„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ceremonie de absolvire la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană
La Facultatea de Teologie Ortodoxă, a Universităţii „Babeş – Boylai” din Cluj-Napoca, au avut marţi, 27 iunie, festivităţile prilejuite de finalizarea studiilor de licenţă şi de master. După ce
au participat la Sfânta Liturghie oficiată la capela facultăţii, absolvenţii au luat parte la cursul festiv desfășurat în sala mare a Teatrului Naţional clujean.
Tinerii absolvenți au participat, în capela ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, a facultății, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice ai acestei instituții de învățământ.
În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei le-a transmis absolvenţilor să fie exemple pozitive pentru cei din jur: „Zicea Avva Isidor Pelusiotul, referitor la argumente: De multe ori, argumentele, cuvintele, pot supăra, dar niciodată viaţa, exemplul tău pozitiv nu poate supăra, acela convinge. Când şi cuvântul şi viaţa se înâlnesc sunt o adevărată filosofie. Aşa că Îl rugăm noi pe Dumnezeu, ca tinerilor noştri absolvenţi să le dea şi cuvânt dar în acelaşi timp să îi ajute şi cu viaţa ca să fie exemple covârşitoare pentru o lume nesimţitoare şi să-i poată aduce pe toţi la Hristos”.
De asemenea, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujeană le-a transmis absolvenţilor ca întotdeauna să aibă parte de o înnoire autentică a duhului: „Credem că aşa cum ne-am rugat în Sfânta Liturghie «Doamne, Cel ce ai trimis pe prea Sfântul Tău Duh în ceasul al treilea apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci-L înnoieşte nouă celor ce ne rugăm ţie», această înnoire a duhului să fie autentică şi reală în sufletele absolvenţilor noştri, ca în felul acesta să poată răspunde acestei lumi, aşa cum aţi spus în cuvântul de învăţătură, care nu mai simte prezenţa lui Dumnezeu, nu-i mai simte lucrarea în viaţa ei”.
Ceremoniile au continuat, apoi, în cadrul oferit de sala mare a Teatrului Național din Cluj-Napoca, unde a avut loc cursul festiv al absolvenţilor de la cursurile de licență și de master. Şi cu această ocazie, absolvenţii au fost felicitaţi pentru rezultatele obţinute la învăţătură şi au primit urări din partea ierarhului, a cadrelor didactice şi a părinţilor.
„Noi ne bucurăm împreună cu ei, pentru că, la momentul potrivit, au simţit adierea Duhului şi au ales această cale în viaţa lor. Şi, dacă am afirmat că între cultură şi cult sau între cult şi cultură este o legătură indisolubilă, putem spune că este o legătură indisolubilă şi între credinţă şi ştiinţă. Vă felicităm şi vă urăm succes deplin în această lucrare de a sensibiliza lumea întreagă spre cele frumoase, apropiate de Dumnezeu şi a o face să înţeleagă că, mai întâi, contează împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se adaugă nouă”, a spus IPS Mitropolit Andrei. Studenții au participat, apoi, la cursul festiv susținut de pr. prof. dr. Ştefan Iloaie.