„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Campanii pentru ajutorarea semenilor aflați în dificultate
Sărbătoarea Nașterii Domnului a fost pentru credincioși un prilej de a oferi bucurie celor din jur, mai ales celor care suferă din cauza stării de sănătate, a lipsurilor financiare, sau a celor singuri. Parohiile, protopopiatele, diferite organizații și asociații, precum și unități de învățământ, au organizat numeroase campanii filantropice prin care au dorit să fie aproape de persoanele defavorizate.
Mai multe parohii din Protopopiatul Năsăud au organizat o colectă de alimente în vederea sprijinirii Centrului Rezidenţial pentru Persoanele Vârstnice „Sfinţii Zaharia şi Elisabeta” din Maieru, conform directorului acestui centru, pr. Dan Cismaş. Această acţiune social-filantropică s-a realizat prin implicarea credincioşilor din Măgura Ilvei, Sîngeorz-Băi, Ilva Mică, Valea Mare, Leşu, Coşbuc şi Telcişor, îndrumaţi şi coordonaţi de preoţii lor, Mircea Prunduş, Dacian Şanta, Ştefăniţă Potra, Vasile Ureche, Ioan Mihăilă, Iuliu Morariu şi Ovidiu Tofan. Astfel, câteva tone de alimente neperisabile (ulei, zahăr, făină, conserve etc.) şi legume (cartofi, morcovi, ceapă, varză etc.) au fost donate Centrului din Maieru.
Centrul Rezidenţial pentru Persoanele Vârstnice „Sfinţii Zaharia şi Elisabeta” din comuna Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud, funcţionează în cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă”, Filiala Bistriţa-Năsăud. Centrul funcţionează din anul 2015 ca serviciu social în regim rezidenţial pentru persoane vârstnice asigurând condiţii corespunzătoare de informare în domeniu, identificare şi evaluare, găzduire pe o perioadă nedeterminată, servicii de asigurare a hranei şi suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire social-medicală, socializare şi petrecere a timpului liber, servicii de recuperare şi reabilitare, consiliere spirituală, consiliere psihologică, promovarea relaţiilor sociale ş.a., conform pr. Cornel Coprean.
Daruri la Baia de Arieș, județul Alba
În preajma Nașterii Domnului, elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, sub îndrumarea cadrelor didactice și sprijiniți de parohi, protopopul Radu Culda și preot Ștefan Cordea, au organizat la Casa de cultură a orașului un târg de Crăciun și un spectacol caritabil, la care au participat, alături de elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, și elevii Școlii Gimnaziale „Simion Pantea” din Sălciua, coordonați de prof. Crișan Andrei. Din fondurile obținute, s-au oferit cadouri pentru familiile din oraș, aflate în dificultăți materiale, precum și pentru copiii de la Centrul de zi „Sfânta Varvara”.
Ajutor pentru bistrițenii nevoiași
Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud, prin Cantina socială Sfânta Muceniță Filofteia din municipiul Bistrița, care oferă zilnic, de luni până vineri, masa de prânz unui număr de peste 80 de persoane, iar în ajunul marilor sărbători de peste an oferă ajutoare consistente familiilor nevoiașe din județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului a venit în sprijinul celor nevoiași. Au fost oferite pachete cu alimente de bază și produse tradiționale pentru perioada Crăciunului, produse medicale, de igienă, haine, dulciuri și jucării pentru cei mici.
Au primit pachete „peste 180 de familii aflate în evidenţele noastre, pachetele cântărind între 30 şi 40 de kilograme, în funcţie de numărul de membri din fiecare familie, cu un total de peste 700 de persoane și 950 de kilograme de alimente, astfel încât nimeni nu a plecat și nu va pleca neluat în seamă de la noi. Produsele oferite sunt din colectele organizate de preacucernicii preoți din protopopiatele Bistrița, Beclean și Năsăud și din donațiile bunilor noștri creștini din municipiu, care sprijină permanent activitatea noastră. De aceste daruri s-au bucurat și persoanele cu deficiențe de auz din municipiul Bistrița, aflați în grija părintelui Cătălin Mileșan”, conform pr. Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă”, Filiala Bistrița-Năsăud.
Împreună cu părintele Ionuț Vlașin, preot misionar la Penitenciarul din Bistrița, au fost vizitate și persoanele private de libertate, care nu au de la cine primi vizite și care au primit, cu această ocazie, alimente tradiționale și produse de igienă.
„De asemenea, persoanelor aflate în grija noastră la Centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu nevoi speciale de la Cușma, Maieru și Târlișua, li s-a oferit toată asistența spirituală specifică acestei perioade, bucurându-ne, de asemenea, de cete de colindători care aduc alinare și bucurie în sufletele lor”, a spus pr. Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă”, Filiala Bistrița-Năsăud, care a adăugat că în zilele de praznic, s-au organizat mese festive cu caracter tradițional.
„De Crăciun, fii mai bun!”, la Bistrița
Şi în acest an, Protopopiatul Bistriţa a continuat proiectul: „De Crăciun, fii mai bun!”, pentru a fi alături de cei care au nevoie de ajutor. Protopopiatul Bistriţa, prin preoţi şi credincioşi, a colectat suma de 31.140 lei pentru Ionuţ Zăvoianu din Sântioana, diagnosticat cu cancer osos şi internat periodic la o clinică din Turcia, conform pr. Emanuel Vidican.
Proiect educativ „Pe urmele magilor”, în Sălaj
Proiectul educativ „Pe urmele magilor” însumează mai multe activități derulate pe parcursul lunii decembrie 2017, desfășurate de elevii Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu” Bocșa, județul Sălaj, sub îndrumarea profesoarei de religie Tiran Marinela. S-au desfășurat activitățile „Ziua persoanelor cu dizabilități”, în cadrul căreia a fost susținut un program artistic de către elevi cu dizabilități ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) din Şimleu Silvaniei, coordonați de prof. Ioan Ciocmărean și prof. Daniela Cobzaș, în colaborare cu elevi ai Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu” Bocșa, coordonați de prof. Marinela Tiran, și activitatea „Dăruim... Iubire” în care elevii Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu” - Bocșa au fost să-i colinde pe elevii CSEI Şimleu Silvaniei - Structura „Speranţa” – Zalău, oferindu-le daruri, aceste activități fiind prevăzute și în cadrul proiectului de parteneriat educațional „Vreau să fim prieteni!”, dintre Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” - Bocșa și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, cât și Structura „Speranţa” - Zalău. Tot în cadrul proiectului educativ „Pe urmele magilor” s-a desfășurat activitatea caritabilă „Primește al nostru dar!”, prin care mai mulți elevi ai școlii cu o situație materială mai precară, au fost ajutați, înainte de sărbători, cu daruri pregătite în cutii (haine, rechizite, dulciuri etc.) chiar de către colegi din școală. „Scopul acestor activități a fost acela de a aduce o rază de lumină și speranță în sufletele celor întristați și de a întâmpina Nașterea Domnului cu inima deschisă și plină de bunătate”, a spus prof. Marinela Tiran.
Daruri pentru copii instituționalizați, în Sălaj
În perioada decembrie 2017 - decembrie 2018 se derulează proiectul catehetico-filantropic „Dar din dar, se face Rai”, coordonat de pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului, și a pr. Adrian Crăciunaș. Proiectul este un parteneriat între Episcopia Sălajului, Parohia Fetindia și Primăria Hereclean, iar beneficiarii sunt DGASPC - CCC Nr. 2 Zalău, sub îndrumarea directorului Onorica Ardelean, „Casa de tip familial din localitatea Hereclean”, cu un efectiv de 12 copii, „Casa de tip familial din localitatea Fizeș” cu un efectiv de 11 copii și „Fundatia Umanitară Agape” din localitatea Tihău, sub îndrumarea directorului Nicoleta Mureșan. Ajutorul material vine din partea credincioșilor din Parohia Fetindia și a altor 30 de familii, fii duhovnicești, prieteni și colaboratori apropiați ai parohului. În anul 2017, s-au achiziționat alimente, ghete de iarnă pentru copii, pături pentru cei vârstnici, dulciuri, fructe, produse pentru igiena personală, detergenți, medicamente, cărți și rechizite școlare, suma totală fiind de 7300 lei. „Darul cel mai de preț este sentimentul curat pe care vrem să-l transmitem beneficiarilor, și anume conștiința că nu sunt singuri și neajutorați, că nu i-am uitat și că toți au un loc în marea familie a Bisericii Ortodoxe”, conform pr. Adrian Crăciunaș.
Colinde și daruri pentru bolnavi, la Oradea
Un grup de preoți din cadrul Protopopiatului Tinca au vizitat bolnavii internați la Centrul de Oncologie și la Spitalul Clinic Municipal „Doctor Gavril Curteanu” din Oradea. Cei 11 preoți, în frunte cu protopopul Vasile Popa, organizați într-un cor, au adus în sufletele bolnavilor și a cadrelor medicale care îi îngrijesc pe aceștia bucuria Nașterii Domnului. Din corul preoțesc au făcut parte preoții Călin Ovidiu Popa, secretar administrativ al Protopopiatului Tinca și paroh al Parohiei Gepiu, Cristian Hârca de la Parohia Gepiu Colonie, Emilian Antoniu Sala de la Parohia Cărăndeni, Cristian Doru Avram de la Parohia Râpa, Dan Marcel Iluța de la Parohia Gepiș, Mihai Vasile Plaștin de la Parohia Boiu, Radu Petru Crișan de la Parohia Călacea, Cristinel Viorel Bulzan de la Parohia Cărăsău, Nicolae Eugen Letea de la Parohia Hodișel, Andrei Ionuț Laza de la Parohia Holod și Nicolae Munteanu de la Parohia Bicăcel.
Pentru acest eveniment, din partea Protopopiatului Tinca s-au pregătit peste 300 de icoane și 100 de pachete de Crăciun. Grupului de preoți s-au alăturat Alina Buzle, profesor de istorie la liceului „Constantin Șerban” din Aleșd și membră a Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, și îndrăgitul actor Șerban Borda de la Teatrul „Regina Maria” din Oradea.
Prima dată au fost colindați bolnavii internați în Centrul Oncologic din Oradea. Preoții au mers la toate etajele clinicii, în toate saloanele, binecuvântându-l pe fiecare bolnav, adult sau copil, care a primit și icoane. A urmat vizitarea bolnavilor spitalului „Doctor Gavril Curteanu”, unde peste o sută de copii au primit daruri de la Moș Crăciun, întruchipat de actorul Șerban Borda. Pe lângă pachetele de Crăciun, copiii și părinții lor au primit fiecare în dar câte o icoană, iar la final s-au rugat împreună cu preoții. Și în acest spital, au fost colindați bolnavii adulți, internați pe diverse secții, care la rândul lor au primit binecuvântarea preoților, s-au rugat împreună cu ei și au primit fiecare în parte icoane.
Acest an a fost cel de-al treilea an consecutiv în care bolnavii acestui spital s-au bucurat de vizita, colindele și darurile primite de la preoții și credincioșii veniți din parohiile Protopoiatului Tinca. „Pe tot parcursul programului de vizitare s-a putut vedea pe chipurile bolnavilor vizitați și a personalului spitalului emoție, bucurie și lumină, primite în urma rugăciunilor și a colindelor cântate de către preoți”, conform pr. Călin Ovidiu Popa.
Acțiune filantropică în Protopopiatul Marghita
În Protopopiatul Marghita s-a desfășura o acțiune social-filantropică la care au luat parte 12 parohii: Marghita II, Săcuieni, Margine, Abram, Iteu, Abrămuț, Suiug, Dijir, Derna, Sfârnaș și Satu Barbă. Preoții din parohiile menționate, alaturi de protopopul Călin-Gheorghe Cotrău și de parintele secretar al Protopopiatului Marghita, Vasile-Nicolae Vesa, au oferit pachete cu alimente și dulciuri copiilor cu dizabilități și persoanelor vârstnice din cadrul „Complexului de servicii pentru persoane adulte cu handicap Ciutelec”, unde în prezent sunt internate 50 de persoane vârstnice și 30 de copii cu dizabilități.
„Prin colindele străbune pe care le-au cântat preoții, a fost adusă vestea Nașterii Domnului și o rază de lumină și speranță acestor persoane aflate în nevoi”, conform pr. Vasile Nicolae Vesa.
De asemenea, au fost oferite pachete și celor 60 de copii internati la „Asociația CITO” din localitatea Cadea, precum și celor 12 persoane vârstnice internate la centrul medico-social „Bucuria bunicilor” din localitatea Chiribiș, cât și bătrânilor din căminul pentru persone vârstnice din Petreu. În total au beneficiat de această acțiune 160 de persoane.
Filantropie în Protopopiatul Huedin
Fundaţia Cultural Filantropică „Protopop Aurel Munteanu” din Huedin oferă zilnic, prin Cantina Socială „Protopop Dorel Puşcaş”, o masă caldă persoanelor cu situaţii financiare precare din zona Huedinului. În perioada Postului Crăciunului din acest an, fundaţia, cu sprijinul mai multor instituţii din ţară și din străinătate, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale şi centrale, a reuşit să le facă daruri copiilor beneficiari ai cantinei sociale.
Unul dintre principalii susţinători ai Fundaţiei Cultural Filantropice „Protopop Aurel Munteanu” şi a mai multor fundaţii din ţară este Fundaţia germană Diakonie, reprezentată de Christian Muke din Berlin. Printre programele pe care Fudaţia Diakonie le desfăşoară se numără şi programul „Vereinigte Aktion für Rumänien”, care este destinat ajutorării copiilor proveniţi din familii cu situaţii financiare problematice, sau a copiilor proveniţi din familiile de etnie rromă, pentru sprijinirea creşterii şi educării lor.
Funadaţia Diakonie, prin intermediul programului menţionat mai sus, sprijină de doi ani proiectele Cantinei Sociale „Protopop Dorel Puşcaş” din Huedin, cu ajutor material, fie în bani, fie în bunuri. Anul acesta, fundaţia din Germania a oferit unui număr de 16 copii înscrişi în programul cantinei, burse în valoare de 40 de euro. Astfel, cei 16 copii din clasele V-IX, de la Grupul Şcolar Vlădeasa Huedin, care primesc în fiecare zi o masă caldă la cantina socială, au primit îmbrăcăminte în valoare de 40 de euro.
Tot Fundaţia Diakonie asigură zilnic caserolele în care se transportă hrana caldă pentru copii din clasele primare de la Şcoala Cetatea Veche din Huedin.
În data de 19 decembrie 2017, Filiala Crucea Roşie Cluj, reprezentată de directorul Bratu Simona şi de preşedintele filialei Părintele Dejeu Mircea, a oferit beneficiarilor cantinei alimente în valoare de 1700 lei precum şi 80 de pachete consistente, conţinând dulciuri şi produse de curăţenie.
„De asemenea, unii credincioşi din orașul Huedin și din cuprinsul Protopopiatului Huedin, alături de parohi, au oferit familiilor aflate în situaţii de risc, pachete cu ajutoare constând în alimente şi îmbrăcăminte. Parohiile Brăişoru, Buteni, Corneşti, Dângau Mic, Mărgău, Mănăşturul Românesc, Păniceni, Poieni, Vişagu şi Mănăstirea Crucea Iancului din Mărişel, s-au ostenit pentru a face o bucurie aproapelui lor”, conform protopopului de Huedin, Dan Lupuțan.
Campania filantropică la Gherla
Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Gherla, în parteneriat cu Protopopiatul Gherla şi Gherla Info, au organizat Campania filantropică „Toţi copiii merită să zâmbească de Crăciun”, prin care a reuşit să readucă bucuria şi speranţa pentru 95 de copii săraci. În urma campaniei filantropice lansate la începutul Postului Crăciunului, mulţi oameni generoși din municipiul Gherla, au oferit ajutor.
Astfel, în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie au fost colectate la sediul Protopopiatului Gherla fonduri și pachete constând în produse alimentare, produse de igienă, dulciuri, jucării, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Darurile au fost împărţite la domiciliul fiecărui copil cu sprijinul voluntarilor din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla. O parte dintre cadouri au ajuns şi la secţia de Oncopediatrie a Institutului Oncologic din Cluj Napoca.
S-au implicat activ în această campanie micuţii voluntari ai grădiniţelor „Arici Pogonici” şi „Veseliei” din Gherla, precum și Clasa pregătitoare cu PP de la Şcoală Gimnazială Nr. 1, care au oferit cadouri copiilor aflaţi în evidenţa protopopiatului. De asemenea, tinerii de la Liceele „Ana Ipătescu” , „Petru Maior” şi Liceul Tehnologic din Gherla s-au implicat în campanie, conform protopopului de Gherla, Iulian Paul Isip.
Activități cu copiii internați, la Brașov
Parohia Spital Stejeriș Brașov a desfășurat o serie de activități sociale dedicate celor 24 de copii internați în Secția de Pneumo-Pediatrie a Spitalului de Pneumoftiziologie Stejeriș – Brașov. Cu ajutorul credincioșilor din Parohia „Sfântul Nicolae” din Dumbrăvița, județul Brașov, coordonați de parohul Ion Câmpeanu, de părintele Bogdan George Brânzea, fiu al satului și de Florica Săniuță, au fost dăruite copiilor internați produse alimentare și dulciuri. Ajutorul credincioșilor din Dumbrăvița este unul permanent, lunar fiind oferite bolnavilor donații de alimente, de haine, de jucării, consistente financiar.
De asemenea, cu ajutorul elevilor Seminarului Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov s-a desfășurat o nouă acțiune socială în spital, sub coordonarea părintelui Bogdan George Brânzea, duhovnicul seminarului. Elevii au vestit prin colinde Nașterea Mântuitorului copiilor internați, au socializat și s-au rugat împreună. La această acțiune a participat și pr. ing. dr. Ciprian Nistor care, prin Asociația Creștină „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”, al cărei președinte este, a oferit ajutor financiar, și prin prezența sa a adus bucurie în mijlocul bolnavilor. Elevii seminarului au vizitat în aceeași zi și persoanele vârstnice aflate în Căminul din Cartierul Noua din Brașov, unde au fost primiți de părintele Ioan Iulian Lungoci. Spitalului de Pneumoftiziologie Stejeriș – Brașov a fost vizitat și de un grup de tineri din Dumbrăvița și Brașov care, din proprie inițiativă, sensibilizați fiind de suferința copiilor internați, de singurătatea lor, au dorit să petreacă împreună cu ei o parte din timp, să le aducă daruri, dulciuri și alimente. Vizita a fost una plină de emoție, atât pentru copiii internați, cât și pentru tinerii vizitatori, coordonați de psiholog Roxana Pârjol.
„În calitate de preot slujitor în acest spital am rămas profund impresionat de generozitatea, de dragostea vie și lucrătoare, de sensibilitatea tinerilor și a credincioșilor noștri, creștini buni, harnici și foarte darnici care ne-au fost alături nu doar acum, în aceste zile, ci de când suntem în acest spital și împreună cu care am reușit să desfășurăm o bogată și susținută activitate social-filantropică și pastorală”, a spus pr. Bogdan George Brânzea.
Daruri pentru bolnavi, la Rupea
Bolnavii îngrijiți la Spitalul Orăneșesc din Rupea, județul Brașov, au primit vizita preotului Nicolae Scârneci din Parohia Fântâna, Protopopiatul Rupea. Prin donațiile credincioșilor acestei parohii, au fost oferite daruri bolnavilor din spitalul menționat, menite să aducă le bucurie cu ocazia sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Pe lângă darurile oferite, preotul Nicolae Scârneci le-a adresat bolnavilor un cuvânt de încurajare și i-a îndemnat să aibă încredere în ajutorul Bunului Dumnezeu pentru a trece cu bine peste aceste momente de cumpănă din viața lor.
Colinde pentru vârstnici bistrițeni
O parte din voluntarii de la Crucea Roşie, Filiala Bistriţa-Năsăud, au colindat pe beneficiarii Centrului rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale „Sfântul Filaret cel Milostiv” din localitatea Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, care funcţionează în cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Bistriţa-Năsăud. Grupul de colindători l-a avut în frunte pe psihologul Marius Moldovan, directorul Crucii Roşii Bistriţa-Năsăud, alături de elevii clasei a XII-a A de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița, coordonaţi de profesoara Adina Checicheş, şi elevii de la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, coordonați de profesoarele Cristina Rusu şi Loredana Checicheș, conform pr. Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud.