„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Concursul „Cea mai frumoasă ie” la a XIII-a ediţie a Festivalului „Valea Mureşului”
Festivalul „Valea Mureşului”, cu tema „Tradiţia continuă!” se va desfăşura la Răstoliţa, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş şi Centrul Creaţiei Populare Mureş. „Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii festivalului cu privire la modele tradiţionale de cusături utilizate pentru o ie. Modelele de pe iile şi costumele populare româneşti sunt modele străvechi care simbolizează soarele, luna şi alte simboluri astrale sau ale naturii, şi de aceea vor fi jurizate cămăşile care conţin modele transmise din generaţie în generaţie. Specialiştii susţin că pe ie şi în general pe costumele populare autentice sunt cusute sau ţesute doar semne şi simboluri fundamentale vechi de milenii şi că orice alte cusături, cu floricele, trandafiri sau alte însemne, care nu reprezintă nimic, sunt considerate kitsch-uri. Astfel, încurajăm toţi vizitatorii să vină la Festival îmbrăcaţi în ie, iar la standul Consiliului Judeţean vor afla de la specialişti dacă modelele de pe cămăşile lor sunt sau nu autentice, chiar dacă ia este confecţionată de curând”, a spus purtătorul de cuvânt al Festivalului Valea Mureşului, Sanda Viţelar, citată de Agerpres. Ia câştigătoare va fi imaginea ediţiei de anul viitor a Festivalului „Valea Mureşului”.
Pentru al 13-lea an consecutiv, comunităţile de pe Valea Mureşului Superior se întâlnesc pe Platoul „La Alei” din comuna Răstoliţa pentru a arăta publicului obiceiuri, artişti populari şi bucate tradiţionale. „Programul festivalului cuprinde competiţii sportive, cross-ul Văii Mureşului, concurs de trasul frânghiei, o competiţie de ţopăit cu sacul şi drumeţii pe trasee turistice. Copiii vor avea la dispoziţie patru ateliere meşteşugăreşti, respectiv sculptură şi modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară şi cusături pe pânză fină. Ansamblurile folclorice şi artiştii de muzică populară din comunele participante la ediţia din acest an vor asigura buna dispoziţie a participanţilor, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Matilda Pascal Cojocăriţa şi trupa Proconsul”, a precizat Sanda Viţelar, conform Agerpres.
Festivalul „Valea Mureşului”, ediţia a XIII-a, este organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară „Valea Mureşului”. La această manifestare vor participa municipiile Reghin şi Topliţa, comunele Suseni, Petelea, Brâncoveneşti, Vătava, Răstoliţa, Ruşii Munţi, Stânceni, Deda şi Ideciu de Jos.