„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Cateheze pentru tinerii din Hamba, Sibiu
La Centrul catehetic „Sfântul Nicolae” al Parohiei Hamba, judeţul Sibiu, s-a deschis un nou program catehetic pentru copiii şi tinerii din comunitate. În perioada Postului Mare, parohul Remus Răsvan îi învaţă pe tineri semnificaţiile rugăciunilor şi slujbelor de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul.
Prima întâlnire cu cei peste 30 de tineri şi copii înscrişi la programul catehetic din Hamba a avut loc în sâmbăta Sfântului Teodor. Numit „O oră pentru sufletul meu”, proiectul catehetic din parohia sibiană adună periodic tinerii pentru a discuta pe tema „Urmarea lui Hristos”. Tinerii au participat în sâmbăta Sfântului Teodor la Sfânta Liturghie şi la slujba Parastasului, oficiate la Biserica „Sfântul Nicolae” din Hamba, rugându-se pentru odihna sufletelor tuturor celor trecuţi la Domnul.
La prima întâlnire catehetică, participanţii au rostit împreună cu parohul Remus Răsvan rugăciunile începătoare şi Simbolul Credinţei, după care li s-a explicat rostul şi importanţa rugăciunilor pentru cei adormiţi.
„În cadrul catehezei, cei prezenți au învățat mai multe despre semnificația pomenirilor și a rugăciunilor de mijlocire din cadrul Sfintei Liturghii. Rugăciunea care însoțește cererile și ofrandele credincioșilor, prezentându-le lui Hristos și, prin Hristos, Tatălui din ceruri, ia forma rugăciunii de mijlocire. Rugăciunea pentru cei adormiți, inspirată din canonul morților, din zilele de pomenire generală a acestora, mijlocește, aşa cum spune Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu,
Atelier de lucru
Întâlnirea catehetică de la Hamba a continuat cu un atelier de lucru, în cadrul Cercului pastoral misionar „Sfântul Nicolae”. Împreună cu tinerii şi copiii din comunitate a fost pregătită o colivă şi s-a explicat semnificația acestei tradiții vechi a Bisericii.
„Am explicat tinerilor faptul că boabele de grâu care sunt adunate laolaltă simbolizează Biserica lui Hristos și pe membrii ei, cei vii și adormiți, care se găsesc împreună în rugăciune. Coliva este o ofrandă ce se aduce pentru sufletele morților la zilele rânduite pentru pomenirea lor. Astfel, ne-am adus aminte de sufletelor celor morți: bunici și părinți, tineri și prunci de pretutindeni”, ne-a mai spus părintele Răsvan.
Întâlnirile catehetice de la Hamba vor continua pe întreaga perioadă a Postului Mare, iar temele vor fi de maxim interes pentru tinerii şi copiii din comunitate.