„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ceremonii religioase și militare de Ziua Națională a Drapelului
Cu prilejul Zilei Naționale a Drapelului, au avut loc ceremonii religioase și militare dedicate tricolorului românesc. Drapelul a fost sfințit în locașele de cult, apoi a fost arborat pe catarg, în toate reședințele de județ. La ceremonii au participat ierarhi, oficialități, cadre militare, reprezentanți ai mai multor instituții.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit marți, 25 iunie, drapelul pentru a fi arborat în Piața Mare din Sibiu, în 26 iunie, de Ziua Națională a Drapelului. Garda militară a Drapelului a fost prezentă la slujba de sfințire oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de către Părintele Mitropolit Laurențiu, înconjurat de un sobor din care au făcut parte vicarul eparhial, arhim. Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel și alți slujitori ai sfintelor altare. La finalul slujbei de sfințire, ierarhul a vorbit despre însemnătatea sărbătorii pentru comunitatea sibiană și pentru întreg poporul român: „Am binecuvântat acest Drapel național, și el este binecuvântat în toate bisericile noastre în Ziua Drapelului, să fie înălțat pe catarg și să ne transmită nouă exact ceea ce am invocat în rugăciunea aceasta: cele trei culori să ne amintească nouă de azurul credinței, credința în nemurire și în viața veșnică, de soarele nădejdii, care unește credința cu iubirea, și de văpaia iubirii pe care toate le desăvârșește. Suntem plini de emoție când privim la acest însemn al identității naționale și când ne gândim că a fost sfințit cu jertfa atâtor generații de eroi. În același timp îi cinstim pe cei care îl onorează, îl înalță pe catarg, ostașii Armatei Române. Noi, românii, Îl cinstim pe Dumnezeu și ne iubim Patria pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o nouă”. Drapelul sfințit a fost așezat apoi pe Sfânta Masă din altarul Catedralei Mitropolitane pentru a fi dus pentru arborare în Piața Mare.
Ziua Națională a Drapelului a fost sărbătorită la Sibiu miercuri, 26 iunie, printr-o ceremonie militară și religioasă oficiată în Piața Mare. Drapelul sfințit la Catedrala mitropolitană din oraș de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în seara dinaintea sărbătorii, a fost arborat acum pe catargul din fața Primăriei Sibiu. La ceremonie au fost prezenți ierarhul, vicarul eparhial, arhim. Ioachim Tomoiagă, preotul militar Florin Pavel, alți slujitori ai sfintelor altare, comandantul Garnizoanei Sibiu și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, general de brigadă Ghiță Bârsan, oficialități județene și locale, ofițeri, militari și numeroși oaspeți. Ierarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a Drapelului înainte de arborare, iar mai apoi s-a intonat Imnul național de stat, în timp ce garda militară a înălțat Tricolorul pe catarg.
„Ne-am bucurat că am putut să sfințim Drapelul, să binecuvântăm arborarea lui și să ne manifestăm prețuirea și iubirea față de acest însemn național al libertății și independenței României. Este un simbol al spiritualității noastre pentru că cele trei culori ne amintesc de Dumnezeu Cel Unul în Ființă și Întreit în Persoane, dar și de cele trei virtuți teologice: credința, nădejdea și dragostea”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Oficialitățile prezente au transmis mesaje de felicitare românilor în această zi de sărbătoare națională, iar la final a avut loc o paradă militară.
Ceremonie la Cluj-Napoca
Drapelul național a fost sfințit miercuri, 26 iunie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Încă din seara precedentă, drapelul a fost coborât de pe catarg și adus în Catedrala Mitropolitană. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cu acest prilej, ierarhul a amintit celor prezenți despre două virtuți importante, care nu ar trebui să-i lipsească niciunui creștin, credința în Dumnezeu și dragostea de neam. Programul liturgic a fost urmat de un ceremonialul militar de arborare a drapelului pe catargul din fața Catedralei Mitropolitane. La manifestări au participat reprezentanți ai instituțiilor civile și militare, slujitori ai Catedralei Mitropolitane, preoți și cadre militare, din structurile subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Detaşamentul de onoare a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Pe timpul defilării militarilor, cerul a fost survolat de elicoptere IAR 330 Puma Socat și aeronave de tip MIG 21 Lancer din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ziua Drapelului Național, la Timișoara
La Timișoara a fost sărbătorită, la 100 de ani de la instaurarea primei administrații românești din istoria Timișoarei, Ziua Drapelului Național. Ceremonialul religios-militar a avut loc în fața Palatului Administrativ, sediul Prefecturii și a Consiliului Județen Timiș. Alături de sutele de timișoreni, la evenimentul cultural-evocator, dedicat Zilei Naționale a Drapelului, au participat prefectul Județului Timiș, Eva Andreaș, președintele Consiliului Județean, Călin Dobra și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care, împreună cu un sobor de preoți, a binecuvântat cu apă sfințită drapelul României.
După slujbă, drapelul a fost înălțat pe catargul din fața Palatului Administrativ, în tandem cu intonarea Imnului Național. După acest moment, detașamentul de onoare, format din militari ai Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, militari din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat, polițiști, jandarmi și funcționari publici din cadrul Penitenciarului Timișoara au defilat în fața autorităților locale și județene.
Drapelul național sfințit la Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a sfinţit miercuri, 26 iunie, Drapelul Naţional în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. În Cetatea Aradului, în seara zilei de 25 iunie, Drapelul Naţional arborat în faţa Palatului Administrativ a fost coborât de pe catarg şi adus, de către garda portdrapel în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, unde a rămas peste noapte.
În dimineaţa zilei de 26 iunie, s-a oficiat slujba de sfinţire a drapelului de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, însoţit de un sobor de preoţi. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfințitul Timotei a rostit o alocuţiune în care a tălmăcit conţinutul rugăciunii prevăzute pentru această sărbătoare, subliniind legătura între cele trei culori ale Drapelului şi cele trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea, şi care consolidează unitatea naţională spre împlinirea îndatoririlor ce revin fiecărui cetăţean şi fiu al Bisericii. La sfârşitul ceremoniei religioase, drapelul a fost înmânat comandatului gărzii portdrapel care l-a dus la locul de arborare.
În faţa primăriei s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios de arborare a drapelului. Părintele Arhiepiscop Timotei a rostit rugăciunea de binecuvântare, a binecuvântat cu crucea drapelul. De față au fost prefectul Florentina Horgea și comandantul garnizoanei, comandanții structurilor județene ale Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, militari, rectorul Universității Aurel Vlaicu, prof. dr. ec. Ramona Lile, directori de instituții deconcentrate, reprezentanți ai autorităților locale, militari în rezervă sau retragere. Semnificația Zilei Drapelului a fost prezentată de muzeograful Bogdan Ivașcu din cadrul Complexului Muzeal Arad. Apoi, potrivit ceremonialului de sfinţire a Drapelului României, Drapelul a fost înălţat pe catarg în acordurile imnului naţional. Ceremonia s-a încheiat prin defilarea dispozitivului format din militarii Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”, precum și din personal aparținând Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad.
Drapelul Naţional al României sfințit la Oradea
La Oradea, Ziua Drapelului Național, 26 iunie, a fost sărbătorită la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună din Oradea și la Primăria Municipiului Oradea, ceremonia fiind organizată de către comandamentul Garnizoanei Oradea. În prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preotul capelan al Garnizoanei Oradea și parohul enoriei Oradea-Centrală au oficiat slujba de sfințire a drapelului tricolor pe soleea catedralei, de față fiind și numeroase oficialități civile și militare, dar și credincioși din municipiul Oradea.
Apoi, s-a format o procesiune de la vechea catedrală până în fața Primăriei Oradea unde au vorbit despre Ziua Drapelului Național, prof. dr. Gabriel Moisa, de la Universitatea din Oradea și Iulius Delorean, subprefectul județului Bihor. A urmat binecuvântarea drapelului național și cinstirea acestuia de către oficialitățile prezente. Fanfara militară a intonat Imnul național al României, iar Tricolorul României a fost înălțat pe catarg.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, constituit din militari ai Centrului 54 Comunicații Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, precum și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor. Muzica militară a fost asigurată de fanfara Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Oradea.
Ceremonie la Alba Iulia
La Alba Iulia, cu prilejul Zilei Drapelului Național, la Catedrala Arhiepiscopală, a fost oficiată slujba de sfințire a drapelului de către un sobor de preoți, în frunte cu Teofil Slevaș, protopopul Alba Iuliei. În continuare, în Piața Tricolorului, s-a desfășurat o ceremonie militară. La eveniment au luat parte numeroase oficialități, precum și reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale. Programul manifestării a cuprins prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și ocuparea locului în dispozitiv. A fost evidențiată importanța sărbătoririi Zilei Drapelului Național, apoi, protopopul Teofil Slevaș a binecuvântat steagul. La final, în acordurile Imnului Național, drapelul a fost arborat pe catargul din Piața Tricolorului, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.