„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Concert vocal-simfonic la Catedrala mitropolitană din Sibiu
Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost din nou gazda unui concert vocal-simfonic de excepţie. Corul „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane, Corala „Codex Apulum” din Alba Iulia şi orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu au oferit sibienilor în seara din Duminica Mironosiţelor un spectacol unic, prin interpretarea operei vocal-simfonice „Patimile şi Învierea Domnului - Oratoriu bizantin de Paşti” al compozitorului Paul Constantinescu.
Dacă anul trecut, cele două coruri interpretau la Sibiu această unică
peră artistică în acompaniamentul orchestrei „Il Mosaico” a Liceului de Arte Plastice „Kantonsschule” din Wattwil – Elveţia, dirijată de Hermann Ostendarp, anul acesta celor două formaţii corale li s-au alăturat artiştii Filarmonicii sibiene, sub bagheta dirijorului Matei Pop. Concertul a deschis seria de evenimente dedicate împlinirii celor 110 ani de la înfiinţarea Corului „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijat de diaconul Dan-Alexandru Streza. Solişti au fost pr. Nicolae Topîrcean în rolul Evanghelistului, pr. Emanuel Benchea în rolul lui Iisus, iar celelalte roluri au fost interpretate de diaconul Dan-Alexandru Streza, Lorena Puican, Teodora Oprişor şi Roxana Chicidea. La pregătirea concertului au contribuit dirijorii corurilor, diaconul Dan-Alexandru Streza, prof. Iosif Fiţ şi pr. Nicolae Topîrcean, precum şi prof. Anamaria Fiţ.
Catedrala mitropolitană a fost arhiplină în timpul concertului, fiind prezenţi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, oficialităţi, preoţi, studenţi şi numeroşi credincioşi.
Înainte de concert, părintele Nicolae Chifăr a amintit despre aniversarea corului Catedralei de la Sibiu, o sărbătoare care întregeşte manifestările dedicate împlinirii celor 230 de ani de învăţământ teologic din cetatea ardeleană.
„Această manifestare, care se desfăşoară în Catedrală mitropolitană din Sibiu în această seară, face începutul acestor manifestări de la Sibiu şi îi felicităm pe toţi cei care au contribuit la realizarea acestui spectacol deosebit”, a spus pr. Nicolae Chifăr.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit acte de cinstire directorului Filarmonicii de Stat din Sibiu, prof. Ioan Bojin, dirijorilor celor două coruri, dirijorului orchestrei şi soliştilor.
„Am participat la un eveniment deosebit şi dorim să oferim tuturor iubitorilor de muzică bisericească această ocazie de a audia astfel de concerte. Această operă nu este doar o creaţie a unui mare compozitor, ci este şi un mesaj dumnezeiesc, pentru că tema a fost luată din Evanghelie, iar interpretarea a fost completată cu imnurile noastre liturgice, un tezaur inestimabil”, a spus ierarhul.