„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Colindători ardeleni la concerte şi festivaluri
Parohiile, în parteneriat cu unităţi de învăţământ, desfăşoară activităţi dedicate păstrării şi transmiterii tradiţiilor creştine specifice praznicului Naşterii Domnului, şi care se concretizează în această perioadă în numeroase concerte şi festivaluri de colinde şi obiceiuri de iarnă.
Grupuri de elevi de la școlile și liceele din județul Sibiu, formații corale de copii din Sibiu și din alte orașe au colindat marți, 13 decembrie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Copiii și profesorii lor au primit daruri de la Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Pentru al 10-lea an consecutiv elevii de la școlile sibiene au venit în Catedrala mitropolitană înainte de sărbătoarea Crăciunului pentru a colinda și a transmite urările specifice în această perioadă a anului. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu au fost prezenți inspectorul școlar general Ștefan Firu, inspectorul școlar adjunct Gheorghe Bîrză, inspectorul pe învățământ al Arhiepiscopiei Sibiului, Sorin Joantă, inspectorul școlar pentru disciplina religie, prof. Gabriela Frățilă, directori de unități școlare, dascăli de religie, preoți și părinți ai elevilor.
Cei peste 850 de elevi prezenți în locașul de cult au interpretat colinde tradiționale și din repertoriul internațional, unii acompaniați de instrumente muzicale, iar mulți dintre ei au purtat costumele populare specifice acestei părți de Ardeal. Elevii au primit dulciuri și cărți de rugăciune pentru copii, iar dascălii lor au primit calendare și alte daruri din partea ierarhului.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această ocazie deosebită. Este cea de-a zecea manifestare consecutivă când tineri din județul Sibiu au venit să colinde în Catedrala mitropolitană. Au fost reprezentate 41 de școli și au venit peste 850 de elevi, cu profesorii lor de religie sau de muzică. Încununarea manifestării a fost făcută de corul elevilor din Ocna Mureș, împreună cu studenți de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Vă mulțumim mult pentru dragostea dumneavoastră și îi binecuvântăm pe toți dascălii și ostenitorii din școli”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Tradiționalul colind al elevilor în Catedrala mitropolitană din Sibiu este rezultatul bunei colaborări dintre Arhiepiscopia Sibiului și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, precum și rodul activității dascălilor de religie din școlile sibiene.
„Am participat pentru a cincea oară din cele zece ediții și de fiecare dată m-am simțit extraordinar, iar colaborarea cu Mitropolia Ardealului este foarte bună. Anul acesta am avut cel puțin zece activități în comun. Este vitală colaborarea dintre învățământ și Biserică în această perioadă dificilă pentru poporul român”, ne-a spus inspectorul școlar general Ștefan Firu.
Colinde la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu
Tinerii din corul Bisericii „Sfântul Nicolae” din orașul Cisnădie, județul Sibiu, au vestit naşterea lui Hristos prin colinde și au oferit daruri pentru copiii de la Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda din Sibiu”, secția Neurologie Pediatrică. Peste 30 de copii internați aici au primit luni, 12 decembrie, daruri și s-au bucurat de vizita tinerilor din Cisnădie. „Anul trecut am fost invitați de către doamna educatoare Dorina Neagoe să aducem puțină bucurie prin colinde copiilor de aici. Am spus atunci că o să ne întoarcem an de an şi anul acesta am ajuns din nou, mai mulți, sperând să împlinim această tradiție an de an. Aceşti copilaşi au printre ei îngeri păzitori, răbdători, buni, iubitori. Mulțumim doamnei doctor Paula Henzel, şefa secției Psihiatrie Pediatrică, precum și doamnei Dorina Neagoe și tuturor cadrelor medicale din această secție”, ne-a spus pr. Laurențiu Broscățeanu de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie.
„Colindăm Doamne Colind” în Sărata, Cluj
În Parohia Sărata din judeţul Cluj se desfăşoară, din anul 2014, proiectul de catehizare „Școala Parohială Angels” unde, o dată pe săptămână – sâmbăta, copiii iau parte la cursuri de formare moral-religioase, educaţionale şi recreative. Începând cu anul 2015, parohia a încheiat un parteneriat educaţional cu Școala Gimnazială Panticeu, intitulat „Descoperă-ţi talanţii” cu scopul de a-i ajuta pe copiii din parohie şi din satele apropiate, elevi ai şcolii Panticeu, să participe la activităţi de pictură pe sticlă sau diferite activităţi artistice.
În biserica din Sărata a avut loc recent manifestarea cultural-religioasă „Colindăm Doamne Colind” – ediţia a II-a. Un grup de elevi de la Școala Gimnazială Panticeu însoţiţi de profesoara de religie Petronela Hui şi directoarea Daniela Marcu au susţinut un recital de colinde. Un alt grup de copii coordonaţi de parohul Andrei Misaroş din Sărata au colindat şi ei, iar la finalul programului toţi copiii au primit dulciuri.
Colinde la Susenii Bîrgăului, Bistriţa
Corul parohiei din Susenii Bîrgăului, Protopopiatul Bistriţa, a participat recent la a doua ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă din Susenii Bîrgăului, iniţiat de către coregraful Florin Flămând. La acest festival au fost prezente şi corul de maici al mănăstirii Piatra Fântânele, corul parohiei Prundu Bîrgăului, grupul vocal „Mioriţa" din Susenii Bîrgăului, formaţia de obiceiuri „Dorna Dorului" din Vatra Dornei şi din Lunca Ilvei. Pe 22 decembrie, corul parohiei Susenii Bîrgăului va colinda la Cluj-Napoca, la sediul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Corul parohiei din Susenii Bîrgăului a fost înfiinţat în 1980, pe vremea păstoririi părintelui Dumitru Pugna. L-au pregătit iniţial diac. prof. Cornel Pop, iar învăţătoarea Ana Pleşca, îl conduce de peste 20 de ani până în prezent. Calitatea corului parohiei se datorează implicării pr. Gabriel Pugna.
Colinde şi daruri pentru vârstnici, la Deva
Sectorul Social al Episcopiei Devei și Hunedoarei a organizat marţi, 13 decembrie, o activitate socială pentru un grup de 20 persoane vârstnice, în cadrul programului lunar de ajutorare a persoanelor cu o situație financiară dificilă. Vârstnicii au avut parte de un moment artistic cu poezii şi colinde prezentat de copii de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, sub îndrumarea profesoarei Petronela Luncan. La finalul activității, vârstnicii au primit din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei pachete cu alimente cu cele necesare pentru masa de Craciun, iar copiii au primit cadouri din partea unei organizaţii de femei.
Colindători la Huedin
Preoţii din Huedin au participat la şedința administrativă lunară în cadrul căreia a fost săvârşită slujba parastasului în memoria Arhiepiscopului Justinian Chira, la paraclisul „Sfinții Trei Ierahi” al protopopiatului. În sala de ședințe au urmat comunicările administrative. Cu acest prilej, preoții au fost colindați de un grup de elevi ai Școlii din Răchițele, iar la final copiii au primit daruri. De asemenea, membrii Coralei „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Huedin i-au colindat pe elevii Școlii Speciale din Huedin. Apoi, corala a vestit naşterea Domnului şi la sediul Poliției Orașului Huedin. Tot în data de 13 decembrie a avut loc și ședința membrilor redacției „Glasul”, revistă de cultură și spiritualitate editată de Protopopiatul Huedin, pentru a pregăti un nou număr al revistei, conform, protopopului Dan Lupuțan.
Concerte la Sighişoara şi Luduş
Elevii şcolilor gimnaziale din Sighişoara şi parohiile protopopiatului, însoţiţi de dascălii de religie şi profesorii de muzică, au participat la tradiţionalul concert de colinde „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, desfăşurat în biserica cu hramul „Sfânta Treime”, conform celor precizate de protopopul Ovidiu Dan.
Vineri, 16 decembrie, de la ora 12.00, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Luduş, în cadrul Proiectului Educativ de Promovare a Tradiţiilor şi Obiceiurilor Populare Româneşti de Crăciun, are loc Concursul judeţean „Hristos se naşte, slăviţi-L”, a treia ediţie, organizat de Protopopiatul Luduş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi unităţile de învăţământ din judeţ. Vor participa aproximativ 200 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu” , Şcoala Gimnazială Nr. 1 şi Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş, coordonaţi de prof. Marioara Daian, Nadia Ghic, Daniela Boca, Septimiu Pop, Ovidiu Gherasim, Călin Zborovsky, precum şi de la unităţile de învăţământ din Sărmaşu (coordonaţi de prof. Iliuţa Mureşan şi Anca Chirilă), din Şeulia de Mureş (prof. Genţiana Pintilie), Aţintiş (pr. Lucian Bucea), Valea Largă (prof. Adriana Vereş), Sînger, (pr. Ramiro Mărginean şi prof. Sanda Hălmaciu), Cuci (pr. Daniel Vasiu) şi Sînpetru de Cîmpie (prof. Ioana Bucur). Organizatorii, pr. prof. dr. inspector şcolar Dorin Chiorean şi protopop Lucian Voşloban vor oferi premii şi diplome.
„Prin acest gen de activităţi pe care le organizăm se doreşte identificare, stimularea şi valorificarea potenţialului artistic şi creativ al şcolarilor prin intermediul artelor, precum şi cultivarea şi menţinerea interesului acestora pentru păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine specifice marelui Praznic al Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar şi să preţuiască şi să respecte obiceiurile creştine în care s-au născut, Biserica Neamului, meleagurile natale şi portul popular”, a precizat protopopul Lucian Voşloban.