„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Colinde şi fapte de filantropie în Transilvania
Colindele care vestesc Naşterea Domnului se împletesc cu faptele bune prin care credincioşii pun în practică învăţătura Evangheliei. Alături de concertele organizate în această perioadă nu lipsesc activităţile filantropice prin care cei lispiţi sunt ajutaţi, având astfel posibilitatea de a se bucura de sărbătoarea Crăciunului.
La inițiativa Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox, avut loc a IV-a ediție a Târgului de Crăciun. Elevii claselor V-XII, coordonați de diriginții lor, au confecționat obiecte decorative pentru Crăciun și au făcut turtă dulce, prăjiturele și alte dulciuri. Banii adunați în urma vânzării produselor au fost donați pentru ajutorarea unor copii. Apoi, Seminarul a organizat un concert de colinde la care au fost invitați doi tineri muzicieni: solistul Vlad Morar și pianistul Marius Munteanu. Alături de ei, au urcat pe scena Sălii Festive „Nicolae Ivan” și o parte din elevele Seminarului care au prezentat un program de colinde în limbile franceză și engleză, conform celor precizate de Ancuța Marinela Cozma, președinta Consiliului Elevilor și prof. Maria Bob, consilierul educativ al Seminarului Teologic Ortodox.
Filantropie în Parohia „Naşterea Domnului”
Parohia „Naşterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, au continuat manifestările dedicate sărbătorii hramului şi care se desfăşoară pe tot parcursul lunii decembrie. Elevii de la Școala „Constantin Brâncuși” (directoare Eugenia Marci și directoare adjunctă Mirela Nicoară) au venit în biserică să vestească Nașterea Domnului prin colinde tradiționale, în cadrul serbărilor de Crăciun, îmbrăcați în costume populare.
Marți, 13 decembrie, au venit să colinde la biserică elevii clasei a II-a C, iar miercuri, cei din clasa a II-a C, însoțiți de învățătorii Rodica și Mircea Văscan. Părinți, bunici, și chiar și străbunici, toți credincioși din cadrul parohiei, au umplut biserica pentru a participa la concertul de colinde al copiilor. Copii au primit în dar pachețele cu dulciuri.
De asemenea, au avut loc mai multe activităţi filantropice. Elevii clasei a II-a B, însoțiți de învăţătoarea Dana Apostoaie și de profesoara de religie Daniela Necula, au participat la Sfânta Liturghie și apoi au susţinut un concert de colinde dedicat credincioșilor pentru care ei au pregătit şi pachete cu alimente, oferite de elevii și cadrele didactice ale Școlii „Constantin Brâncuși”. O parte din fondurile bănești obținute în cadrul Campaniei „Bucuria de a dărui” care a cuprins „Târgul de dulciuri” organizat de școală, au fost folosite pentru a cumpăra alimente pe care elevii le-au înmânat personal familiilor care beneficiază de sprijinul parohiei în fiecare lună. Acum, aceste pachete de alimente au fost dăruite din munca copiilor.
Colinde în Protopopiatul Alba Iulia
La sediul Protopopiatului Alba Iulia a avut loc o întâlnire a preoților unde, pe lângă comunicările curente legate de activitatea administrativ bisericească, a fost dezbătută tema „Bucuria Crăciunului în colindul românesc”. Apoi, Corala preoțească „Reîntregirea” și preoții participanți, s-au deplasat la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia (Azil), pentru a vesti prin colinde Nașterea Domnului Iisus Hristos.
De asemenea, în cadrul activităţilor didactice ale profesorilor de religie din judeţul Alba, în perioada Postului Naşterii Domnului, se derulează ediţia a VIII-a a concertelor,,Seară de colinde” în cele şase cercuri pedagogice din teritoriu, la iniţiativa pr. inspector prof. Nicolae Bolea. Profesorii de religie şi elevii din şcolile Albei sunt implicaţi în păstrarea şi cultivarea tradiţiei creştine a colindului, prin participarea grupurilor de colindători, în cercuri pedagogice, eveniment în cadrul parteneriatului între Biserică si Şcoală. Astfel, Cercul Câmpeni s-a reunit la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Parohia Mihoeşti-Câmpeni; Cercul Sebeş la Biserica „Învierea Domnului”, Parohia Sebeş; Cercul Aiud la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Parohia Aiud III; Cercul Cugir la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” (Râul Mic); Cercul Blaj la Biserica „Sfânta Maria” (Catedrala ortodoxă). Pe 20 decembrie, Cercul Alba Iulia se va reuni la Catedrala ,,Reîntregirii” din Alba Iulia de la ora 19.00.
Colinde la Catedrala Mitropolitană clujeană
Până de praznicul Nașterii Domnului, în Catedrala Mitropolitană au loc tradiționalele concerte de colinde. La fel ca în anii trecuți sunt organizate mai multe concerte de colinde în interpretarea unor coruri din Cluj și din alte zone ale țării, precum și o „Seară românească” de colinde tradiționale. Duminică seara, după slujba Vecerniei, Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu va susține un concert de colinde. Săptămâna viitoare miercuri, în preajma Crăciunului, tot după slujba de seară, va fi organizată tradiționala seară ecumenică de colinde, cu participarea corurilor din cadrul Bisericilor istorice din Cluj-Napoca.
Festival naţional la Cluj-Napoca
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu” din România, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Grand Hotel Napoca şi Compania de Transport Public din Cluj (CTP), organizează Festivalul Naţional „Colind Iancului”, a XXII-a ediţie, care va avea loc duminică, 18 decembrie, de la ora 12.00, în municipiul Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor, la statuia lui Avram Iancu şi de la ora 14.00 la Grand Hotel Napoca.
În cadrul acestei manifestări vor participa cete de colindători din Aghireş, Alba Iulia, Zlatna, Râşca, Vişeu de Sus, Baia Mare, Satu Mare, Câmpeni, Turda, Ciucea, Baia de Arieş, Sălciua - Alba, Lupşa - Alba, Ribiţa - Hunedoara, Oradea şi Telciu - Bistriţa-Năsăud, precum și din Cluj-Napoca: Şcoala „Lucian Blaga” şi Liceul „Romulus Ladea”, alături de Ansamblurile „Dor Transilvan” şi „Rapsodia Someşană” – CTP Cluj, „Buciumul” – Societatea Avram Iancu, după cum a transmis Consiliul Judeţean Cluj.