„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Concerte şi festivaluri de colinde, în aşteptarea sărbătorii Naşterii Domnului
Numeroase concerte de colinde, festivaluri şi activităţi dedicate tradiţiilor populare de Crăciun se desfăşoară în această perioadă de pregătire și aşteptare a marii sărbători a Naşterii Domnului.
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la Concertul de colinde „După datini colindăm”, ediţia a XIV-a, susţinut de patru coruri teologice din Eparhie: Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, înfiinţat de prof. Iustin Podăreanu, prezent la concert, şi condus în prezent de pr. Andrei Baboşan; Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Domeniului Teologie Ortodoxă din cadrul Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, condus de pr. lect. dr. Teofil Stan; Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, înfiinţat de pr. Petrică Aurelian Covaciu, condus în prezent de prof. dr. Cosmin Lauran; Corala Preoţească „Arhanghelii” a Episcopiei, condusă de pr. Petrică Aurelian Covaciu.
Oratoriu de Crăciun, la Sibiu
Sala „Thalia” din Sibiu a găzduit un concert vocal-simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de Matei Pop, Corul „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza și Corul „Codex Apulum” din Alba Iulia, dirijat de prof. Iosif Fiț și pr. Nicolae Topîrcean, cu ajutorul profesoarei de canto Marinela Marc și a profesoare Anamaria Fiț (corepetitor). Artiștii au interpretat creația lui Paul Constantinescu „Nașterea Domnului-Oratoriu bizantin de Crăciun”. Soliști au fost pr. Dan-Alexandru Streza în rolul Evanghelistului, pr. Nicolae-Cătălin Mirișan în rolul lui Irod, Simona Manea în rolul Îngerului și Marinela Marc în rolul Fecioarei Maria. Prima audiție a operei lui Paul Constantinescu a avut loc în Sala Ateneului la 21 decembrie 1947. Concertul a făcut parte din Proiectul „Lumină și Armonie” și a fost cofinanțat de Primăria și Consiliul local Sibiu, precum și de Consiliul Județean Sibiu.
Concerte de colinde în Protopopiatul Oradea
Cea de a VI-a ediţie a concertului de colinde „Hristos se naște!” a fost organizată de Parohia Husasău de Criş, în parteneriat cu Centrul Județean Pentru Păstrarea şi Conservarea Culturii Tradiționale Bihor, în biserica parohiei. Au cântat Corul de copii al Centrului Educaţional din Husasău de Criş, conduşi de Andrea Drugaș și Lorena Ianța; artiștii Aurica Vaida, Alexandra - Maria Secan, Lavinia Chifor, Adriana Știube, Roxana Buzle, Andrada Oros, şi Anca Pavel Ciuciu. Colindătorii au primit diplome de participare şi daruri. Pr. consilier eparhial pe probleme de învățământ Radu-Valer Rus, delegatul Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, alături de părintele inspector de religie ortodoxă Florin Negruțiu, a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea PS Episcop Sofronie, conform pr. Ioan-Mircea Ghitea.
În Parohia Beznea, Protopopiatul Oradea, credincioșii au audiat un concert de colinde tradiţionale susţinut de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Beznea, coordonați de prof. Camelia Chiș și de înv. Florica Gaje. Credincioşii au putut admira şi icoanele pe sticlă pictate în cadrul Cercului de pictură al școlii, sub coordonarea cadrelor didactice amintite. Parohul Ioan Cohuț a mulțumit coordonatorilor și copiilor și a exprimat încă o dată, în numele credincioșilor, disponibilitatea de a oferi sprijin proiectelor derulate în cadrul școlii, cu rolul de a îmbogăți sufletește elevii și credincioși din parohie, conform prof. Gabriela Cohuț.
Concerte în Protopopiatul Huedin
Catedrala Moților din Huedin a fost sâmbătă, 16 decembrie, gazda unui concert de colinde susținut de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în organizarea Protopopiatului Huedin, în colaborare cu parohiile Huedin I și Huedin III, unde sunt preoţi Ioan Morcan și Dan Lupuțan.
Seara a început cu o slujbă de mulțumire, la finalul căreia s-a rostit o ectenie pentru sufletul Regelui Mihai I al României. În deschidere a cântat Corala mixtă „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Huedin, formată din preoți și preotese, condus de pr. Ștefan Tataru. Grupul Bizantin „Theologos” condus de arhid. Adrian Dobreanu a interpretat cântece patriotice și colinde. La finalul concertului, Dan Lupuţan, protopopul de Huedin, i-a oferit arhid. Adrian Dobreanu Distincția „Protopop Martir Aurel Munteanu”, pentru promovarea muzicii psaltice. La concert au participat o mulțime de credincioși din Huedin și din împrejurimi, conform prof. Crucița Petrovici.
În Parohia Cornești din Protopopiatul Huedin, credincioşii au audiat un concert de colinde susținut de surorile Lavinia și Ioana Chiș, Petru Covrig, Maria Lobonț și corul parohiei. De asemenea, a mai avut loc şi un concert de colinde intitulat „Cu ai noștri vestitori”, susținut de Anuța Motofelea, Bogdan Toma, Viorel Pop și Oana Bozga-Pintea.
Colindători la Cluj-Napoca
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde paroh Nicolae Buda au venit să vestească Nașterea Pruncului Iisus, elevii din clasa pregătitoare de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (dir. prof. Eugenia Marcu și Mirela Nicoară), coordonaţi de înv. Elena Țilea. La final cei mici au primit daruri. De asemenea, şi copiii de la Grădinița „Lumea copiilor” din Cluj-Napoca, cu care Parohia „Naşterea Domnului” are o colaborare veche, au colindat în biserică, sub îndrumarea educatoarelor Georgeta Plăcintar și Emilia Jurjiu, împreună cu Simona Vereș, instructor de dans, cu care copiii au pregătit şi serbarea de Crăciun. Cu acest prilej, copiii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au participat şi la o șezătoare, prin care au pus în valoare obiceiurile și tradițiile populare din preajma Praznicului Crăciunului, Capra, Plugușorul, Sorcova. La final, copiii au fost răsplătiţi cu daruri. Duminică, 17 decembrie, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți, între care pr. Benedict Vesa, preoții Parohiei „Naşterea Domnului”, Nicolae Buda și Ciprian Taloș, pr. Valentin Bochiș și pr. Dumitru Nan, au colindat „Păunașii Salvei”, sub conducerea profesorilor Valer Fodorca şi Felicia Morar, conform Marilenei Asănică, din cadrul comitetului parohial.
În cadrul parteneriatului educaţional Şcoală – Biserică, Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul clujean Grigorescu, a primit vizita elevilor clasei a III-a B de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, însoţiţi de învăţătoarea Maria Mircea şi profesoara de religie Maria Ciceo şi a preşcolarilor de la Grădiniţa „Licurici”. Cei mici au vestit Naşterea Domnului prin colinde, iar pr. Adrian Medan le-a vorbit despre semnificaţia şi importanţa acestui praznic împărătesc. „Elevii au fost, apoi, părtași la Sfânta Taină a Spovedaniei şi, alături de preşcolari, au primit Sfânta Taină a Împărtăşaniei. La final, cu toții au plecat acasă cu un mic dar, oferit de parohie”, conform prof. Maria Ciceo.
Credincioşii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Cluj-Napoca au participat la sceneta „Irozii”, jucată de copii din parohie, care au susţinut şi un concert de colinde. „Momentul încununează un proiect al catehezelor duminicale, de care copiii se împărtăşesc în fiecare săptămână”, a spus părintele Florin Daniel. Parohul Vasile Nemeş şi părintele Florin Daniel i-au răsplătit cu daruri pe colindători, seara încheindu-se cu o mică agapă. La fel ca în anii trecuţi, grupul de colindători vor aduce vestea Naşterii Domnului şi mici daruri. În Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din cartierul clujean Bulgaria, a avut loc un concert caritabil, susţinut de tinerii artişti Anca Jilovan, Dan Istrate şi Ovidiu Costea, care au interpretat colinde şi cântece de Crăciun, din repertoriul românesc şi internaţional, precum şi unele compoziţii româneşti clasice. Banii adunaţi în cadrul concertului vor fi direcţionaţi către un tânăr care urmează să treacă printr-un transplant de rinichi în Spania, şi spre alți doi tineri proveniţi din familii cu venituri reduse, pentru a-i ajuta să-şi continue studiile, conform parohului Mihai Racolța.
Colinde la Hamba şi Cisnădoara, Sibiu
La Biserica „Sfântul Nicolae” din Hamba, județul Sibiu, parohul Ioan-Remus Răsvan, împreună cu credincioși și autorități locale, au primit vizita copiilor de la Grădinița din localitate, conduși de educatoarea Natalia Bădilă, din cadrul Școlii Gimnaziale I-VIII Șura Mare, alături de care s-au aflat şi alte cadre didactice implicate în activități extrașcolare. Oaspeții au susținut un concert de colinde şi au recitat poezii, iar la final au primit cadouri și dulciuri oferite de Parohia Hamba.
Grupul vocal-instrumental „Heltau”, condus de prof. Stela Konrad și prof. Adina Fulop, a colindat la Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” din Cisnădioara, județul Sibiu, în prezenţa unui număr mare de credincioși. Parohul Radu Tănase le-a mulțumit colindătorilor în numele comunității, iar la final, copiii au primit cărți, iconițe și alte daruri din partea Parohiei Cisnădioara.
Festival la Ghimbav, Braşov
La Festivalul de colinde „O, ce veste minunată”, care a avut loc la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din oraș. Anul acesta au participat coruri de la Sita Buzăului și de la Întorsura Buzăului, din cartierul Dârste al Brașovului, copiii Ansamblului „Dorulețul” din Ghimbav, iar la final a avut loc recitalul cvintetului „Anatoly”, conform pr. Călin Comșa.