În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Concerte şi acţiuni filantropice în Transilvania
Mai multe acţiuni cu scop filantropic se desfăşoară în eparhiile din Transilvania, iar în această perioadă astfel de activităţi se intensifică, astfel încât persoanele defavorizate să primească sprijin şi în apropierea sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos.
Departamentul de asistenţă socială din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului a organizat un concert caritabil cu scopul de a aduna fonduri pentru sprijinirea copiilor cu autism. La concert a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de numeroşi invitaţi, preoţi şi credincioşi.
Concertul caritabil a avut loc în Sala „Thalia” a Filarmonicii din Sibiu şi a făcut parte din manifestările dedicate hramului Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, precum şi Zilei Naţionale a României. Sibienii au avut din nou posibilitatea să îşi arate dragostea faţă de semenii aflaţi în suferinţe şi nevoi, iar prezenţa numeroasă la evenimentul caritabil a dovedit solidaritatea românilor şi dorinţa lor de a veni în sprijinul celor bătuţi de soartă.
Intitulat „În inima României”, concertul filantropic a adunat mai multe coruri, care au interpretat colinde, cântece patriotice și folclorice. Pe scena Sălii „Thalia” au urcat Corul „Reuniune Română de Cântări” din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, Grupul coral „Filotheos” şi corul elevilor de la Şcoala de Arte „Ilie Micu” din Sibiu.
Interpretarea celor trei coruri a creat o atmosferă deosebită, specifică acestei perioade din an şi i-a încântat pe participanţii veniţi în număr mare la acest eveniment de suflet.
„Mulţumesc în mod deosebit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, care a fost prezent la acest concert, mulţumesc tuturor profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Andrei Şaguna» din Sibiu, preoţilor şi credincioşilor care au participat la acest eveniment caritabil”, ne-a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Rusu.
Daruri pentru copii
Fondurile adunate din vânzarea biletelor vor fi folosite de reprezentanţii Departamentului de asistenţă socială din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului la diferite acţiuni de sprijinire şi ajutorare a copiilor cu autism, dar şi a copiilor proveniţi din familii cu probleme sociale. Participanţii care au dorit să ofere şi alte daruri pentru aceşti copii au avut posibilitatea ca, la ieşirea din sala de spectacol, să doneze bani sau bunuri pentru aceste categorii sociale.
Concertele caritabile organizate de Arhiepiscopia Sibiului, în parteneriat cu instituţii din oraş, cu sprijinul unor artişti cunoscuţi, sunt o tradiţie în cetatea transilvană. În anii trecuţi, în preajma sfintelor sărbători de iarnă sau în apropiere de marele praznic al Învierii Domnului, au avut loc astfel de evenimente caritabile, prin care reprezentanţii Departamentului de asistenţă socială au strâns fonduri pentru diverse proiecte de ajutorare a persoanelor nevoiaşe sau bolnave.
„Bucuria Darului” la Alba Iulia
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Bucuria Darului”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, ieri, 3 decembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor. Programul a inclus colinde interpretate de corul Aşezământului „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, format din persoane cu deficienţe de auz şi vorbire şi persoane cu dizabilităţi, coordonat de pr. Petru Haşegan. Tinerii Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, Filiala Alba, au prezentat un moment coregrafic, iar soliştii vocali Ioan Damian - Asociaţia nevăzătorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, şi Hebian Bianca - Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Galda, au interpretat colinde. Au mai interpretat colinde corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia, dirijat de pr. prof. dr. Nicolae Topârcean, Corul „Sfânta Ecaterina”, Grupul „Primavera”, coordonat de prof. Marinela Popa, formaţia „Duo Aurae & Robert Gavrilaş”. Cele 250 de persoane cu dizabilităţi, atât beneficiari ai Centrului de zi „Sfântul Meletie”, cât şi din comunitate, au primit daruri, conform Biroului de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Concert de binefacere la Cluj-Napoca
Asociația „Christiana” Cluj, prin Complexul de servicii în adicții „Sfântul Dimitrie Basarabov”, îi invită pe clujeni la concertul de binefacere „Speranță de Crăciun” care are loc azi, 4 decembrie, de la ora 18:00, în sala mare a Primăriei Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a tuturor prietenilor organizației și a beneficiarilor. Publicul își va aminti de tradițiile de Crăciun alături de ceata de colindători „Sfântul Ioan Valahul”, Grupul vocal „Sfântul Apostol Bartolomeu” și Corul de muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”.
Pe parcursul programului vor fi și câteva momente de mărturisire din partea persoanelor care se află în proces de recuperare din adicții. Potrivit Claudiei Varga, asistent social coordonator la Centrul „Sfântul Dimitrie Basarabov”, acest concert are ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea persoanelor dependente de alcool și alte droguri, precum și pentru sprijinirea familiilor acestora. Intrarea la spectacol se va face pe baza unei donații de 10 lei la intrarea în sală.
Eveniment caritabil la Alba Iulia
Protopopiatul Alba Iulia şi Parohia Platoul Romanilor Alba Iulia organizează prima ediţie a evenimentului caritabil „Dăruind vei dobândi”, care are ca scop sensibilizarea publicului în vederea sprijinirii aşezămintelor sociale din Protopopiatul Alba Iulia.
Evenimentul se va desfăşura duminică, 6 decembrie, de la ora 12:00, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” şi va cuprinde un concert de colinde susţinut de soliştii Ionuţ Fulea, Ina Todoran, Oana Bozga Pintea, Bogdan Toma şi Sebastian Stan.
Acest eveniment are ca scop strângerea de fonduri pentru Casele de tip familial „Sfânta Ana” şi „Sfânta Maria” care adăpostesc 30 de copii cu dizabilităţi şi autism. Un alt obiectiv este ajutorarea lui Adrian Popa, în vârstă de 11 ani, care se va deplasa la finele lunii decembrie în Statele Unite pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale complexe.
Campanii filantropice la Dej şi Gherla
Filantropia Ortodoxă, filiala Dej, împreună cu Protopopiatul Dej, a iniţiat campania filantropică „Fii Bun de Crăciun”, pentru strângerea de alimente și daruri pentru copiii și familiile sărmane. Cu acest prilej se vor strânge fonduri, îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, dulciuri și jucării pentru copii. „Prin această acțiune dorim să aducem bucurie în sufletele celor care sunt căzuți sub povara sărăciei, urmând sfatul dat de Mântuitorul Hristos «Mai fericit este a da, decât a lua»”, a spus Costinel Șoaită, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă, Filiala Dej.
Prin campania filantropică „Sărbători binecuvântate pentru 100 de copii săraci”, care se află la cea de-a treia ediție, Asociaţia Filantropia Ortodoxă, Filiala Gherla, adună fonduri, produse alimentare, produse de igienă, rechizite şcolare, jucării, haine şi încălţăminte nouă la sediul Protopopiatului Gherla. „Darurile vor fi distribuite în prag de sărbători de către tinerii voluntari ai Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla, la domiciliul fiecărui copil care se află în evidența Biroului de asistenţă socială”, a precizat Elena Gheberta, asistent social în cadrul Protopopiatului Gherla.