„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Concert prepascal la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea
Episcopia Oradiei a fost gazda Concertului „În așteptarea Învierii” organizat în fiecare an, în perioada Postului Mare. Evenimentul a reunit, în după-amiaza zilei de marți, 16 aprilie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, câteva din formațiunile corale reprezentative din urbea de pe malurile Crișului Repede.
Pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a prezentat cele trei coruri. Deschiderea concertului a fost făcută de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos.
A urmat Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, formațiune dirijată de pr. conf. dr. habil. Mihai Brie.
Primele două coruri au abordat o tematică de inspirație preponderent răsăriteană, iar a treia formațiune corală, Corul de cameră „Voces” din Oradea, dirijat de conf. dr. Carmen Rus, a abordat o tematică de inspirație preponderent apuseană.
La concertul prepascal a fost prezent și Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care, la final, a rostit un cuvânt de binecuvântare: „Oradea și Bihorul, Crișana în general, fac parte din arealul cultural al Transilvaniei. Pentru românii de pe aceste meleaguri, tradiția corală a fost întotdeauna la mare înălțime, înaintașii noștri prețuind-o foarte mult, pentru că era o modalitate prin care își exprimau identitatea lor culturală. Din lumea de dincolo, cu siguranță ei se bucură văzând că urmașii lor, tinerele generații de astăzi, îmbrățișează și continuă frumoasa tradiție corală (...) Ceea ce am ascultat în seara aceasta se constituie nu doar într-o bucurie adusă sufletului, ci mai ales într-o preamărire adusă lui Dumnezeu, pentru că toți cei care au compus muzică bisericească au fost inspirați de harul Duhului Sfânt, pentru a-L preamări pe Dumnezeu și pentru a zidi duhovnicește pe cei care ascultă această muzică”.
La concert au participat preoți consilieri din cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, preoți de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea şi profesori și elevi din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi alţi preoţi, profesori, elevi şi credincioşi.