„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Ceremonie aniversară la Academia Forțelor Terestre din Sibiu
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a aniversat împlinirea celor 169 de ani de la înființarea învățământului militar din România. La ceremonia festivă a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Ceremonia a fost organizată pe platoul din incinta Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, unde au fost prezenți prefectul Cristian Roman, reprezentanți ai autorităților județene și locale, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre, generalul Ghiță Bârsan, numeroși ofițeri, cadre didactice și studenții militari.
IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de binecuvântare împreună cu decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, și prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, și preotul militar Călin Sămârghițan.
„Suntem bucuroși că am participat la o manifestare de suflet a Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, prin Universitatea «Lucian Blaga», este într-o legătură constantă cu Academia Forțelor Terestre la numeroase manifestări academice și spirituale. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și să ne dea puterea să învățăm de la cei care au o viață ordonată, militară și, astfel, împreună să ne manifestăm iubirea față de Dumnezeu și față de patria noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Istorie și performanță academică
Rectorul Academiei militare, generalul Ghiță Bârsan, a vorbit despre istoria învățământului militar românesc și despre rolul instituției de la Sibiu în continuarea acestei tradiții academice din țară.
„Pregătirea ofițerilor de comandă din forțele terestre, capabili să facă față exigențelor profesionale impuse de standardele euro-atlantice a devenit un proces modern, atât din perspective standardelor academice, cât și a parametrilor de stare ai formării în deplin acord cu realitățile contemporane din teatrele de operații. Încă de la început, Academia Forțelor Terestre a înțeles să-și asume ca misiuni fundamentale învățământul și cercetarea științifică, iar acum, din această perspectivă, rezultatele obținute nu sunt deloc întâmplătoare”, a spus generalul Ghiță Bârsan.
Ceremonia a continuat cu mesaje din partea oficialităților și cu oferirea unor diplome și distincții celor mai merituoși studenți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. De asemenea, studenții din ultimul an au predat simbolic colegilor mai mici cheia instituției, iar la final a avut loc o paradă militară. Manifestările aniversare au continuat cu un simpozion științific internațional și cu vizitarea complexului universitar și de pregătire militară.