„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Colindătorii vestesc Naşterea Domnului
În această perioadă a anului, în apropiere de Crăciun, grupuri de copii şi adulţi, formate din interpreţi amatori sau profesionişti, susţin concerte de colinde prin care vestesc sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos.
La Biserica „Sfânta Treime” din Dej, aproximativ 300 de elevi, de la 13 școli din cuprinsul Protopopiatului Dej, au vestit apropierea Nașterii Domnului, prin colinde tradiționale românești. Au participat elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, Școala Gimnazială Bobâlna, Școala Gimnazială Cășeiu, Școala Gimnazială Câțcău, Școala Gimnazială Chiuiești, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, Școala Gimnazială Cuzdrioara și Școala Gimnazială Nireș, Liceul Tehnologic Special Dej, Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej, Școala, Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej, Școala Gimnazială Nr.1 Dej, Școala Gimnazială Rugășești, Școala Gimnazială Vad, pregătiți și însoțiți de profesorii de religie, de alte cadre didactice, precum și de conducătorii instituțiilor de învățământ.
Festivalul de colinde intitulat „Colind - din suflet de copil”, a VI-a ediție, a fost organizat de Protopopiatul Dej în parteneriat cu școlile amintite. Toți colindătorii au primit cadouri, oferite de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului. Ioan Buftea, protopopul Dejului, inițiatorul festivalului și amfitrionul evenimentului, a mulțumit la final ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă, tuturor copiilor pentru colindele interpretate, cadrelor didactice, preoților și autorităților locale pentru implicare, conform celor transmise de pr. Costinel Şoaită.
Colinde la Catedrala Moților din Huedin
Cu ocazia hramului, de Sfântul Nicolae, la Catedrala Moților din Huedin, au avut loc mai multe evenimente care s-au încheiat cu un concert de colinde susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La finalul concertului, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a primit din partea protopopului de Huedin, Dan Lupuţan, Distincția „Protopop Martir Aurel Munteanu”, pentru activitate culturală desfășurată ca dirijor al Corului „Psalmodia Transylvanica”, conform pr. Muntean Dan Mihai
Concert la Deva
La Catedrala Episcopală din Deva, a avut loc concertul de colinde intitulat „Dumnezeu dintru-nceput…”, susținut de Corala „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de arhid. Nicolae-Daniel Balea, în prezenţa Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și a Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. În cadrul concertului, trei artiști hunedoreni, interpreți de folclor, Bogdan Toma, Alisa Toma și Cristian Fodor, au cântat colinde tradiționale din județul Hunedoara, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Festival de colinde, ediţia a 11-a, la Cisnădie
Corul tinerilor Bisericii „Sfântul Nicolae” din orașul Cisnădie, județul Sibiu, format din 40 de tineri, a organizat a 11-a ediție a „Colindului de Moş Nicolae”. Pe 5 decembrie, corul a colindat la Seviş, unde 50 de copii sărmani au primit daruri, iar pe 6 decembrie, tinerii au colindat la Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie unde au participat 650 copii de la Grădinițele nr. 1, 3 și 4 de la Școlile nr. 2 și nr. 3, de la Liceul „Gustav Gundish” din Cisnădie, corul copiilor Bisericii „Sfântul Nicolae”, corul de copii de la Așezământul „Moștenitorii Ortodoxiei” al Bisericii „Sfânta Treime” din Cisnădie, coordonat de pr. Cătălin Crișan, corul copiilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie, corurile Asociațiilor „Speranță şi Zâmbet” și „Arca lui Noe” din Cisnădie și colindătorii părintelui Bogdan Taifas Bogdan din Veștem. La această ediţie copiii au cântat şi cântece patriotice, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.
„Mulțumim tuturor celor implicați, mai ales preoților Cătălin Crișan, Ștefan Scarlat, Bogdan Taifas Bogdan și Bogdan Roman, cadrelor didactice implicate dar și coordonatorilor de coruri.
Cisnădia trăiește, Cisnădia colindă, colind din suflet de copil. Pe lângă cele 700 de pachete pe care le-am împărțit sperăm că am dăruit și zâmbete şi bucurie”, ne-a spus pr. Laurențiu Broscățeanu de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie. Alături de preotul Laurențiu Broscățeanu au fost în organizarea evenimentului preotul Nicolae Vintilă de la aceeași biserică și Ramona Broscășeanu, coordonatoarea corului de la acest locaș de cult și cei 40 tineri membri ai corului.
Colinde la Berchieşu, Cluj
În Parohia Berchieşu, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj a avut loc împodobirea bradului de Crăciun. Cu acest prilej copiii au interpretat colinde tradiţionale româneşti, iar ca răsplată şi ca semn de preţuire din partea parohiei, cei mici au primit daruri, conform celor transmise de parohul din Berchieşu, pr. Florin Negru.
Colindători la Sopor, Cluj
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, credincioșii din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” – Sopor, Protopopiatul Cluj II, au participat, în ajun la un concert de colinde. La eveniment a participat şi părintele Petru-Nicolae Buran, parohul de la Valea Fânațelor, Cluj-Napoca, de unde, în anul 2015, a fost adusă biserica de lemn în care se slujește în prezent la Sopor. Grupul de colindători format din elevii secției cu predare în limba română de la Școala Generală din localitatea Gheorghieni, împreună cu câteva membre ale Comitetului Parohial al Parohiei Gheorgheni, sub îndrumarea învățătoarei Cristina Codreanu, au interpretat colinde din repertoriul tradițional românesc.Parohul Nicolae-Dragoș Kerekes, care păstorește aici din 15 noiembrie 2018, a mulțumit părintelui Petru-Nicolae Buran pentru prezenţă și a oferit daruri colindătorilor. Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a fost înființată în anul 2014, la cererea creștinilor ortodocși de pe strada Soporului, din Cluj-Napoca. Până în anul 2015 programul liturgic al parohiei s-a desfășurat în cadrul Muzeului etnografic „Poarta de su’ Feleac”, situat pe strada Soporului. Din anul 2015, slujbele se oficiază într-o biserică de lemn adusă din Parohia Valea Fânațelor, Cluj-Napoca.
Concertul studenţilor clujeni
Peste 1000 de spectatori au participat la concertul de colinde vechi „Și ne lasă gazdă-n casă”, ediţia a IV-a, desfășurat în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca. Printre spectatori s-a aflat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cele două grupuri de colindători sunt formate din studenți de la universitățile clujene, alături de studenți de la universitățile din Sibiu și Târgu Mureș.
Concertul a fost organizat de Liga Studenţilor din Cluj, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” şi a prezentat obiceiul vechi de colindat din satul transilvănean. Prin repertoriul de colinde de anul acesta, organizatorii au dorit să recreeze atmosfera Ajunului de Crăciun din anul 1918, trăită de români.
În deschiderea concertului, conf. univ. dr. Ioan Cârja, de la Facultatea de Istorie si Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a vorbit despre contextul istoric al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cu acest prilej, în foaierul Sălii Auditorium Maximum au fost expuse piese vestimentare din colecția studentului de la secția Etnologie a Universității „Babeș-Bolyai”, Sebastian Paic. La final, IPS Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe tinerii din Liga Studenților și le-a adresat un cuvânt duhovnicesc.
Concert la Bistriţa
Un concert de colinde tradiționale românești a fost susţinut, la Biserica „Sfânta Treime” din Bistriţa, de copiii de la programul after-school „Sfântul Stelian” din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Bistrița, alături de învățătoarele lor și cadrele didactice.
Cu această ocazie, pr. Marius Pintican i-a îndemnat pe cei prezenţi să pună în practică faptele milei sufletești și faptele milei trupești.
Cu acest prilej au mai cântat colinde şi membri ai Ansamblului de Muzică Tradițională al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, coordonați de prof. Cristina Bălan. Respectând tradiția românească a colindului popular, tinerii au purtat costume populare autentice, au cântat la lumina felinarelor și în bătaie de toacă, după cum a precizat pr. Tudor Mudure.
Colindători din Huedin la Cluj-Napoca
Corala preoților Protopopiatului Huedin a susţinut un concert de colinde în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. Membrii coralei au fost însoțiți de protopopul de Huedin, Dan Lupuţan, care a rostit cu această ocazie un cuvânt de învățătură, subliniind că temeiul bucuriei în creștinism este jertfa. La final, parohul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II, a mulțumit Coralei preoților din Protopopiatul Huedin, îndemnând credincioșii să se pregătească pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului.
Colinde la parohia clujeană „Naşterea Domnului”
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, continuă Proiectul „Colind la Casa cea frumoasă”. La Sfânta Liturghie de la sărbătoarea Sfântului Nicolae, au colindat, la biserică, elevii corului Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (director, prof. Eugenia Marcu și director adjunct, prof. Mirela Nicoară), coordonaţi de Kristina Ardelean. Concertul de colinde s-a încheiat cu cântece patriotice dedicate Centenarului Marii Uniri. Cei mici au primit în dar iconițe și pachete cu dulciuri. Evenimentul a avut loc în cadrul colaborării între parohie şi Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca. La biserică a venit să colinde și o grupă de copii de la Grădinița „Lumea copiilor” din Cluj-Napoca, însoțiți de prof. Georgeta Plăcintar (director, prof. Livia Pojar). Cei mici s-au împărtășit și au primit daruri.
După Sfânta Liturghie, sărbătoarea a continuat în capela Școlii „Constantin Brâncuși”, cu ocazia hramului acesteia, la care a fost prezent părintele Nicolae Buda, alături de cadrele didactice şi de copii.
Duminică, 9 decembrie, în cadrul Proiectului „Colind la Casa cea frumoasă”, au colindat Maria Marcu, interpretă a cântecului popular românesc transilvan din zona de câmpie a Someșului și din Țara Moților. Maria Marcu cântă deseori pricesne în strana bisericii, iar de data aceasta, alături de Sabina Izvorean, a interpretat mai multe colinde vechi. Cei prezenţi la biserică au putut vizita expoziția de decorațiuni de Crăciun realizată, în fiecare an, cu scop caritabil. Banii rezultaţi din vânzarea decoraţiunilor sunt donaţi Așezământului de copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești. Decorațiunile au fost făcute de copiii de la Cercul de pictură al parohiei împreună cu coordonatoarele cercului Georgeta Plăcintar, Sorina Haranguș, Gabriela Greble, Doina Mureșan, Mihaela Pușcaș și Sanda Ignat. Ziua s-a încheiat cu un alt concert de colinde, susţinut, după Vecernie, de studenta Maria Iuga, care a cântat colinde din Maramureș.