„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Cateheză și evocări la Parohia Hamba, județul Sibiu
Cea de a doua cateheză tematică din acest an din Parohia Hamba, județul Sibiu, a avut loc duminică, 3 martie, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”. În cadrul întâlnirii catehetice au fost evocați înaintașii din comunitate care au trecut prin vremurile grele din timpul Primului Război Mondial.
Cateheza din parohia sibiană Hamba a avut loc după Sfânta Liturghie, iar în cadrul acesteia au fost prezentate credincioșilor câteva însemnări din perioada Primului Război Mondial, semnate de preotul evanghelic din Hamba, Rodolf Karoli, care a păstorit comunitatea săsească de aici în perioada 1902-1936, conform Lilianei Popa, din lucrarea „Sașii la răscruce de vremi”.
În cadrul acestor evocări au fost citite textele cele mai importante din aceste însemnări care prezintă situația din acele vremuri, în localitate: „Ordinul de mobilizare generală ne găseşte într-adevăr pregătiţi, însă conştientizăm întreaga gravitate a momentului şi înfricoşătoarea amploare a acestei decizii abia când problema se pune: «ia-ţi rămas-bun de la soţie şi copii, de la frate şi soră, de la părinţi şi neamuri, de la casă, de la patria strămoşilor - poate pentru totdeauna - şi fii pregătit să jertfeşti tot ce ai - bunuri, sânge şi viaţă»”.
În cadrul catehezei, copiii din parohie au împărțit felicitări credincioaselor prezente la biserică, felicitări legate în fir alb și roșu, de mărțișor, cu ocazia venirii primăverii.
Pentru cinstirea înaintașilor s-a pregătit un monument care va fi așezat la intrarea în cimitirul parohial „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hamba, spre veșnică pomenire a tuturor celor ce-și găsesc odihna într-însul.
Biserica parohială a Parohiei Hamba are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” şi datează din anul 1837. Este zidită în stil navă cu turn clopotniţă. Între anii 2002-2003 a fost pictată în „frescă”, de pictorul Dorel Beşleagă, fiind resfinţită în anul 2003.