„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cercuri pastoral-misionare în parohiile din Eparhiile transilvane și bănățene
Tematica generală abordată în cadrul cercurilor preoțești este satul românesc și provocările cu care acesta se confruntă, cunoscute din experiența directă și viața petrecută în mediul rural, încercându-se găsirea de soluții și remedii pentru problemele spirituale și sociale actuale ale satului. De asemenea, au fost rostite și cuvinte de învățătură și a fost evocată personalitatea vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu (1939-1948).
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Broșteni a reprezentat luna aceasta locul de întâlnire pentru preoții care alcătuiesc Cercul Pastoral Misionar Oravița din Protopopiatul Moldova Nouă.
Cercul Oraviţa, la Parohia Broşteni
Evenimentul a avut loc joi, 8 august, și s-a bucurat de prezența părintelui protopop Bogoliub Martinovici alături de preoții care alcătuiesc acest cerc. La orele serii, în biserica parohială din satul Broșteni s-a săvârșit Acatistul „Adormirii Maicii Domnului”.
La finalul slujbei, părintele paroh Dorin Lucian Lăpușnianu a prezentat monografia satului Broșteni, iar părintele Mihai Alexandru Ecovescu de la parohia Brădișoru de Jos a prezentat referatul cu tema „Probleme pastoral-misionare cu care se confruntă satul românesc de astăzi și soluții cu privire la rezolvarea lor”.
În încheiere, părintele protopop a transmis preoților prezenți binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului și a comunicat anumite aspecte care vizează bunul mers al activităților pastorale, misionare și sociale din parohiile care alcătuiesc acest cerc pastoral.
Aceste întâlniri lunare se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian și sunt constructive deoarece ne oferă prilejul de a învăța unii de la alții, de a ne sprijini și de a conlucra în și pentru biserica lui Hristos.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Apateu
În Duminica a 8-a după Rusalii, preoții din Cercul Pastoral Misionar Ineu, coordonați, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de către Pr. Călin Negruţ, Parohia Gurba, secretar al Protopopiatului Ineu, s-au întrunit în Biserica cu Hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Apateu, din Protopopiatul Ineu, la invitația Părintelui Paroh Constantin Ilica.
Seara de rugăciune a început cu Taina Sfântului Maslu, săvârşit de un sobor de preoți din care au făcut parte Pr. Călin Negruț, coordonatorul Cercului, Pr. Gheorghe Mance – Parohia Iermata, Pr. Moise Nica – Parohia Șomoșcheș, Pr. Petru Lazea – Parohia Cermei, Pr. Mircea Oală – Parohia Șicula, Pr. Ștefăniță Muț – Parohia Seleuș, Pr. Ciprian Sălăvăstru – Parohia Moțiori, Pr. Andrei Slăv – Parohia Berechiu și Pr. Paroh Constantin Ilica.
Părintele Călin Negruţ în cuvântul său a arătat importanţa şi rolul cercurilor pastoral misionare, precum şi a Postului Adormirii Maicii Domnului în care ne aflăm, făcând referire şi la Duminica înmulțirii pâinilor, îndemnând credincioşii să caute întâi hrana cea duhovnicească și Cuvântul Domnului, primind mai apoi și binecuvântările pământești.
Părintele Paroh Constantin Ilica, în conformitate cu Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română, a prezentat referatul cu titlul „Criza actuală a satului românesc și implicarea Bisericii în atenuarea acesteia”, în care a prezentat câteva aspecte ale situației în care se află satele românești, dar și câteva direcții prin care Biserica a intervenit în remedierea acestora.
Părintele paroh a mulțumit preoților slujitori care au participat la acest cerc pastoral misionar, oficialităților locale, în frunte cu Domnul Aurel Bondor, Primarul Apateului, grupului de cântăreți veniți de la Parohia Șicula, împreună cu Domnul Duțu Căprar, Primarul Șiculei, precum și tuturor credincioșilor pentru această bucurie a întâlnirii în satele românești, seara încheindu-se cu un recital de pricesne și cântece patriotice oferite de Corul Bisericii Parohiale Apateu, dirijat de Părintele Constantin Ilica.
Cerc preoțesc la Milcoveni, Moldova Nouă
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian și prin purtarea de grijă a părintelui protopop Bogoliub Martinovici, în seara zilei de 12 august, preoții de pe raza Cercului pastoral-misionar Moldova-Nouă s-au întâlnit la Parohia Milcoveni.
Fiind perioada postului Adormirii Maicii Domnului, seara a debutat cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului, din sobor făcând parte: părintele Marian Sachiz de la Parohia Padina-Matei, părintele Mihai Ienea, de la Parohia Coronini, și părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă.
La finalul slujbei, părintele Vichentă Ponoran de la parohia Naidăș, a susținut referatul cu tema „Probleme pastoral-misionare cu care se confruntă satul românesc de astăzi și soluții cu privire la rezolvarea lor”, în care a enumerat aspectele spirituale pe care Biserica le pune la îndemâna credinciosului pentru a-l ține aproape de Biserică și de Hristos, în vederea revitalizării satului românesc înăbușit de societatea secularizată.
În continuare, părintele Adrian Nacu a prezentat monografia satului Milcoveni în format Power Point. Părintele a ilustrat activitatea bisericii și a parohiei în cei 185 de ani de existență, prezentând sistematic, în câteva slide-uri, datele istorico-demografice, geografice, culturale și pastoral-misionare ale Parohiei Milcoveni.
În încheiere s-au discutat probleme de actualitate, cu care se confruntă Biserica în satele românești, probleme administrative, dar și trasarea noilor sarcini pentru întâlnirea următoare.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Prunișor
În duminica a IX-a după Rusalii, în Parohia Prunișor, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu cu ocazia întrunirii Cercului pastoral-misionar nr. 2 Buteni, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului de către Părintele Ciucur Marian, păstorul sufletesc al comunității eclesiale din Buteni.
La săvârșirea acestei Sfinte Taine au participat 12 slujitori: Pr. Tripa Teodor – Parohia Păiușeni, Pr. Birău Alexa – Parohia Chisindia, Pr. Coșer Vasile – Parohia Paulian cu filia Berindia, Pr. Rus Mercea Cătălin - Parohia Sebiș II, Pr. Pop Gheorghe – Parohia Revetiș, Pr. Pavel Daniel – Parohia Joia Mare, Pr. Coșer Bogdan – Parohia Cuied, Pr. Zbîrcea Teodor – Parohia Mădrigești, Pr. Ciuciuc Grațian Gheorghe– Parohia Dorgoș, Pr. Ros Ioan – Parohia Ciuntești, Pr. Avram Florin – Parohia Prunișor, Diac. Bisorca Liviu Adrian, slujitor la Catedrala Veche din Arad, care au înălțat rugăciuni către Preasfânta Treime pentru credincioșii prezenți la această slujbă.
În cadrul acestei slujbe, la momentul cuvenit s-a rostit cuvântul de învățătură de către părintele Pavel Daniel care a accentuat rolul și rostul încercărilor în viața creștinilor făcând o comparație cu pericopa evanghelică de la Matei 14, 22-34, în care Sfântul Petru împreună cu ucenicii Domnului au fost încercați de către Fiul lui Dumnezeu, tocmai pentru a li se consolida credința în puterea divină a lui Mesia și că toate necazurile și provocările lumii contemporane se pot soluționa prin acceptarea în viața noastră a lui Iisus Hristos, ca Domn și Dumnezeu.
În același timp, în contextul anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), părintele a reliefat câteva elemente fundamentale a ceea ce a însemnat rolul Bisericii în viața satului de odinioară și totodată soluțiile practice de reînviere a rostului Bisericii în obștea sătească contemporană, unde din nefericire s-au pierdut foarte multe lucruri care au păstrat tradiția vie și neschimbată a țăranilor români.
În sprijinul reîntoarcerii la valorile perene ale satului românesc, copiii și tinerii împreună cu câțiva credincioși ai parohiei s-au îmbrăcat în straie populare specifice zonei. Prin acest lucru, toți credincioșii și-au reamintit de anii secolului XX, când toți erau îmbrăcați în haine de sărbătoare (port popular) în special la cele mai mari praznice.
Slujba a fost înfrumusețată de glasurile pline de bucurie și curăție ale copiilor și tinerilor parohiei, care au dat răspunsurile liturgice. După otpustul Tainei Sfântului Maslu, Grupul catehetic „Sfântul Stelian” al parohiei a susținut un mic concert, interpretând pricesne închinate Sfintei Fecioare Maria.
La final, preotul paroh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra parohiei, a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștință preoților, credincioșilor, copiilor și tinerilor parohiei. Seara s-a încheiat cu îndătinata agapă frățească, oferită de către Comitetul parohial împreună cu credincioșii parohiei.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Sântana
Marți, 20august 2019, Parohia Sântana I, din Protopopiatul Arad, a găzduit întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Zărand, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Nicolae Rădulescu, parohul Parohiei Sântana I.
Întrunirea a început la ora 18, în biserica parohială, după care preoţii prezenţi s-au retras la Oficiul parohial, unde s-au purtat discuţii pe tema referatului susţinut de către părintele Nicolae Rădulescu. În referatul prezentat, „Patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948) – împlinirea a 80 de ani de la alegerea ca Patriarh al României (1939)”, a punctat pe scurt aspectele biografice, după care, a vorbit despre intensa activitate culturală a „cărturarului” Nicodim, cât și despre intensa luptă cu conducerea vremii pentru apărarea drepturilor bisericii, redând câteva fragmente din scrisoarea Patriarhului Nicodim, adresată Regelui Mihai I, în care îi apăra pe ierarhi și pe clerici. În luările de cuvânt, preoţii prezenţi şi-au adus aportul în dezbaterea temei.
La finalul discuţiilor, preotul paroh, Nicolae Rădulescu, a mulţumit preoţilor care au participat la acest moment important din viaţa comunităţii pe care o păstoreşte. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.