„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Colinde și festivaluri de tradiții în Transilvania
Grupuri de colindători vestesc sărbătoarea Nașterii Domnului, iar parohiile, protopopiatele, eparhiile, numeroase locașuri de cult sau alte instituții culturale găzduiesc și organizează festivaluri, concursuri și manifestări dedicate obiceiului milenar al colindatului.
Sub genericul „Cunoașterea și transmiterea colindului tradițional autentic”, Parohia Ortodoxă a Tuturor Sfinților din Cluj-Napoca a organizat cea de a doua ediție a acestei manifestări dedicate colindului. După oficierea Sfintei Liturghii, și a procesiunii de scoatere a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, în 6 decembrie, a avut loc o conferință cu tema „Tezaurul liturgic și popular al colindatului” susținută de prof. univ. dr. Elena Chircev, decan al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Apoi, a avut loc lansarea CD-ului „Colinde de Crăciun” și concertul Corului „Ave Muzica” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca”, dirijat de conf. dr. Ciprian Para. „Evenimentul s-a adresat în mod special tinerilor, precum și celorlalți doritori care au avut posibilitatea să afle cum se desfășoară colindatul tradițional și să audieze colinde tradiționale românești și chiar să colinde împreună cu cei prezenți la biserică”, conform parohului Horea Petrea. La finalul manifestării, parohia a oferit tuturor participanților cozonac, covrigi, mere, ceai și vin fiert, prin bunăvoința credincioșilor din parohie, conform pr. Horea Petrea.
Colinde și tradiții la Hidișelu de Sus, Bihor
Parohia Hidișelu de Sus, Protopopiatul Oradea, a fost gazda unei manifestări culturale la Căminul cultural din localitate, în cadrul căreia au fost prezentate cântece patriotice, colinde și dansuri populare. Manifestarea a fost organizată de parohie și Școala Generală din localitate. Cu această ocazie, generalul în rezervă Vasile Cret, fiu al satului, a vorbit despre România înainte și după 1 decembrie 1918 și care au fost etapele realizării Marii Uniri. Apoi, tinerii cu vârste între 14 și 20 de ani, pregătiți de parohul Eugen-Ioan Hercuț, precum și elevi din ciclul gimnazial, pregătiți de profesoarele Elena Moza, director al școlii, și Anca Călinescu, profesor de religie, îmbrăcați în costume populare, au colindat și au primit daruri de la organizatori. Preotul Constantin Petru Filip de la Parohia Marghita I, a vorbit despre colindele și datinile populare și i-a îndemnat pe cei prezenți să colinde și să primească colindători, pentru păstrarea acestui obicei. Apoi, ansamblurile „Datina Hidișelului” și „Florile Hidișelului” au pus în scenă dansuri populare din Bihor. La final, toți participanții au primit cozonac, vin și ceai, pregătite de săteni, conform parohului Eugen-Ioan Hercuț.
Concert de colinde la Beclean, Bistrița-Năsăud
La Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean, a avut loc joi, 7 decembrie, un concert de colinde intitulat „Cântec de îngeri coboară”, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficialităților județene și locale și a unui numeros public. La manifestarea organizată de Protopopiatul Ortodox Beclean, au participat parohiile din orașul Beclean, alături de cele din Spermezeu, Căianu Mic, Lelești, Agrieșeni, instituții din orașul Beclean, precum Clubul Elevilor, Centrul de Educație Incluzivă, Centrul pentru Protecția Copilului, Colegiul Național „Petru Rareș”, Formația „Big City”, Corul Copiilor de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei”. Concertul s-a încheiat cu un recital al Coralei „Osana” a preoților Protopopiatului Beclean.
„S-a instituit o tradiție în astfel de manifestări spiritual, care, timp de șapte ani au continuat să aducă slavă lui Dumnezeu. La sfârșitul concursului s-au împărțit daruri, iar Înaltpreasfințitul Andrei a oferit fiecărui participant o carte cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie intitulată «Ospățul credinței» care să ajute la zidirea sufletească a celor prezenți. A fost o seară plină de bucurie care a încântat inimile credincioșilor noștri”, a spus Doru Zinveliu, protopopul de Beclean.
Colinde la Gheorgheni – Feleacu, Cluj
Cu ocazia praznicului Sfântului Nicolae, în Parohia Gheorgheni, comuna Feleacu, Protopopiatul Cluj I, elevii secției cu predare în limba română de la Școala Generală din localitate au participat împreună cu profesorul de religie, Codruţ Sabou, la Sfânta Liturghie. Apoi, coordonați de învățătoarea Cristina Nechifor, elevii împreună cu membre ale Comitetului Parohial au susținut un concert de colinde. Părintele Nicolae-Dragoș Kerekeș a mulţumit profesorului de religie şi învăţătoarei pentru implicare şi buna desfăşurare a manifestărilor şi i-a răsplătit pe colindători cu dulciuri, portocale și cărți. Evenimentul „Vin colindătorii iară...”, aflat la a treia ediţie, se înscrie în ciclul activităților și manifestărilor desfășurate în Parohia Gheorgheni în cadrul parteneriatului Biserică-Școală, după cum a precizat pr. Nicolae-Dragoș Kerekeș.
Colinde și daruri în Parohia Berchieşu, Turda
La Sfânta Liturghie, oficiată la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, în biserica Parohiei Berchieșu, Protopopiatul Turda, au fost prezenţi preşcolarii Grădiniţei din Berchieşu însoţiţi de educatoarea Andreea Rus, pentru a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos, iar la final copiii au primit daruri pregătite pentru ei. Tot în această zi copiii din parohie au împodobit bradul de Crăciun, au cântat colinde și au fost apoi răsplătiţi cu daruri de parohie, conform pr. Vasile Florin Negru.
„Colind din suflet de copil”, la Dej
La Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a avut loc concertul „Colind din suflet de copil”, organizat de Protopopiatul Dej în parteneriat cu școlile din municipiul Dej. Au participat peste 200 de colindători, pregătiți și însoțiți de profesorii de religie, de cadre didactice de alte specialități, precum și de conducătorii instituțiilor de învățământ. Au fost prezente autorități centrale și locale, precum un număr mare de copii, părinți și bunici.
„În cadrul municipiului Dej există o bună colaborare între Biserică și Școală, astfel că acest eveniment se datorează celor trei piloni importanți ai societății: Familie, Școală și Biserică. Deoarece a fost sărbătorit Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul și bucuria copiilor, colindătorii au fost răsplătiți cu daruri și diplome. Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru că am fost învredniciți să ascultăm cele mai frumoase colinde, colinde din suflet de copil. Doresc să mulțumesc tuturor preoților din Dej, profesorilor, părinților, bunicilor și în mod deosebit copiilor, care prin glasurile lor îngerești ne-au adus vestea cea bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus protopopul de Dej, Ioan Buftea, conform Protopopiatului Dej.
Colinde la parohia clujeană „Nașterea Domnului”
De praznicul Sfântului Nicolae, la Parohia „Nașterea Domnului” unde este paroh Nicolae Buda, în cadrul proiectului „Colind la Casa cea frumoasă!”, la priceasna din cadrul Sfintei Liturghii, săvârșită de preoții parohiei Nicolae Buda și Ciprian Taloș, împreună cu preoții Valentin Bochiș, Ioan Suciu și Mihai Ranta, au colindat membri ai Centrului Județean de Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, Mariana Morcan, Marinela Zegrean Istici, Ioana Breda-Morar și Grigore Sâmboan, îmbrăcați în costumele tradiționale autentice.
Apoi, la vecernie, parohia a primit membrii Coralei mixte „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Huedin care, în Postul Crăciunului din acest an, vestește Nașterea Domnului în mai multe parohii. Corala, condusă de părintele Ștefan Tătaru din Păniceni, are în repertoriu colinde care se încadrează în spațiul liturgic românesc, conform protopopului de Huedin, Dan Lupuțan.
Concert caritabil la Alba Iulia
Protopopiatul Alba Iulia, în parteneriat cu Parohia Alba Iulia - Platoul Romanilor și Radio Reîntregirea, a organizat ediția a treia a Concertului caritabil „Dăruind vei dobândi”. Evenimentul s-a desfășurat în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și s-a bucurat de participarea unor interpreți de muzică populară: Ina Todoran, Sebastian Stan, Oana Bozga-Pintea, Bogdan Toma și Cătălin Hașa. ”Practicarea virtuților de către Sfântul Nicolae, blândețea, râvna și milostenia care l-au caracterizat constituie un reper pentru toți cei care doresc să facă o faptă bună. În acest context, fiecare ediție este dedicată unui așezământ de asistență socială care ocrotește copii și tineri defavorizați sau cu dizabilități. Astfel, anul acesta, beneficiarii acestui eveniment caritabil au fost tinerii din Așezământul «Sfântul Vasile cel Mare», din cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, unde sunt ocrotiți 14 tineri, sub coordonarea Părintelui Marcel Duda”, conform organizatorilor.
Corala „Armonia” la Monor, Bistrița-Năsăud
Parohia Ortodoxă Monor, împreună cu Primăria Monor, cu sprijinul unor sponsori din localitate, a organizat vineri, 8 decembrie, la biserica din localitate, un concert extraordinar de colinde, susținut de corala bărbătească „Armonia” din Constanța. În deschidere, ansamblul Baltagul din Monor, a susținut un recital de colinde tradiționale.
„În postul Crăciunului, noi credincioșii, ne pregătim sufletește pentru marele eveniment al Nașterii Domnului, prin post, rugăciune, dar și cântare. Sfinții părinții spuneau că cei care colindă se roagă de două ori”, a spus părintele Iuliu Ceușan de la Monor, care a mulțumit pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului autorităților locale și sponsorilor.
Datini și Obiceiuri la Nou Român, Sibiu
La Nou Român, judeţul Sibiu, a avut loc cea de a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, manifestare organizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, în parteneriat cu Primăria Comunei Arpaşu de Jos şi Parohia Nou Român. Au participat Grupul de Muzică Tradițională Românească „Junii” din Sibiu, Corul de Femei din Arpașu de Sus, Ceata de Feciori şi Ceata de fete din Nou Român şi „Irozii” din Nou Român.
Prima parte a manifestării a avut loc în biserica parohială din Nou Român, unde colindătorii au participat alături de enoriaşi la Sfânta Liturghie oficiată de parohul Liviu Florin Ivănuşcă şi preotul pensionar Ioan Gheorghe Bunea. La sfârşitul slujbei, preoţii au săvârşit şi un Te Deum. Cei prezenți au interpretat cântece patriotice şi colinde tradiţionale românești. Cea de a doua parte a manifestării a avut loc în curtea Centrului Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” din Nou Român, unde grupurile prezente au prezentat colindele şi obiceiuri de iarnă româneşti.
La final, colindătorii au primit daruri din partea Muzeului ASTRA din Sibiu, iar Mirela Creţu, director în cadrul Muzeului ASTRA, Constantin Văcariu, primarul comunei Arpașu de Jos şi parohul Liviu Florin Ivănusca au primit mulțumiri pentru buna organizare a evenimentului.
Colinde la Centrul Eparhial din Deva
Nașterea Domnului Iisus Hristos a fost vestită la Centrul Eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei de mai multe cete de colindători. Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a primit, joi, 7 decembrie, de colindători de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Petrila – Jieț și de părintele prof. univ. dr. Gheorghe Remete împreună cu corul Bisericii „Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” din Sebeș, județul Alba, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Concert la Catedrala clujeană
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, a organizat vineri, 8 decembrie, în Catedrala Mitropolitană, Concertul Tradițional de Colinde intitulat „Și ne lasă gazdă-n casă”, eveniment anual care aduce în atenția publicului colindele tradiționale, așa cum se cântau în satele românești.
În cadrul manifestării a fost lansat și un dublu Compact Disc, ce conține colinde și cântece de Crăciun din județul Cluj, intitulat „Și ne lasă gazdă-n casă”, proiect coordonat de prof. dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale în cadrul instituției. Au susținut recitaluri „Craii Măgurii” din Bucea, coordonator pr. Mircea Dejeu, „Tradiții Ormănene” din Orman, coord. Aurora Cosma, „Cununa Munților” din Măguri Răcătău, coordonatori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, alături de grupurile de colindători din Frata, coordonator Lăcrimioara Pop, Negreni, coordonator Florina Varadi și Răchițele, coordonator Marioara Boc.
A colindat și grupul de interpreți clujeni „Colindăm la gazde bune”, coordonat de Ioana Breda Morar, format din angajați și colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj: Mariana Morcan, Florin Bota, Ioana Breda Morar, Raul Oltean, Iulia Bucur, Grigore Sâmboan, Mădălina Mîrza și Adrian Socaciu.
Festival și concurs la Huedin
La Huedin se desfășoară azi, 9 decembrie, cea de-a X-a ediție a Festivalul de Colinde „Noi umblăm să împlinim” și cea de-a VI-a ediție a Concursului „Costumul popular – istorie și autenticitate”, organizate de Clubul Copiilor din Huedin, în parteneriat cu Protopopiatul Huedin și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
În deschiderea programului va concerta corala mixtă „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Ortodox Huedin. Vor fi prezente peste 20 de cete de colindători, în total 300 de elevi de la unitățile școlare din: Huedin, Gherla, Aghireș Fabrici, Călățele, Beliș, Ciucea, Fildu de Mijloc, Mănăstireni, Negreni, Poieni, Răchițele, Râșca, Rogojel, Săcuieu și Valea Drăganului.
„Cu aceasta ocazie va fi prezent în mijlocul nostru Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, care îi va binecuvânta pe micii colindători. Cei care pun suflet de 10 ani în organizarea acestui festival sunt profesorii Livia Bota, Ioan Bota și Fănică Bara. Locul de desfășurare a evenimentului va fi Casa de Cultură a orașului Huedin, începând cu ora 12.00, iar intrarea va fi liberă”, a spus Dan Lupuțan, protopopul de Huedin.
Festival-concurs la Muguri-Răcătău, Cluj
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măguri-Răcătău și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, organizează sâmbătă și duminică, 9-10 decembrie, prima ediție a Festivalului-concurs de Obiceiuri și Tradiții „Junii Satului”, în comuna clujeană Măguri-Răcătău.
În prima zi a evenimentului, sâmbătă, 9 decembrie, evoluează copiii de la clasele primare și clasele gimnaziale, iar a doua zi, duminică, 10 decembrie, vor urca pe scena Căminului Cultural din Măguri-Răcătău adolescenții și adulții care vor prezenta obiceiul „Umblatul junilor la colindat”. Totodată, obiceiul va fi prezentat și de ansamblurile și grupurile participante în festival, majoritatea din județul Cluj, precum și din județele Brașov - Ansamblul „Rujița” Rupea și Bistrița-Năsăud - grupul de colindători din Urmeniș. Aceștia vor prezenta și alte obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, din zona pe care o reprezintă.
Ansamblul „Cununa munților” din Măguri-Răcătău, împreună cu Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, pe toată durata lunii noiembrie, a străbătut satele comunei Măguri-Răcătău pentru a se întâlni cu oamenii locului și pentru a afla cum se desfășoară obiceiul „Umblatul junilor la colindat”. Întâlnit cu preponderență în zona montană a județului Cluj, obiceiul cetei de colindători, numiţi „Juni”, se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare. Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, iar numărul cetelor diferă după mărimea satelor, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.