„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Cateheze în Postul Maicii Domnului și sărbătoarea Centenarului Marii Uniri la Sărata, Cluj
În Parohia Sărata din judeţul Cluj a avut loc duminică, 12 august, imediat după Sfânta Liturghie, un program de cântări închinate Maicii Domnului. În perioada postului, începând cu 1 august, în fiecare seară, copiii şi credincioșii din parohie au participat la slujba Paraclisului, precedată de o cateheză, jocuri și cântări.
„Ne bucurăm cǎ de fiecare dată când celebrăm un eveniment copilașii parohiei poartă cu mândrie și bucurie costumele naţionale. În această sǎptǎmână, la fel ca în fiecare an, vom primi pelerinii care merg la Mânăstirea Nicula și trec prin satul nostru”, a spus parohul Andrei Misaroș.
De asemenea, cu această ocazie, parohul a vorbit despre sărbătoarea Centenarului: „La 1 decembrie 2018 se aniversează 100 de ani de la realizarea României Mari, un moment istoric pentru poporul român, cu implicații majore în istoria ulterioară a țării. Importanța acestui eveniment și sacrificiul soldaților români pentru realizarea acestui ideal ne fac datori să celebrăm prin activități specifice și în parohia noastră. Prin astfel de activități, copilaşii şi tinerii devin părtași la istoria națională a României și prin afirmarea sentimentului patriotic, ei sunt purtătorii valorilor și tradițiilor românești. Spiritul național este în inima fiecărui român, dar cu ocazia Centenarului, sufletul român trebuie să vibreze și mai mult odată cu îndeplinirea visului secular al tuturor românilor. Viitorii cetățeni ai țării, conducătorii zilei de mâine, trebuie să pornească în viață cu fundamente morale puternice, care au la bază dragostea pentru patrie și mândria de a fi român”.
Astfel, activitățile desfășurate au avut ca scop dezvoltarea spiritului civic al copiilor, prin angrenarea lor în activități cu caracter divers (istorie, muzică, teatru, desen).
„Într-o societate dominată de diversitate și globalizare, este cu atât mai important să ne cunoaștem originile și trăsăturile de neam, iar acest moment aniversar, Centenarul Marii Uniri ne oferă acest prilej. Vom continua activităţile parohiei noastre prin diverse întâlniri care să marcheze acest eveniment”, a mai spus parohul Andrei Misaroș.