„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Concert de pricesne la Alba Iulia şi în mai multe oraşe transilvane
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba a organizat la sfârşitul săptămânii trecute, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, un concert de pricesne, la Biserica Pogorârea „Sfântului Duh” din Alba Iulia (Catedrala de la Schit). Concertul a deschis seria de evenimente pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba îl organizează în Postul Mare în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, conform unui comunicat transmis de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
În cadrul seriei de concerte, după cel de la Alba Iulia şi cel de la Sibiu, din 26 martie, vor avea loc concerte şi la Blaj (31 martie), Aiud (2 aprilie), Cluj-Napoca (7 aprilie), Cugir (8 aprilie), Teiuş (9 aprilie) şi Câmpeni (12 aprilie).
Programul concertelor din cadrul acestui turneu cuprinde pricesne interpretate de artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. Sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.
„Ne pregătim cu sufletele curate de Marele Praznic al Învierii Domnului şi ce poate fi mai frumos în aceste zile de post decât pricesnele noastre româneşti. Am pregătit în această perioadă un turneu în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj care cuprinde mai multe concerte de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba. Vă aşteptăm cu drag la aceste evenimente de suflet şi pentru suflet”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
„Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti”, conform comunicatului transmis de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.