„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Colindele tradiţionale vestesc Naşterea Domnului
În apropierea sărbătorii Naşterii Domnului au loc numeroase festivaluri şi concerte de colinde, prin care atât copii şi tinerii cât şi interpreţi şi grupuri consacrate transmit mai departe tradiţiile din preajma Crăciunului.
În sala de festivități a centrului comercial Era Shopping Park din Oradea s-a desfăşurat ediţia a XI-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, Palatul Copiilor din Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park. Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene, adresându-se elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ. Festivalul este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sate) – sub formă de concurs şi, cea de a doua: Colinde de largă circulaţie, în care se pune accentul asupra importanței parteneriatului dintre Biserică și Școală. Un astfel de festival arătă că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea trăirii autentice românești, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a străzii Republicii, care s-a încheiat la Catedrala Episcopală din Oradea, unde cei peste 600 de copii și tineri prezenți la eveniment au fost primiți de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în catedrală.
Cele 33 de grupuri de colidători din toate zonele județului, alături de dascăli, preoți și rapsozi au primit cuvântul de binecuvântare al ierarhului, care a adus în actualitate rolul tinerilor în Biserică și în societate, în păstrarea și valorificarea patrimoniului spiritual pe care l-au primit ca moștenire și pe care trebuie să-l păstreze și să-l transmită nealterat: „Voi sunteți florile dalbe, voi toți sunteți uriașul buchet de flori dalbe pe care Biserica lui Dumnezeu din Bihor îl oferă Domnului Iisus Hristos și Maicii Domnului la ieslea din Betleem. Voi sunteți florile dalbe de măr ale curăției, ale bucuriei, ale sărbătorii. Bucurați-vă și vă veseliți! Clipele de-acum nu le veți uita niciodată”.
În cadrul festivalului au evoluat 33 de grupuri de colindători din Aleșd, Marghita, Dobrești, Hidișel, Topa de Sus, Luncasprie, Suplacu de Barcău, Bratca, Beznea, Luncșoara, Ștei, Vașcău, Beiuș, Balc, Almașu Mic, Brusturi, Budureasa, Buntești, Căbești, Chijic, Bucuroaia, Hidișelul de Sus, Hotar, Răbăgani, Roșia, Sălard, Husasău de Tinca, Pietroasa, Oradea.
De asemenea, au interpretat colinde elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ teologice ortodoxe din Oradea.
Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Zorica Pitic – folclorist, preşedintele juriului; pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei; pr. Călin Popa, membru în Comitetul de conducere APOR - filiala Bihor, prof. Daniela Duma - inspector școlar în cadrul ISJ Bihor; pr. conf. dr. Viorel Popa – director de departament în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea; pr. Simion Goga - inspector pentru cateheză la Episcopia Oradiei, Viorica Cherteş – preşedinte AFOREO, prof. Dan Nicolae Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea. Au fost acordate premii grupurilor pe mai multe secţiuni, şi fiecare participant și profesorii însoțitori au primit cadouri oferite de sponsorii festivalului.
Festival al copiilor cu nevoi speciale
În sala de Festivități a Palatului Copiilor din Oradea s-a desfășurat Festivalul Internațional cultural-religios „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”, ediţia a VIII-a, organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont Oradea, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor Oradea și Teatrul Arcadia. Au participat peste 400 de copii și elevi de la centre școlare pentru educație incluzivă, școli gimnaziale și licee care au vestit Nașterea Domnului. Copiii cu cerințe educative speciale au dorit să ofere de Crăciun un cadou celor din jur sub sloganul „Dizabilitatea noastră nu este o boală, ci o altă variantă a vieții dăruită nouă de către Bunul Dumnezeu”. În același timp, se urmărește sensibilizarea autorităților și a cetățenilor față de persoanele cu nevoi speciale. Prin organizarea acestui festival se oferă elevilor cu dizabilități din întreaga țară, dar și din străinătate, posibilitatea de a se exprima, de a-și înfrânge timiditatea, de a urca pe scenă, de a-și expune munca realizată cu multă dragoste și migală. Festivalul s-a desfășurat pe patru secțiuni: teatru, muzică/dans, DVD, obiecte decorative. Din juriul care a acordat premiile au făcut parte: prof. Dan Peter, prof. Ileana Varga, prof. Ervin Călinescu, pr. Nicolae Pop, vicar eparhial în cadrul Episcopiei Oradiei, pr. prof. Florin Negruțiu, prof. Daniela Duma, prof. Alina Vese, prof. Simina Hinț.
Colinde în Hunedoara
Comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara a fost gazda unei manifestări culturale ample la care a participat și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Concertul de colinde ce a marcat inaugurarea căminului cultural din localitate, renovat în întregime, a fost precedat de slujba de sfințire a trei troițe ce vor fi amplasate în cele trei localități ce compun comuna General Berthelot, Tuștea, Fărcădin și General Berthelot, și a noului centru cultural compus din căminul cultural și o clădire nouă, destinată programului de afterschool. La concertul de colinde au urcat pe scenă interpreți de muzică populară şi grupuri de colindători.
La Peştera Bolii de lângă Petroşani a avut loc concertul de colinde „Lumina Crăciunului”, ediţia a VIII-a, în prezenţa Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a PS Episcop Gurie și a numeroşi credincioși. Au participat mai multe coruri bisericești, interpreți de muzică populară și grupuri tradiționale de colindători.
Credincioșii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Deva au fost colindați de aproximativ 300 de copii, veniți în 16 grupuri. Concertul a fost organizat de parohie cu sprijinul cadrelor didactice ale Colegiului Tehnic Energetic „D. Hurmuzescu” - Deva, instituţie alături de care parohia desfășoară diverse proiecte și activități. „Și acest proiect, <Iisus Se naște pentru toți>, este unul social-educativ, inițiat cu 14 ani în urmă, și are ca scop ajutorarea persoanelor singure, aflate în dificultate materială sau copii aflați în centre de plasament, precum cele de la Brănișca, Hunedoara și Deva”, a spus pr. Sorin Popescu.