„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Centenarul Marii Uniri, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc în Aula „Dumitru Stăniloae”, o serie de conferințe cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la făurirea României întregite. În orașul Marii Uniri s-au aflat cu acest prilej mai mulţi invitați care au vorbit despre evenimentul petrecut la Alba Iulia în urmă cu un secol.
La Alba Iulia s-a desfășurat o serie de conferințe dedicate Centenarului Marii Uniri, sub genericul „100 pentru România”. Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Alba Iuliei și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în colaborare cu Școala Doctorală de Teologie din Alba Iulia și Centrul de Cercetări Inter-religioase și de Psihopedagogie Creștină.
Seria de conferinţe a început marți, 27 noiembrie, cu prelegerea „Formarea României Mari văzută în 3D: Democrație, Demnitate și Diplomație”, susținută de prof. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul Institutului de Istorie al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, și președintele Comisiei Internaționale de Demografie.
Miercuri, 28 noiembrie, în cea de-a doua zi a manifestării, părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniță a susținut prelegerea „Contribuția ortodocșilor români din diaspora la Marea Unire”, prin care a reliefat modul de organizare al vieții bisericești a românilor din diaspora, precum și contribuţia acestora la înfăptuirea unității național-statale a tuturor românilor. O atenție deosebită a fost acordată inițiativelor românilor ortodocși din Statele Unite ale Americii de la început de secol XX, care, în acțiunile lor, au cerut sprijinul președintelui statului american pentru a apăra interesele românilor transilvăneni în lupta lor de eliberare de sub dominația austro-ungară.
Prof. dr. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” din cadrul Universității din Oradea, a prezentat lucrarea „Silviu Dragomir și Revue de Transylvanie 1934-1944”, în cadrul căreia a subliniat că publicația amintită, coordonată de istoricul Silviu Dragomir, cuprinde numeroase studii și articole în care sunt evidențiate, în mod concret, năzuințele românilor transilvăneni de a realiza unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.