„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ceremonii religioase și militare de Ziua Drapelului Național
Cu ocazia Zilei Naționale a Drapelului, au avut loc ceremonii religioase și militare, iar Drapelul Național a fost sfințit și apoi înălțat pe catarg în piețe, pe acordurile Imnului Național.
Ziua Drapelului a fost sărbătorită la Sibiu prin ceremonii religioase și militare organizate de Garnizoana militară Sibiu și Arhiepiscopia Sibiului. Drapelul arborat în Piața Mare a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Slujba de sfințire a drapelului a fost oficiată luni, 25 iunie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde reprezentanții Garnizoanei militare Sibiu au participat la această ceremonie religioasă și au adus drapelul nou care a fost arborat în ziua următoare, marți 26 iunie, în apropiere de clădirea Primăriei Sibiu din Piața Mare. Alături de ierarh s-au aflat un sobor de preoți și diaconi format din slujitori ai Catedralei mitropolitane din Sibiu.
„Drapelul național este însemnul sfânt pe care noi îl cinstim ca pe un odor ocrotitor și de aceea ne-am rugat lui Dumnezeu ca să-i binecuvânteze și pe cei ce sunt sub drapel, pe toți cei ce au drapelul în unitățile militare. Asemenea sfinților care ne ocrotesc pe noi din ceruri, ostașii armatei noastre sunt cei care stau de strajă pentru ca noi să ducem o viață liniștită și să fim ocrotiți”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
La ceremonia de arborare a drapelului în Piața Mare au fost prezenți numeroase oficialități, între care prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, viceprimarul Răzvan Pop, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, numeroși ofițeri și militari. Drapelul sfințit a fost înmânat unei gărzi militare de IPS Mitropolit Laurențiu, care a rostit rugăciunea de binecuvântare înainte ca drapelul să fie arborat în timp ce toți cei prezenți au intonat imnul național, acompaniați de fanfara militară.
„A fost un moment deosebit de important și de sensibil pentru fiecare dintre noi. După ce am binecuvântat pregătirea pentru arborarea drapelului, l-am sărutat și apoi a fost ridicat pe catarg și va străjui ca mărturie, așa cum am spus în rugăciunea de binecuvântare, pentru cei care îl vor vedea și vor simți că suntem ocrotiți de acest simbol binecuvântat de Dumnezeu, drapelul național”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Drapelul Naţional sfințit la Oradea
La Oradea, Ziua Drapelului Național, a fost sărbătorită la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună din Oradea și la Primăria Municipiului Oradea, ceremonia fiind organizată de către comandamentul Garnizoanei Oradea.
În prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, preotul capelan al Garnizoanei Oradea și un diacon au oficiat slujba de sfințire a drapelului tricolor pe soleea catedralei, de față fiind și numeroase oficialități civile și militare, dar și credincioși din municipiul Oradea.
Apoi, s-a format o procesiune de la vechea catedrală până în fața Primăriei Oradea unde au rostit alocuțiuni referitoare la Ziua Drapelului Național Domnul Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor și col. (r) Dr. Constantin Moșincat. A urmat binecuvântarea drapelului național și sărutarea acestuia de către ierarh și oficialitățile prezente. Fanfara militară a intonat Imnul național al României, iar Tricolorul României a fost înălțat pe catarg.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, constituit din militari ai Centrului 54 Comunicații Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, precum și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor. Muzica militară a fost asigurată de fanfara Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Oradea.
Binecuvântarea drapelului, la Baia Mare
Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, marți, 26 iunie, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba de binecuvântare a Drapelului Național. În sobor s-au aflat preoţii militari Daniel Achim, Gabriel Vasile Băban şi Alexandru Nuszer. După binecuvântare şi stropire cu apă sfinţită, PS Episcop Iustin s-a închinat în faţa drapelului, l-a sărutat şi l-a înmânat prefectului Vasile Moldovan, care l-a transmis, apoi, militarilor, care l-au dus în Piaţa Tricolorului din Baia Mare, pentru a fi înălţat pe catarg.
Au luat cuvântul prefectul Vasile Moldovan, care a citit mesajul ministrului de interne Carmen Dan, Aurica Todoran, secretarul judeţului, care a transmis mesajul preşedintelui Gabriel Zetea al Consiliului Judeţean, şi primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari.
În faţa catargului, PS Episcop Iustin a binecuvântat din nou Drapelul Naţional, apoi, în acordurile Imnului Naţional, Tricolorul României a fost înălţat pe catargul din faţa Palatului Administrativ.
Ceremonie la Satu Mare
Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de binecuvântare a Drapelului Naţional în Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare în fruntea unui sobor din care a făcut parte şi Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare.
Înălţarea Drapelului Naţional s-a făcut pe catargul de pe platoul de la Palatul Administrativ din Satu Mare, în acordurile Imnului Naţional interpretat de militarii din Garda de onoare, instruiţi de preotul militar Cristian Silaghi.
În cadrul manifestării, au fost înmânate 10 Drapele Naţionale pentru 10 unităţi şcolare din judeţ, în amintirea gestului pe care domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a făcut, în timpul domniei sale, de a oferi 10 Drapele Naţionale pentru 10 garnizoane militare.
La sărbătoarea Drapelului Naţional au luat parte prefectul Darius Filip, preşedintele Consiliului Judeţean - Csaba Pataki, vicepreşedintele Consiliului Judeţean - Ioan Rus şi viceprimarii municipiului Satu Mare - Adrian Albu şi Doina Feher, alături de reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi municipale.
Sărbătoare la Dej
Primăria Municipiului Dej împreună cu Garnizoana Dej au organizat manifestări dedicate Zilei Drapelului Național al României. Evenimentele au început cu o slujbă de sfințire a drapelului, de către un sobor de preoți, în fruntea căruia a stat protopopul de Dej, Ioan Buftea, în Biserica Dej I cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, apoi au continuat în Piața Bobâlna din Dej.
Programul din centrul orașului a cuprins o scurtă alocuțiune susținută de primarul Municipiului Dej, ing. Morar Costan, și primirea drapelului național. Apoi, manifestările au continuat cu binecuvântarea și sărutul drapelului, respectiv înălțarea acestuia pe catarg, concomitent cu intonarea Imnului Național al României. Manifestațiile s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Ziua Drapelului național, la Huedin
În curtea sediului Protopopiatului Ortodox Huedin, preoții aparținători Cercului preoțesc Huedin, alături de protopopul Dan Lupuțan, au săvârșit un Te Deum, după care au sfințit un drapel care a fost arborat pe catarg în timpul intonării imnului național. În sala de ședințe a protopopiatului, părintele Ștefan Tătaru de la Parohia Păniceni, a susținut o prelegere referitoare la semnificația laică și religioasă a drapelului național. Pe această temă a luat cuvântul și prof. Cristian Claudiu Filip. La acest eveniment au fost prezenți reprezentanții Poliției și ai Poliției Locale din Huedin. În a doua parte a zilei copiii de la Centrul de socializare și activități recreative „Sfânta Ecaterina”, coordonați de Mirela Lupuțan, au învățat istoria drapelului și au realizat desene cu drapelul național, conform Protopopiatului Huedin.