„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Biserici sfinţite în Duminica a 8-a după Rusalii
În Duminica a 8-a după Rusalii (Înmulţirea pâinilor), în eparhiile transilvănene au fost binecuvântate şi sfinţite mai multe lăcaşuri de cult. erarhii i-au îndemnat pe credincioşi la milostenie, după exemplul pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a sfințit în Duminica a 8-a după Rusalii biserica din localitatea bistrițeană Jelna. La finalul slujbei a fost oficiată Sfânta Liturghie pe altarul de vară construit în curtea bisericii, la slujbă fiind prezente oficialități locale și județene. A slujit alături de IPS Mitropolit Andrei un sobor de peste 30 de preoți, veniți împreună cu credincioșii lor din satele și localitățile învecinate. Toți cei prezenți la această sărbătoare au primit din partea ierarhului îndemnuri folositoare pentru mântuirea lor. Parohul Vasile Sămărtean și primarul din localitate, Florin Simionca, au primit din partea IPS Mitropolit Andrei distincţia „Crucea transilvană”. Au fost acordate și diplome de aleasă cinstire consiliului și comitetului parohial. La finalul Sfintei Liturghii, cu toții au putut trece prin sfântul altar să se închine și să înconjoare sfânta masă. Piatra de temelie a bisericii din Jelna fost pusă în 2006, an în care au început și lucrările de ridicare și amenajare. Arhitectura bisericii este în stil grecesc, iar pictura a fost făcută de artistul iconar Gheorghe Croitoru.
Sfinţire la Oarba de Mureș
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de resfinţire a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Oarba de Mureş, Protopopiatul Luduş. Apoi, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, la care a participat o mare mulţime de credincioşi, și a rostit un cuvânt de învățătură. Adresându-se celor prezenți, ierarhul a relatat minunea înmulțirii pâinilor, săvârșită de Domnul Iisus Hristos, și a insistat asupra îndoielii în credință a Sfinților Apostoli, în momentul în care Mântuitorul le-a cerut să dea de mâncare mulțimilor. Apoi, pe linia Sfintei Tradiții, ierarhul s-a oprit asupra copilului de la care apostolii au luat materia minunii, copil care s-a întors acasă și a povestit mamei cu mult entuziasm cum a avut loc minunea. Actualizând mesajul Sfintei Evanghelii, IPS Arhiepiscop Irineu a spus că, din păcate, credincioșii de azi, neavând legături puternice cu Dumnezeu, se poticnesc în a face bine celor din jur, îndoindu-se de faptul că, aparent, nu au ce le oferi. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a răsplătit eforturile celor care au contribuit la înfrumuseţarea sfintei biserici şi la propăşirea credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri, acordând mai multe Diplome de Onoare. Apreciind râvna şi osteneala pe care le-a pus în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii strămoşeşti, îndeplinind tot „ce este bun şi plăcut şi desăvârşit” (Rom. 12, 2), ierarhul a acordat parohului Mircea-Marian Mareş distincția de iconom.
Sfinţire la Schitul Câmpu lui Neag
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârșit slujba de târnosire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a Schitului de maici de la Câmpu lui Neag din Protopopiatul Petroșani. În pofida faptului că așezământul monahal se află la o altitudine de 1200 de metri, iar calea de acces este extrem de dificilă, slujba târnosirii noii biserici a schitului s-a bucurat de prezența unui număr însemnat de credincioși. După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită în altarul de vară al schitului de către PS Episcop Gurie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre binecuvântarea lui Dumnezeu care se revarsă asupra oamenilor însetați de căutarea Lui, biserica nou sfințită nefiind decât rodul ostenelilor și rugăciunilor acestora. PS Episcop Gurie a mai amintit de faptul că, deși prezent pretutindeni, Biserica este locul în care Dumnezeu se plinește prin Împărtășirea de Hristos, Sfântul Potir fiind locul de convergență al întregii Ortodoxii. La final, ierarhul a săvârșit slujba hirotesiei întru protosinghel a părintelui Irineu, duhovnicul schitului.
Târnosire la Sai, Satu Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica din Parohia Sai, Protopopiatul Satu Mare, în urma amplelor lucrări de reînnoire, la interior şi la exterior. PS Iustin Sigheteanul a oficiat, apoi Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură pe o scenă amenajată în incinta bisericii. La sfârşitul Sfintei Liturghii, parohul Cosmin Sopoian a primit rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.