„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Concert aniversar la Catedrala mitropolitană din Sibiu
Catedrala mitropolitană din Sibiu a găzduit joi, 19 mai, un concert aniversar dedicat împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea Corului „Timotei Popovici” al locaşului de cult. Concertul s-a intitulat „Prietenie şi armonie – Corul «Timotei Popovici» Sibiu şi Corul «Branko» Niš - Serbia”. Oaspeţii din Serbia, dirijaţi de Sara Cincarevic, au oferit publicului un recital de excepţie, cu mai multe cântări din Sfânta Liturghie, imnuri şi alte piese muzicale armonizate.
Seara muzicală a fost deschisă de Corul „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijat de diaconul Dan-Alexandru Streza, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a protopopului de Sibiu, Ioan Coşa, a slujitorilor Catedralei mitropolitane şi a numeroşi credincioşi.
A urmat recitalul coriştilor din Serbia, iar la final, reprezentanţii coralei au oferit ierarhului o plachetă şi un album cu reprezentări ale oraşului Niš. IPS Mitropolit Laurenţiu le-a oferit oaspeţilor un album cu fotografii ale Catedralei mitropolitane şi albumul aniversar „230 de ani de învăţământ teologic la Sibiu”. Părintele Mitropolit le-a mulţumit oaspeţilor pentru vizita la Sibiu şi a adresat invitaţia de a da răspunsurile liturgice la o Sfântă Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană.
„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru această seară deosebită. Mulţumim acestei minunate corale care vine dintr-o localitate cu rezonanţă istorică deosebită, pentru că aici s-a născut Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Le mulţumim pentru că au venit să încununeze sărbătoarea noastră, împlinirea celor 110 ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane şi de la înfiinţarea corului nostru. De asemenea, Facultatea de Teologie a sărbătorit săptămâna acesta împlinirea a 230 de ani de învăţământ teologic ortodox la Sibiu. Iată două sărbători pe care le-am împărtăşit cu dumneavoastră. Mulţumim pentru darul cântării şi celelalte daruri care cuprind preţuirea şi dragostea dintre cele două popoare ortodoxe. Vă mulţumim pentru prietenia, colaborarea şi schimbul de experienţă dintre cele două corale”, a spus ierarhul.
Evenimente aniversare
Anul acesta vor mai avea loc şi alte evenimente aniversare dedicate Corului „Timotei Popovici”, între care manifestarea intitulată „In memoriam Timotei Popovici şi Gheorghe Şoima”, care se va desfăşura în parteneriat cu membrii Corului Catedralei mitropolitane ortodoxe din Cluj-Napoca. Corul sibian va concerta la Cluj-Napoca pe 5 iunie, de la ora 10.00, când va cânta Liturghia de Timotei Popovici în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, iar Corul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, va concerta la Sibiu pe 12 iunie, de la ora 9.30 şi va cânta „Liturghia dogmatică” de Gheorghe Şoima în Catedrala Mitropolitană ortodoxă din Sibiu
Un alt eveniment aniversar este Festivalul Coral Aniversar Corul „Timotei Popovici” – 110 ani de existenţă, la care vor fi invitate să concerteze la Sibiu diferite formaţii corale din ţară şi străinătate: Corul „Caedonia” din Sibiu, dirijat de prof. Florin Soare, Corul „Apullum” al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia şi Corul „Reîntregirea” al Protopopiatului Alba Iulia, ambele având ca dirijor pe pr. Nicolae Topîrcean, Corul „Lumină lină” dirijat de Ciprian Ghiurco, Corul „Sfinţii Arhangheli” al Catedralei ortodoxe din Mediaş, dirijat de prof. Ovidiu Moldovan şi Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni. Festivalul va avea loc în Catedrala mitropolitan din Sibiu pe 20 iunie, de la ora 18.00.
Anul aniversar se va încheia cu un concert de colinde, în care vor cânta solo câţiva membri ai corului. Concertul de colinde va avea loc la Sala „Thalia” din Sibiu, pe 18 decembrie, cu participarea Medei Nemeti, corepetitor, şi a Marinelei Marc, mezzosprană, prim-solistă de operă, sub îndrumarea căreia se vor remarca şi câţiva dintre membrii corului cântând părţi solistice.