„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Comemorarea lui Mihai Viteazul la Mănăstirea Turda
Pe 19 august s-au împlinit 415 ani de la asasinarea primului unificator al Țărilor Române, voievodul Mihai Viteazul. Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a participat, la Mănăstirea cu hramul „Mihai Vodăˮ din Turda, la comemorarea domnitorului român, cel care în anul 1600 a reușit, pentru prima dată, să unifice cele trei principate române: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Începând cu acest an, comemorarea de la mănăstirea Mihai Vodă s-a mutat pe ritul calendarului nou, cel Gregorian al Bisericii Ortodoxe Română. Până acum moartea voievodului era comemorată la 9 august. IPS Mitropolit Andrei, însoțit de la Centrul Eparhial de exarhul mănăstirilor, arhim. Dumitru Cobzaru și de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Ioan Grama, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe altarul de vară al mănăstirii, alături de preoți din Protopopiatul Turda, stareți și duhovnici ai mănăstirilor din Arhiepiscopie.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei s-a arătat îngrijorat de situația creștinilor din lume și a tras un semnal de alarmă asupra miilor de creștini din lume care mor pentru credință. „Apărător al credinței strămoșești a fost și domnitorul Mihai Viteazul, care a fost educat de mama sa în spiritul tradiției creștine. Și noi suntem chemați să ținem la credința creștină, ce stă la baza civilizației europene”, a mai spus ierarhul. La finalul Liturhiei a fost oficiată o slujbă de pomenire a marelui voievod Mihai Viteazul.
Apoi, participanții la slujbe au asistat la o scenetă istorică, scrisă de actorul Virgil Deceanu în care actori au fost preoții Sebastian Zăhan și Dorin Sas. Ei au au reconstituit dialogul pe care l-a avut Mihai Viteazul cu generalul Basta, la ultima întâlnire a celor doi și asasinarea marelui voievod. La comemorarea lui Mihai Viteazul, cu prilejul împlinirii a 415 ani de la moartea sa, au participat prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, senatorul Alexandru Cordoș, deputatul Mircea Irimie și primarii unor localități situate în apropierea Turzii, membri ai Consiliului local Turda și reprezentanți ai instituțiilor de stat și private din Turda. După scenetă, a avut loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului și defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei din Turda.
„Mihai Viteazul a avut un rol religios crucial, nu numai politico-militar, în coagularea unităţii româneşti prin Ortodoxie. A ridicat Bălgradul la rang de Mitropolie ortodoxă, a ctitorit mănăstiri ortodoxe şi a dat drepturi preoţilor români ardeleni prigoniţi datorită religiei lor”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Mănăstirea „Mihai Vodă” este situată la periferia orașului Turda, lângă obeliscul ce marchează locul asasinării marelui voievod în tabăra de luptă ce se afla pe aceste locuri în august 1601. Ea a fost destinată săvârşirii de slujbe şi rugăciuni neîncetate pentru pomenirea marelui voievod. Aşezământul monahal construit într-un stil tradiţional muntenesc este o copie arhitecturală și, în același timp, o restituire a demnității vechii mănăstiri Mihai Vodă din București, construită în secolul al XVI-lea și mutilată în timpul regimului comunist. Având hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril”, mănăstirea va sărbători anul viitor 15 ani de la punerea pietrei de temelie, ani în care s-au realizat numeroase lucrări între care se biserica, corpul de chilii, clopotnița.