„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Capela Facultății de Teologie din Sibiu a fost resfințită
Capela mitropolitană „Sfântul Nichita Romanul” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a fost resfințită joi, 12 octombrie. Pictura capelei a fost restaurată recent, iar lucrările au fost încununate cu reînfrumusețarea locașului de cult.
Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți și diaconi în care s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, consilieri eparhiali, protopopi și alți slujitori ai sfintelor altare. Ierarhii și soborul slujitor au reînveșmântat Sfânta Masă și au sfințit pictura restaurată, binecuvântând toate lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate anul acesta.
A urmat Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu i-a hirotesit iconomi stavrofori pe pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre și pe pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” secretarului-șef al Facultății de Teologie din Sibiu, Ciprian Mețiu, pentru implicarea în lucrările efectuate la capela facultății. Aceeași distincție a fost oferită restauratorilor Mihail Gabriel Bârhală și Magdalena Ionescu, precum și Centrului de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului.
IPS Laurențiu, aniversat la 70 de ani
Sărbătoarea a continuat cu o slujbă de Te Deum oficiată pentru a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu în ziua când IPS Mitropolit Laurențiu a împlinit 70 de ani. Slujba a fost oficiată de PS Episcop Ilarion Făgărășanul și un sobor de preoți, în prezenţa unor autorități centrale, județene și locale, consilieri eparhiali, protopopi, cadre didactice și studenți. La final, arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. a elogiat personalitatea IPS Mitropolit Laurențiu și a amintit cele mai importante aspecte ale activității sale pastorale. „Împliniți cu adevărat darurile pe care vi le-a dat Dumnezeu și ni le dăruiți nouă pentru că ați știut să priviți viața ca un dar de la Dumnezeu și s-o rodiți așa cum se cuvine, punând laolaltă toate darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat prin familie, prin mama, ființă de rugăciune, prin familia binecuvântată pe care ați avut-o și după aceea n-ați făcut altceva decât să lărgiți familia din casa părintescă cu familia parohiei, apoi cu familia acestei școli de teologie, iar apoi cu familii din ce în ce mai largi și cu tot mai multe răspunderi, familiile Episcopiei și Arhiepiscopiei și iată și a Mitropoliei”, a spus părintele Ică.
IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit colaboratorilor și celor apropiați pentru sprijinul acordat în toți anii de păstorire a preoților și credincioșilor din Ardeal.
„Este un moment în care suntem datori să-I mulțumim Bunului Dumnezeu, și lucrul acesta l-am făcut prin Sfânta Liturghie și prin slujba de Te Deum. Dacă am făcut ceva, Dumnezeu judecă, iar eu sunt conștient că n-am făcut singur toate cele realizate, ci cu dumneavoastră, cu toți. Trăiesc un sentiment de bucurie, dar și un sentiment de responsabilitate și tristețe. Să ne ajute Bunul Dumneneu să putem ierta pentru a crea bucurie altora, pentru a rămâne într-un dialog permanent, pentru a ne întări lucrarea pe care o avem încredințată în așa fel încât tinerii aceștia care vin acum, într-o lume atât de zbuciumată și confuză, să poată găsi bucuria simțită de fiecare student care a trecut și s-a rugat în acest sfânt locaș, unde noi toți ne-am rugat timp de patru ani de zile în studenție”, a spus ierarhul.
Momentul aniversar a continuat cu o recepție la reședința mitropolitană, unde decanul Facultății de Teologie, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr a lansat volumul omagial „Arhiereul lui Hristos”, lucrare ce conține studii științifice și cuvinte de felicitare adresate ierarhului de mai mulți ierarhi, profesori de teologie și cercetători. Ierarhul a oferit, apoi, distincția „Crucea șaguniană pentru laici” inginerului Eugen Mitea.