„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Canonul Sfântului Andrei Criteanul în prima zi din Postul Mare
În prima zi din Postul Mare în numeroase locaşuri de cult s-a citit din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul slujbei Pavecerniței. Cu această ocazie, credincioșii au primit binecuvântare pentru a parcurge această perioadă duhovnicească premergătoare marelui praznic al Sfintelor Paști.
Înatpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat în prima zi a Postului Mare slujba Pavecerniței, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din slujitorii Catedralei mitropolitate și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Credincioșii care au participat la slujba religioasă au primit binecuvântare la începutul Postului Mare pentru a parcurge cu ajutor ceresc această perioadă duhovnicească premergătoare marelui praznic al Sfintelor Paști.
„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o alcătuire liturgică de o frumuseţe aparte, o creaţie imnografică unică. Canonul este compus din toate cele nouă cântări, fiind singurul canon al slujbelor religioase care conţine şi cântarea a doua, sau peasna a doua. Fiecare peasnă este inspirată dintr-una din cântările Vechiului sau Noului Testament. Peasna a doua este inspirată din Cântarea lui Moise şi este o cântare de pocăinţă. Din acest motiv ea lipseşte din celelalte canoane de la slujbele oficiate în alte perioade ale anului bisericesc. Canonul Sfântului Andrei Criteanul are peste 250 de tropare şi se citeşte în prima săptămână a Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei, timp de patru zile. Încununează această slujbă de seară prin chemarea la pocăinţă. Smerenia la care ne cheamă Biserica în Postul Mare, alături de căinţa pentru păcatele săvârşite sunt puse în relaţie cu diferite evenimente din istoria biblică sau cu diferite momente de binecuvântare cerească. Există un dialog extraordinar între noi şi Dumnezeu, pentru că Îl chemăm în rugăciune cu stihul repetat după fiecare tropar: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». În săptămâna a cincea din Postul Mare, Canonul se va citi în întregime în miercurea din acea săptămână, când cele patru părţi citite acum, în cele patru seri din prima săptămână, vor fi grupate într-o singură alcătuire“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Program duhovnicesc la Cluj-Napoca
Credincioși, alături de elevi și studenți teologi, au luat parte în prima zi a Postului Sfintelor Paşti, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba Pavecerniţei Mari, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, profesori la Facultatea și Seminarul Teologic Ortodox din municipiu, alături de slujitori ai Catedralei. În cadrul slujbei a fost citită prima parte a Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul. La finalul slujbei Pavecerniţei, părintele Nicolae Feier de la biserica de la Coroana din Bistrița, a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre asumarea Crucii.
Părintele Nicolae Feier a fost invitatul Școlilor Teologice clujene, în cadrul săptămânii duhovnicești de la începutul Postului Mare. Este o tradiție ca la fiecare început și final de post, elevii și studenții teologi să-și intensifice programul de rugăciune și să primească sfaturi duhovnicești de la ierarhi, duhovnici și părinți profesori. Astfel, în aceste zile, participă dimineața la slujba ceasurilor oficiate în capelele unităților de învățământ, iar seara, de la ora 18:00, iau parte în Catedrala Mitropolitană la slujbele oficiate aici. Marţi, 28 februarie, tinerii au primit sfaturi duhovnicești de la arhim. Antonie Pinţa, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, iar azi, 1 martie tinerii teologi vor participa de la ora 15.00 la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, săvârșită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și care va ține și cuvântul de învățătură. Joi, 2 martie, în Catedrala Mitropolitană va predica pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii “Babeş-Bolyai”, la invitaţia ASCOR Cluj-Napoca.
Săptămâna duhovnicească la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba Pavecerniţei mari şi prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în prima zi a Postului Mare. În şcolile de teologie din Alba Iulia are loc „Săptămâna duhovnicească”, cu un program liturgic special, ce cuprinde în prima parte a zilei Ceasurile dimineţii, săvârşite în paraclisele instituţiilor de învăţământ, iar seara programul slujbelor oficiate în Catedrala arhiepiscopală. În fiecare seară din această săptămână, la finalul slujbei sunt rostite, de către preoți din cuprinsul Eparhiei, cuvinte de învățătură, prin care credincioşii sunt îndeamnaţi să aibă o trăire profundă şi să înmulţească virtuţile creştineşti, împletind postirea cu rugăciunea şi întărindu-se duhovniceşte.
În prima seară, IPS Arhiepiscop Irineu le-a vorbit credincioşilor despre deşertăciune, subliniind faptul că “nimeni nu trebuie să fugă de îndatoririle sale, pe motivul că toate sunt deşertăciune” şi i-a îndemnat “să evite fleacurile şi îngrijorările deşarte şi toată energia să o pună în slujba binelui, aducând, astfel, rod în viața spirituală și materială. Acum în perioada aceasta binecuvântată a Postului cel Mare, care este stadionul duhovnicesc al înfrânării, să ne luptăm cu patimile pentru a ne putea bucura în viaţa cea fără de sfârşit de cununile cele cereşti”, conform Arhiepisopiei Alba Iuliei.
Canonul cel mare la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei, cadre didactice universitare, profesori de la Seminarul Teologic.
„Prin participarea la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul facem încălzirea pentru lupta care ne stă înainte în acest post. Este o luptă duhovnicească în care omul doreşte să revină în starea lui firească de chip al Dumnezeu, realizând asemănarea cu El, cu Dumnezeu Creatorul. Şi asemănarea cu Dumnezeu nu o putem face decât arătându-ne iubirea, iertarea, milostivirea şi recunoştinţa faţă de El, Ziditorul nostru”, a spus PS Episcop Iustin. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi la răstignirea propriilor păcate: „Păcatele nu pot fi abandonate decât prin intrarea în stare de răstignire. Şi starea de răstignire înseamnă renunţarea la drepturile fireşti ale tale în mod liber şi de bună voie. Renunţarea la prea multă mâncare, la prea multă odihnă, ca să nu mai vorbim de băutură în post, renunţarea la capriciile cu care suntem obişnuiţi, la capriciile pe care le avem”.
Pavecerniţa Mare la Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat, în cadrul Pavecerniței Mari, prima parte a Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La final, PS Episcop Gurie a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit despre modul în care se pot folosi duhovnicește de această perioadă de pocăință și de rugăciune a postului. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși participe la programul liturgic din Postul Mare, “sporind în viața duhovnicească prin pace, păzirea de cele rele și săvârșirea faptelor bune, pentru a păși împreună cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos de la moarte la Înviere”. (Diac. Cristian Ţuţuroi, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan, Andrei Fărcaş)