„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Colindătorii, păstrători ai tradițiilor, prin concerte și festivaluri
Colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos, iar cei mai mici sunt încurajați să păstreze și să continue tradiția colindatului, prin ample manifestări organizate și susținute de eparhii și parohii, alături de autoritățile județene și locale.
La Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târnăveni, a avut loc, pe 9 decembrie, concertul de colinde intitulat „Florile dalbe”. Evenimentul a fost organizat de postul local de televiziune TV AS, în colaborare cu Primăria municipiului Târnăveni și cu Protopopiatul Ortodox Târnăveni. Anual, acest concert reunește artiști de muzică populară și diferite grupuri folclorice din zona Văii Târnavelor. Din lista ansamblurilor vocale prezente la concert s-au numărat Corul „Belcanto” de la Sărmașu, Grupul vocal „Mureșencele”, Grupul folcloric „Fost-am noi feciori holtei”, Grupul vocal „Țogorenii”, Grupul vocal „Datina”, Grupul folcloric „Pe ulița satului” din localitatea Biia, Grupul folcloric „Doruri sibiene”, Grupul folcloric „Cununa Blăjelului” din localitatea Blăjel și Grupul folcloric „Dor de pe Târnave” din localitatea Cetatea de Baltă. Ca în fiecare an, a participat și Corul „Sacra Armonia” al preoților Protopopiatului Târnăveni, care, în încheierea spectacolului, a susținut, sub bagheta prof. Andrei Ilie-Marian, un recital de colinde. Corul „Sacra Armonia”, alcătuit din preoți de pe cuprinsul Protopopiatului Târnăveni, a fost înființat în urmă cu șase ani, constituind rezultatul efortului protopopului Sergiu-Mihail Dumitru de a forma un grup de colindători, conform pr. Silviu Jimborean.
Festivalul de colinde în Parohia Bistra Mureșului
În Parohia Bistra Mureșului, Protopopiatul Reghin,a avut loc pe 9 decembrie, a IX-a ediție a festivalului de colinde „Astăzi S-a născut Hristos”, eveniment prezentat de Sorina Bloj, director al Bibliotecii municipale din Reghin. După oficierea Sfintei Liturghii, membrii Coralei „Academica Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, conduși de Emil Forfotă, a interpretat colinde din repertoriul tradițional românesc, alături de Grupul vocal folcloric „Crenguța de brad” din Reghin, coordonat de Mărioara Popovici, și de Ansamblul coral „Harisma” din Parohia Bistra Mureșului, dirijat de prof. dr. Silvia Andone, conform pr. Cosmin Maftei.
Concert al Corului „Sacerdotes Domini”
Corul „Sacerdotes Domini” al preoților din Protopopiatul Aiud au susținut, la Catedrala din Alba Iulia un concert de colinde, sub conducerea pr. Horea Lazăr. La final, pr. Păunel Juchi, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și a adresat mulțumiri membrilor Corului „Sacerdotes Domini”, respectiv clericilor din cadrul Protopopiatului Aiud, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Festivalul de colinde al Episcopiei Oradiei
Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Era Shopping Park Oradea, Consiliul Județean Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, organizează, de 14 ani, un festival-concurs structurat în două secţiuni: colind autentic şi colind de largă circulaţie.
Pentru prima secţiune participarea a fost precedată de o etapă de selecţie în care grupurile trebuiau să identifice un colind inedit pe care să-l interpreteze un rapsod popular. La cele treisprezece ediții de până acum ale festivalului au participat peste 75 de școli, însumând anual o medie de peste 350 de elevi și un număr total de peste 3700 de copii, reprezentând toate zonele județului și toate tipurile de unități de învățământ: grădinițe, școli gimnaziale, colegii naționale, licee teoretice, colegii tehnice, licee tehnologice și școli speciale din mediul rural și urban. La ediția din acest an, la care s-au înscris 37 de grupuri de colindători, au participat 34 de formații însumând peste 600 de elevi.
Înainte de începerea festivalului a avut loc o paradă a costumelor populare intitulată „Marșul Centenarului”, etapă încheiată în mod solemn în Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, unde Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, așa cum s-a îndătinat, a primit grupurile de colindători îmbrăcați în costume populare specifice zonelor de proveniență, cu steaguri tricolore, purtate de elevi, dascăli sau preoți care au însoțit colindătorii.
Interpretând colindul „O, ce veste minunată”, copiii au pătruns în incinta Catedralei episcopale. În cuvântul de binecuvântare, PS Episcop Sofronie a evidențiat misiunea de apostolat a dascălilor și elevilor, precum și dragostea acestora pentru tradiție și portul popular, felicitându-i deopotrivă pe cei prezenți și pe părinții elevilor pentru modul în care insuflă acestora valorile creștine: „Din zestrea neamului nostru fac parte bisericile noastre. Din zestrea neamului nostru fac parte tradițiile noastre. Din lada de zestre a poporului nostru au ieșit costumele frumoase pe care le purtați și pentru care vă felicit. Sunt așa de frumoase, pentru că le purtați voi și sunt împlinite pentru că stau pe voi, iar voi, îmbrăcați în ele, arătați ca un câmp de flori. Voi arătați ca niște flori și toți împreună sunteți buchetul de flori pe care neamul nostru îl aduce înaintea lui Dumnezeu. Și tot din lada de zestre a poporului nostru ies și colindele și frumoasele obiceiuri de Crăciun. Voi acum, ați pornit să colindați, așa cum îi stă bine românului înainte de Nașterea Domnului și bine ați făcut și vă îndemnăm să păstrați cu scumpătate aceste tradiții frumoase în sufletul vostru. Și colinda și portul tradițional și obiceiurile de Crăciun și sufletele voastre, care și ele sunt zestrea cea mai importantă a poporului din care facem parte”.
Festivalul a început cu cuvântul de salut și apreciere al inspectorului şcolar general prof. Alin Florin Novac-Iuhas, transmis de către inspectorul general adjunct prof. Codruța Maria Bogdan, în care a fost invocată munca dascălilor, interesul elevilor, calitatea şi continuitatea acestei manifestări.
Cele 34 de grupuri au intrat pe scenă și au interpretat câte două colinde apreciate de un juriu constituit din: pr. prof. Radu Rus – consilier Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, conf. dr. Popa Viorel. - cadru didactic și director de departament în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Oradea, prof. Adrian Miescu - dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana” Oradea; prof. Daniela Sopota, prof. Raluca Șereș, prof. Elena Moțoc-Chivari, prof. Felicia Ianța, inspectori școlari în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Claudia Hasan, secretar Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Viorica Cherteș – președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, prof. Elena Pavel – profesor învățământ primar, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, prof. Valeria Bunica - profesor învățământ primar Liceul de Arte din Oradea, prof. Dan Peter - director Palatul Copiilor și Elevilor Oradea și prezidat de Leontin Ciucur - director Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” Oradea.
Juriul a acordat premii pe secțiuni / cicluri de învățământ: primar, gimnaziu, liceu, apreciind calitatea costumelor, autenticitatea repertoriului și acuratețea interpretării. În momentul deliberării juriului a fost susținut un microrecital de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox Oradea, condus de arhid. prof. Ștefan Lakatos și grupul „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonați de prof. Anamaria Gal-Turc.
„Biserica, tinerii și colindele”, la Zalău
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău s-a finalizat proiectul „Biserica, tinerii și colindele”, Ediția a XI-a, joi, 13 decembrie. În proiect au fost implicați 500 de copii de la școlile din municipiul Zalău, iar ca parteneri au fost Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj și Primăria Municipiului Zalău.
Proiectul s-a derulat pe perioada lunilor noiembrie-decembrie și a avut ca scop cunoaşterea de către elevi şi tineri a învăţăturilor Bisericii, promovarea virtuţilor creştine, cultivarea comportamentului religios-moral, cunoașterea tradiţiilor religioase şi a colindelor în contextul socio-cultural actual, când se promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi.
Faza finală a proiectului s-a desfășurat la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, unde copiii și tinerii implicați în proiectul catehetic l-au colindat pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului.
Au colindat copiii de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” Zalău, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, CSEI Şimleu Silvaniei Structura „Speranţa” Zalău, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, Grupul „Clopoței veseli” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, Corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, precum și artiștii Alice Ghile, Alexandra Antal, Mia Breje și Sergiu Chirilă.
La final, PS Episcop Petroniu a felicitat pe copiii și pe profesorii care i-au pregătit, arătând purtarea de grijă a Episcopiei, pentru ca tânăra generație să păstreze tradiția colindelor. În continuare, ierarhul a oferit diplome de merit lui Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, prof. Maria Pop, inspectorul școlar general al județului Sălaj și prof. Claudia Boha, inspectorul școlar pentru disciplina religie. Copiii au fost răsplătiți cu daruri, oferite de PS Episcop Petroniu și partenerii proiectului.