„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Cetele de copii şi tineri colindă în Transilvania
Înaintea sărbătorii Naşterii Domnului, grupuri de copii şi adulţi colindă vestind marele praznic. În aşteptarea Crăciunului, copii, purtând costumele tradiţionale, duc mai departe tradiţiile moştenite de la strămoşii lor.
Parohia Sărămaş, din Protopopiatul Întorsura Buzăului, a avut ca oaspeţi două coruri care au interpretat colinde tradiţionale româneşti. Corul mixt „Tricolorul” din Întorsura Buzăului, care an de an poposeşte şi în această parohie pentru a aduce vestea Naşterii Mântuitorului, a interpretat colinde, apoi au fost răsplătiţi cu daruri de paroh. Au colindat şi copiii de la Grădiniţa din localitate împreună cu cei din clasele I-IV ai Şcolii Gimnaziale din Sărămaş. Copiii, îmbrăcaţi în port naţional, acompaniaţi de zurgălăi, au fost felicitaţi şi încurajaţi să menţină tradiţia colindatului, apoi au primit daruri din partea parohiei.
Concerte de colinde la Sibiu şi Mediaş
Copiii din grupa de cateheză a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu au susținut un concert de colinde în biserica parohială. Pe lângă „Biserica dintre brazi”, cum este cunoscut locașul de cult, funționează din 2011 și un Centru parohial de copii și tineret pus sub ocrotirea Sfinților Mucenici Brâncoveni. Aici mai mulți copii de ciclu primar și gimnazial se întâlnesc pentru diverse activități: cateheze, ateliere de pictură, ateliere de confecționat decorațiuni de Crăciun, ateliere de încondeiat ouă cu prilejul sărbătorilor pascale, jocuri etc. Acești copii au colindat și duminica trecută în Capela „Sfântul Apostol Andrei” de la Liceul de Construcții și Arhitectură „Carol I” din Sibiu, urmând să colinde şi la Azilul de bătrâni „Dr. Carl Wolff” și la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu.
În Biserica „Buna Vestire” din Mediaș, județul Sibiu, un grup de elevi de la Școala nr. 7 condus de prof. Emilia Muntean, instituție școlară aflată într-un strâns parteneriat cu parohia medieșeană a interpretat colinde tradiționale de pe Valea Târnavei Mari, preluate dintr-un repertoriu străvechi. Un alt grup condus de Ian Șimon de la Clubul Copiilor din Mediaș a adus în fața credincioșilor câteva voci deosebite, între care şi a elevei Antonia – Maria Muntean. Grupul „Almășanul” și Ceata de Colindători din Alma Dumbrăveni, însoțiți de pr. Nicolae Cismaș, au dat glas unor colinde păstrate din secolul al XIX-lea. La sfârșit copiii și tinerii au fost răsplătiți de credincioși cu daruri.
Colindători în judeţul Cluj
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, a primit din nou colindători: Ansamblului folcloric „Păunașii Salvei”, cunoscuți dansatori și păstrători ai tradițiilor de pe valea Someșului și a Sălăuței, care de această dată, au colindat, îmbrăcaţi în costumele populare de pe plaiurile Salvei, cu renumitul „clop cu păun”. Copiii şi tinerii sunt coordonați de profesorul de muzică Valer Fodorca.
Peste 80 de colindători au colindat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din cartierul clujean Mănăștur. Grupurile parohiale de copii, adolescenți și tineri care participă la activitățile săptămânale ale parohiei, le-au adus credincioșilor vestea Nașterii Mântuitorului printr-un spectacol-maraton cu poezii, scenetă și colinde.
Au fost interpretate colinde consacrate, dar și colinde tradiționale mai puțin cunoscute, culese din zona Moldovei. Cei prezenți au fost colindați și în limbaj mimico-gestual de un cor mixt de copii auzitori și copii cu deficiențe de auz. La final toți colindătorii au primit daruri din partea parohiei.
La Casa de cultură din Huedin a avut loc un concert de colinde şi obiceiuri de Crăciun, „Colindăm pe Domnul bun”, organizat de Protopopiatul Huedin, Fundaţia Cultural-Filantropică Protopop „Aurel Munteanu” şi Mănăstirea Piatra Craiului, în colaborare cu Primăria oraşului Huedin. Au colindat: Corala „Glasul Apusenilor” formată din preoţii şi preotesele din Protopopiatul Huedin, „Junii Vlădesei”, Corul Catedralei Moţilor din Huedin, elevii Şcolii Primare din Dealul Negru, Corul bărbătesc „Craii Măgurii” din Bucea, Corul Centrului Catehetic Protopop „Aurel Munteanu”, din Huedin, Ceata de colindători din Răchiţele, elevii Liceului „Octavian Goga”, din Huedin, alături de grupului vocal „A capella”, împreună cu Emil Flore şi Călin Merca. La final, protopopul Dan Lupuţan le-a oferit diplome de participare colindătorilor.
În Parohia Sărata, judeţul Cluj, tinerii şi copiii din parohie colindă în prag de Crăciun. Din 2014, când a debutat proiectul de catehizare „Școala Parohială Angels”, coordonat de parohul Andrei Misaroş şi preoteasa Andreea Misaroş, copiii şi tinerii participă la festivaluri de colinde şi organizează propriile evenimente cultural-religioase. În acest an, copii au avut numeroase activităţi, iar recent au participat la festivalul de la biserica Parohiei Rus. De asemenea, copiii au mai colindat la Căminul de bătrâni din Panticeu, Parohia Ciubanca şi Mănăstirea Rus.
Concerte de colinde în Episcopia Oradiei
Ca în fiecare an, Episcopia Oradiei organizează o serie de concerte de colinde tradiţionale româneşti, care a început, în Catedrala Episcopală din Oradea, cu cel susţinut de corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. A urmat concertul susţinut de către şcolile teologice din Eparhia Oradiei, tot la Catedrala Episcopală. Au participat: Corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ştefan Lakatos şi Corul de Cameră „Psalmodia Varadiensis”, dirijat de pr. conf. dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România. În încheierea concertului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, i-a felicitat pe coriști împreună cu dirijorii lor și i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească sufletește pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Copiii din Parohia Gepiu, Episcopia Oradiei, au susţinut o serbare de Crăciun în Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din localitate. Colindele s-au împletit cu poezii, iar un moment foarte apreciat de copii a fost apariţia lui Moș Crăciun, încărcat de daruri.
La final, parohul Călin Ovidiu Popa a subliniat însemnătatea și importanța colindelor și a tradițiilor de Crăciun: „Colindele sunt expresia cea mai vie a culturii noastre bisericești, populare, a românului creștin ortodox. Ele sunt un ecou al sfintelor slujbe, ce pătrunde în satul nostru, în parohia noastră, în casele noastre și nu în ultimul rând în sufletele noastre”. Parohia Gepiu i-a răsplătit cu daruri, atât pe copiii care au participat la serbare, cât și pe ceilalți copii prezenți în biserică, fiind împărţite peste 70 de pachete. De asemenea, pentru toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au pregătit peste 200 de pachete de Crăciun. Apoi, la căminul cultural din Gepiu, a avut loc un concert de colinde organizat cu sprijinul Consiliului local Gepiu, la care au colindat grupuri de colindători din Gepiu și de la Liceul de Arte din Oradea, alături de interpreți locali de muzică populară, între care Lavinia Chifor, Ionuț Purge, Amalia Ursan, Elena Mihuța, Andrada Oros, Larisa Goron, Natalia Hălmăgean, Andreea Lazea, Bianca Popa și Maria Secan. La finalul concertului, parohul, alături de primarul Ioan Purge, i-au felicitat pe interpreți și colindători.
La Biserica „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Oradea-Velenţa, grupul de colindători ai ansamblului „Mugurelul”, coordonat de prof. Doina Lung, cadru didactic la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, a colindat, la invitația parohului Roman Pintea. Copiii îmbrăcaţi în costume populare autentice au prezentat colinde tradiţionale, iar la final au fost felicitaţi de paroh. Concertul a avut loc în cadrul parteneriatului dintre Parohia Oradea-Velenţa I şi Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea. Tot la această parohie, a colindat şi o corală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea.
Concert la Petroşani
La Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” din Petroșani, a avut loc luni, 19 decembrie, în prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, un concert de colinde susţinut un grup format din elevi ai școlilor din Petroșani și un grup de preoți și preotese de la parohii din zona Văii Jiului.
În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie, le-a vorbit celor prezenți despre semnificația colindelor în tradiția poporului român. În cadrul evenimentului, ierarhul i-a acordat lui Gheorghe Toma distincţia „Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei”, cea mai înaltă distincție pentru mireni în cadrul Episcopiei.