„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Complex natural pentru detoxifierea sufletului”, prima carte lansată de Mihai Neșu
În amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea a avut loc miercuri, 22 mai, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, lansarea volumului „Complex natural pentru detoxifierea sufletului - Culegere de cuvinte ziditoare de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos și de la Sfinți Părinți. 100 de pastile duhovnicești”, apărut la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei, autor fiind fostul sportiv Mihai Neșu. Gazda evenimentului a fost prof. Ligia Mirișan, directorul bibliotecii.
Zeci de persoane au participat la lansarea cărții, între care membrii din familia lui Mihai Neșu, colegi și prieteni de la Fundația „Mihai Neșu”, preoți care l-au sprijinit pe Mihai în momentele dificile și care îi sunt și în prezent aproape, cadre didactice universitare și preuniversitare și numeroși credincioși, cu toții primind binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, care a rostit cuvinte emoționante despre Mihai Neșu și cartea sa.
„Pentru mine personal, dar cred că pentru toți cei de față este o onoare să participăm la lansarea acestui volum pe care Mihai Neșu l-a pregătit, din taina sufletului său, cuvinte adunate din Sfintele Evanghelii, deci de la Mântuitorul Iisus Hristos, dar și de la Sfinții Părinți ai Bisericii, cuvinte care adună tot atâtea povețe duhovnicești, pe cât de multe rețete pentru detoxificarea sufletului, detoxificare de tot ceea ce otrăvește viața noastră de zi cu zi, din cauza egoismului patimilor”, a spus Preasfințitul Părinte Sofronie.
„Mihai a fost încercat în viața lui într-un mod cu totul aparte și știm cu toții prin ce a trecut. Nu numai că este o minune faptul că a trecut cu bine prin toate aceste încercări, dar este pilduitor că a găsit energia și resursele de a-i ajuta pe semenii săi, în special pe copiii cu dizabilități, să se recupereze din neputințele pe care le au, fiindu-ne, astfel, tuturor, dascăl în ale rugăciunii, în ale răbdării, în ale cumințeniei și mai ales în ale ascezei. Chipul său este unul cu adevărat ascetic, ca și un monah din Sfântul Munte al Atonului, unde, de altfel, a și fost de mai multe ori și unde se bucură de binecuvântarea lui Dumnezeu, iar tot ceea ce a întâlnit acolo ne împărtășește și nouă și ne oferă prin cartea lansată astăzi, pentru a ne folosi cu toții duhovnicește din ea (…) Este o carte cu medicamente bune pentru sufletele noastre, pentru orice împrejurare a vieții noastre, oricând trecem prin dificultăți, când trecem printr-un impas, când avem o neputință, putem deschide cartea și să luăm medicamentul duhovnicesc necesar pentru suferința noastră”.
De asemenea, ierarhul a mai remarcat: „Eu îl consider pe Mihai, așa cum am spus și în cuvântul înainte pe care l-am scris pentru acest volum, un erou al zilelor noastre, un om puternic, frumos și înțelept, care a reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să treacă cu bine peste toate încercările, fiind el însuși un medicament duhovnicesc pentru fiecare dintre noi”.
Cu prilejul lansării cărții de care s-a îngrijit îndeaproape, Mihai Neșu a împărtășit celor prezenți câteva din gândurile care l-au determinat să adune într-o carte aceste citate atât de folositoare pentru suflet.
„M-am gândit să scot această carte pentru că, de când ne naștem, avem nevoie de modele și ce modele sunt mai frumoase decât Hristos Domnul și Sfinții Săi? După accident am început să citesc cărți care să mă ajute să trec peste această suferință. Am căutat «rețete» care să-mi aline suferința, dar am ajuns la concluzia că suferința este cel mai bun dascăl. Cele 100 de citate din carte sunt preferatele mele, ele m-au întărit și m-au ajutat să fiu mai bun în fiecare zi”.
Duhovnicul lui Mihai Neșu, părintele Marian Bălaș-Cuș, fost consilier economic la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, în prezent paroh la Parohia Oradea - Mihai Eminescu, a adus mărturia tăriei în credință și a dragostei de care Mihai Neșu a dat și dă dovadă, subliniind frumusețea și noblețea sa sufletească.
„Rețetar duhovnicesc”
Despre prietenie a rostit câteva cuvinte consilierul cultural la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, pr. Cristian Rus, responsabil al Editurii „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei, fost coleg de clasă la școală și prieten din copilărie cu Mihai Neșu, care a reliefat lumina și bucuria duhovnicească molipsitoare care răzbat din viața fostului sportiv, aducând mulțumiri ierarhului Oradiei pentru binecuvântarea oferită ca această carte să apară la Editura Episcopiei Oradiei.
Cartea începe cu un cuvânt înainte, „Rețetar duhovnicesc”, al Preasfințitului Părinte Sofronie, și se continuă cu 100 de pastile duhovnicești alese de Mihai Neșu, citate din Sfânta Scriptură a Noului Testament și din scrierile unor Sfinți Părinți ai Bisericii, care l-au întărit pe Mihai Neșu în momentele dificile prin care a trecut.
Cartea poate fi achiziționată la prețul de 29 lei, sumele obținute din vânzarea acesteia fiind integral donate Fundației „Mihai Neșu”, în cadrul căreia funcționează, din anul 2015, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii „Sfântul Nectarie” din Oradea, unde un număr de 130 de copii fac terapii constant, în regim caritabil. Cărțile sunt disponibile și online, pe site-ul www.cartemnf.com, la magazinul bisericesc „Diecezana” al Episcopiei Oradiei, la pangarele Mănăstirilor „Sfânta Cruce” din Oradea și Izbuc, și în alte locații.