„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Comunicat de presă: 12 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului
La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt. Astfel, pentru a marca împlinirea a 12 de existență ai Mitropoliei Clujului, duminică, 25 martie 2018, de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de șase ierarhi, format din: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.
Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.
Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei marchează în mod simbolic și împlinirea a 530 de ani de la prima mențiune documentară a Mitropoliei de la Feleac, prima instituţie de nivel mitropolitan din spaţiul intracarpatic, pentru zona centrală şi de nord a Transilvaniei, care a durat mai bine de o jumătate de secol. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov)