„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Burse pentru zeci de copii sărmani din Copşa Mică
Preasfințitul Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat la Copșa Mică, judeţul Sibiu, pentru a participa la un eveniment filantropic din cadrul programului „Burse sociale pentru copiii săraci din România”, coordonat de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului.
De câțiva ani, zeci de copii din familii sărmane din regiunea Copșa Mică beneficiază lunar de burse sociale în valoare de 25 de euro, care sunt transmise sub formă de bonuri pe baza cărora copiii își pot achiziționa cele necesare. Programul pe plan local, este coordonat de către parohul Petru Acatrinei de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Valea Viilor, Protopopiatul Mediaş, conform Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.
Evenimentul filantropic avut loc la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Valea Viilor, după Sfânta Liturghie, în cadrul căreia PS Episcop Macarie a slujit, într-un sobor din care au mai făcut parte Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Ovidiu Ioan Găban, protopopul de Mediaş, preoți și diaconi implicați în acest program filantropic.
Beneficiarii burselor sunt o sută de copii din familii sărmane, unii orfani, alții din familii numeroase care se confruntă cu dificultăți materiale. La finalul slujbei, toți copiii sărmani prezenți la slujbă, precum și câteva persoane fără posibilităţi materiale cu dizabilități, au primit bursele oferite de PS Episcop Macarie, care a încurajat și binecuvântat pe părinții sau tutorii acestora.
„Îl avem ca model în slujirea filantropică pe Sfântul Ierarh Nicolae, care a cercetat o familie decăzută în mizerie. În acea familie foarte săracă, din cauza disperării, tatăl a luat decizia ca cele trei fete ale sale să se prostitueze. Sfântul Nicolae a mers la această familie nu să o moralizeze sau să-i bată obrazul și să-i țină predici. Blândul ierarh, în taină, le-a ajutat cu bani, le-a ajutat cu fapta, le-a ajutat concret, oferindu-le zestre fetelor, și a salvat acele fecioare de la prostituție, de la pierderea trupească și sufletească! Este cumplit să trăiești într-o stare de părăsire, de neîncredere în semenii tăi, pe care-i vezi doar ca egoiști indiferenți față de necazurile și lipsurile cu care te confrunți. Este cumplit să fii copil și să te uiți cu jind la ceilalți copii care se pot bucura de o viață îmbelșugată și de dragostea celor din jur. Ce urme pot lăsa astfel de simțăminte în sufletul fraged al unui copil… Sunt atâția copilași care, fără nicio vină, se nasc în familii în medii foarte sărace, copilași care au tot dreptul de a avea și ei parte de mese calde, de haine bune, de jucării care să-i stimuleze, de cărți, de școală. Au dreptul să se bucure ca și ceilalți copilași! Să vadă că celorlalți le pasă de ei. Să aibă șansa să poată simți nu frustrare și furie pentru că sunt disprețuiți de ceilalți, ci recunoștință și mulțumire pentru că, iată, există omenie! Să fim, așadar, oameni pentru acești frați mai mici ai noștri!”, conform Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.