„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la începutul Postului Mare
În prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, în biserici se citește Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, alcătuire liturgică ce depășește 250 de imne prin care oamenii își plâng starea de păcat în care se află și exprimă dorința de a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos.
În prima seară a Postului Mare din acest an, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost oficiată slujba Pavecerniței, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte decanul și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. dr. Aurel Pavel, precum și slujitori ai Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți ai facultății menționate.
„Prima săptămână din Postul Mare este una cu postire aspră. Primele două zile din Postul Mare sunt aliturgice, în care nu se face nici măcar Liturghia Darurilor mai înainte sfințite - care este o rânduială de împărtășire de seară - pentru a da posibilitatea credincioșilor de a-și păstra ajunul. De miercuri se oficiază prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și se săvârșește mai apoi în toate zilele de peste săptămână din timpul Postului Mare, de luni și până vineri. În primele patru zile ale primei săptămâni, care este și ea o Săptămână Mare, se citesc părți din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Este cea mai frumoasă alcătuire liturgică, depășește 250 de imne prin care sufletul omenesc plânge starea în care se află, dar își exprimă dorința de a-L urma pe Hristos, așa cum învățăm din pildele Vechiului și Noului Testament puse acum înainte. Sunt două categorii de pilde prin care învățăm să ne ferim de cei care au pierdut mântuirea și sunt amintiți cei care s-au îndepărtat de Dumnezeu și apoi sunt prezentate foarte multe exemple de oameni care s-au jertfit pentru Hristos și au câștigat Împărăția Cerurilor”, ne-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu. În serile următoare se va oficia slujba Pavecerniței și se vor citi celelalte părți din Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
Slujba Pavecerniței Mari la Cluj-Napoca
Luni seara, 11 martie, în prima zi a Postului Sfintelor Paști, la Biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox, arhim. Samuel Cristea, parohul Titus Moldovan și ceilalți preoți slujitori: pr. Petru Ilea și pr. lect. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului clujean.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre faptul că Canonul Sfântului Andrei Criteanul îi predispune pe credincioși la rugăciune, la priveghere și la meditație. Totodată, Canonul este un îndemn la pocăință, la îndreptare și la apropierea de Dumnezeu. Parohul Titus Moldovan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare la începutul Postului. Răspunsurile la slujbă au fost date de un grup de studenți teologi și elevi seminariști de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, respectiv Seminarul Teologic Ortodox din Cluj.
Marți, în cea de-a doua zi a Postului Mare, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se citește a doua parte a Canonului cel Mare, în Biserica istorică „Sfânta Treime”, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, în celelalte două zile se va afla tot în mijlocul credincioșilor clujeni, la alte două biserici din oraș.
„Canonul cel Mare poate fi descris ca o plângere de pocăință care ne vorbește de proporțiile și adâncimea păcatului, tulburând sufletul cu căință, jale, dar și nădejde. Cu o măiestrie unică, Sfântul Andrei parcurge marile teme biblice – Adam și Eva, Raiul și căderea în păcat, Noe și potopul, David, Cain, pământul făgăduinței și, în cele din urmă, Hristos și Biserica împletindu-le cu mărturisirea păcatului și suferinței. Evenimentele istoriei sfinte nu sunt prezentate în istoricitatea lor, ci ele sunt dezvăluite ca evenimente ale istoriei mele personale, ca fapte ale vieții mele, faptele lui Dumnezeu din trecut ca fapte îndreptate spre mine și spre mântuirea mea. Parcurgerea faptelor păcătoșilor din Scriptură nu are în vedere critica acestora, ci ele vorbesc de tragedia păcatului și a trădării ca dramă personală. Canonul începe într-o notă foarte personală: «de unde voi începe a plânge faptele vieții mele ticăloase? Ce începere voi pune, Hristoase, acestei tânguiri de acum?» Și aceasta, pentru că atunci când vorbești de păcat, iar Sfântul Andrei știa bine acest aspect, poți declara în nume personal «că cel dintâi sunt eu». Mai apoi, unul după altul, păcatele sunt dezvăluite cu dezarmantă sinceritate, istoria căderii omului în păcat fiind și istoria mea: «Râvnind neascultării lui Adam, celui dintâi zidit, m-am cunoscut pe mine dezbrăcat de Dumnezeu și de Împărăția cea veșnică, și de desfătare, pentru păcatele mele». (…) Rolul și scopul Canonului cel Mare este să ne descopere păcatul și, astfel, să ne conducă spre pocăință, să descopere păcatul nu prin definiții, ci printr-o adâncă meditație asupra măreției istoriei biblice, care este cu adevărat o istorie a păcatului, a pocăinței și a iertării”, conform celor relatate de pr. lect. Liviu Vidican-Manci, inspector eparhial pe probleme de catehizare parohială.
De asemenea, duminică seara, 10 martie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat slujba Vecerniei și a Pavecerniței mici sau a „Vecerniei iertării”, cum mai este numită, urmată de programul catehetic duminical. Alături de ierarh, în rugăciune, au fost slujitorii Catedralei, profesorii, studenții teologi și elevii seminariști clujeni, precum și numeroși credincioși. În cadrul programului catehetic cu tema „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică”, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Iisus Hristos, Lumina lumii ne învață cum să postim”, prilej cu care a evidențiat că trebuie „să postim atât de bucate, cât și de răutate”. La final, ierarhul a citit rugăciunea specială de dezlegare specifică perioadei de intrare în Postul Mare. Apoi, a avut loc ritualul sărutării păcii, când Arhipăstorul, toți preoții și credincioșii și-au cerut și oferit iertarea. Răspunsurile la slujbă au fost date alternativ, de cele două strane formate din studenții Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” și de elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la Timișoara
În prima zi din postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană din Timişoara, a săvârșit slujba Pavecerniţei Mari, unită cu prima parte a Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul. Și în acest an, la slujbă, au participat numeroși credincioși timișoreni
La finalul Pavecerniței, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură referitor la însemnătatea acestei perioade liturgice ce precede marele praznic al Învierii Domnului. Canonul cel Mare se citeşte fragmentar în primele patru zile ale Postului Sfintelor Paşti, iar integral doar în ziua de miercuri din săptămâna a V-a a Postului Mare. Acest imn liturgic mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică.
Prima zi a Postului la Alba Iulia
Luni, 11 martie, în prima zi a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală din orașul Marii Uniri, unde, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a numeroși credincioși. La final, ierarhul a adresat o meditație duhovnicească elevilor seminariști și studenților teologi cu prilejul Săptămânii duhovnicești.
Adresându-se numeroșilor credincioși, Părintele Arhiepiscop Irineu, reliefând însemnătatea spirituală a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, a spus: „Canonul cel Mare este un breviar melodios al celor mai frumoase pagini din Sfânta Scriptură, drept pentru care rămâne peste veacuri un protest energic împotriva păcatului. Canonul cel Mare promovează pocăința permanentă pentru păcatele comise și dorința continuă de a-L urma pe Hristos, Modelul sublim al desăvârșirii. Canonul cel Mare poate fi socotit, pe bună dreptate, una dintre cele mai nobile, mai frumoase și mai profunde creații ale experienței mistice ortodoxe. Profunzimea și frumusețea sa spirituală înalță sufletește pe credincioșii adevărați care se pregătesc sincer pentru a întâmpina cu vrednicie Praznicul Sfintelor Paști”.
Programul liturgic al Săptămânii duhovnicești este destinat școlilor teologice din Alba Iulia, și se desfășoară în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului și a Postului Sfintelor Paști. În cadrul acestor zile, elevii și studenții teologi participă de dimineață la rugăciunile săvârșite în paraclisele instituțiilor de învățământ, urmând ca seara să ia parte la slujbele oficiate la Catedrala Arhiepiscopală. La finalul acestora, preoți din cadrul eparhiei le adresează tinerilor teologi și credincioșilor meditații duhovnicești, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Prima zi din Postul Mare la Oradea
În prima săptămână din Postul Paștilor, credincioșii orădeni pot lua parte, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât și la bisericile mănăstirești și de enorie din municipiul Oradea, la un program liturgic și duhovnicesc intens.
În prima zi a Postului Mare, luni, 11 martie, când se face pomenirea Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a numeroși credincioși.
La încheierea slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța pocăinței, a postirii, a rugăciunii și a milosteniei în urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post, subliniind roadele duhovnicești ale apropierii omului de Dumnezeu.
„Sfântul și Marele Post, deși este o perioadă de pocăință a întregii Biserici, este un post al bucuriei, al înălțării duhovnicești, al depărtării de relele din lume și al apropierii insistente de Dumnezeu, prin rugăciune, prin postire, prin săvârșirea de fapte bune. Să Îl rugăm pe Dumnezeu să inspire pe fiecare dintre noi la mai multă rugăciune, la pocăință după putere, la postire cu măsură, după puterile fiecăruia, împreună cu întreaga Biserică, și la facere de bine, la milostenie, pentru toți cei care, împrejurul nostru stând, au nevoie de dragostea și de ajutorul nostru (…) Fie ca binecuvântarea lui Dumnezeu și ajutorul Său cel sfânt să nu lipsească de la nici unul dintre noi în marea călătorie duhovnicească a Sfântului Post, în luminatul nostru pelerinaj spre Înviere”.
Programul liturgic și duhovnicesc din Sfântul și Marele Post de la Catedrala Episcopală din Oradea și de la bisericile din Eparhia Oradiei va continua pe parcursul întregii acestei perioade.
Canonul cel Mare la Baia Mare
Luni, 11 martie, prima zi a Sfântului şi Marelui Post al Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor alcătuit din preoţi cadre universitare de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, preoţi profesori de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi preoţii Catedralei.
Din sobor au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. conf. dr. Adrian Gheorghe Paul, prodecanul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”, pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, pr. lect. dr. Teofil Stan, pr. drd. Claudiu Pop, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. drd. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan. Răspunsurile au fost date de strana Catedralei, arhidiaconi, diaconi, studenţi teologi şi seminarişti. La încheierea slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit o meditaţie despre Postul Învierii Domnului şi despre Canonul ce Mare al Sfântului Andrei Criteanul care s-a citit.
„A început călătoria duhovnicească a Postului cel Mare şi Sfânt, al Postului Învierii Domnului sau al Sfintelor Paşti, cum îl numim, şi de fiecare dată ne îndreptăm paşii cu grăbire spre uşile care se deschid pentru noi cu multă iertare, iubire şi milostivire. Care sunt uşile care se deschid pentru noi cu multă iubire, iertare şi milostivire? În primul rând sunt braţele părinteşti ale Tatălui nostru Ceresc, care este Părinte îndelung răbdător, mult iubitor şi lesne iertător. Şi apoi, cântarea bisericească cu care începe perioada Triodului ne învaţă că ni se deschid uşile pocăinţei. Deci, având conştiinţa întinării noastre, a minţii, a trupului şi chiar a sufletului care se întinează de la minte şi de la trup, trăim o stare de deznădejde măsurată, fiindcă ne vedem neputincioşi să ne ridicăm singuri, şi asta-i deznădejdea măsurată, care este îngăduită de Sfinţii Părinţi. Cum este ea explicată de Sfinţii Părinţi: n-avem voie niciodată să cădem în păcatul deznădejdii, pentru că este un păcat împotriva Duhului Sfânt”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Ierarhul a explicat în ce constă Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, ce fel de rugăciune este: „Slujba Canonului cel Mare este un fel de acordare a instrumentelor (…) Noi, fiecare, suntem un instrument în mâna lui Dumnezeu. Fiecare om, fiecare persoană prin care lucrează Dumnezeu în lume. Fiecare suntem diferiţi, unici. Într-un fel sau altul, prin noi lucrează Dumnezeu în lume. Dar dacă noi nu înţelegem că Dumnezeu lucrează prin noi şi că suntem creaţi, zidiţi în planul lui Dumnezeu ca să lucrăm împreună ca instrumentele dintr-o orchestră, atunci se produce o mare neorânduială. Şi atunci nu-i bineplăcut lui Dumnezeu acest concert pe care îl începem. De aceea, ne acordăm toţi împreună şi ne armonizăm viaţa exterioară, firea şi gândirea, cuvântul, vorbirea şi vieţuirea cu viaţa interioară, deci viaţa exterioară cu viaţa interioară şi aducem toate în armonie. Şi viaţa noastră, şi fiinţa noastră şi noi înşine în această comuniune intrăm într-o armonie. Acesta este Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul”.
Slujire în prima zi de Post la Deva
În prima zi a Postului Mare, 11 martie, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Pavecerniței Mari a fost citită prima parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă cu caracter penitențial, ce se citește de două ori în Postul Mare, în prima și în a cincea săptămână.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit credincioșilor prezenți despre „zidul care se ridică între noi și Dumnezeu datorită păcatelor pe care le săvârșim, slujbele din perioada Postului Mare fiind o chemare permanentă adresată omului de a se lepăda de păcate și a împlini poruncile lui Dumnezeu”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.