„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Concursul „Lăudaţi pe Domnul”, în Arhiepiscopia Sibiului
Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a găzduit joi, 10 septembrie, etapa eparhială a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul”. La această fază a concursului a fost desemnat corul care va reprezenta Arhiepiscopia Sibiului la etapa mitropolitană a competiţiei.
Concursul a avut loc în paraclisul mănăstirii, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a Preasfinţitului Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul mănăstirii făgărăşene, a exarhului mănăstirilor din eparhie, arhimandritul Macarie Ţuţul, şi a consilierului cultural, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. Juriul de specialitate a fost prezidat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Ceilalţi membri ai juriului au fost diac. prof. Marcel Dobrea, directorul adjunct al Liceului Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraş şi prof. Gheorghe Malene de la aceeaşi instituţie de învăţământ.
Cele două coruri participante au fost formate din monahii de la mănăstirea gazdă, respectiv maicile de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Nocrich, judeţul Sibiu. Cele două coruri au avut de interpretat câte trei cântări de la slujba Vecerniei, a Utreniei şi a Sfintei Liturghii. Prezentarea celor două coruri şi a regulamentului au fost făcute de consilierul lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. În urma jurizării, corul maicilor de la mănăstirea din Nocrich, judeţul Sibiu, a fost desemnat câştigător şi reprezentantul Arhiepiscopiei Sibiului la etapa mitropolitană.
Frumuseţea cântării liturgice
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi coriştii pentru stăruinţa lor de a interpreta cât mai armonios cântările liturgice. Ierarhul le-a binecuvântat pe maicile de la Mănăstirea Nocrich pentru interpretarea deosebită şi dragostea faţă de muzica bisericească tradiţională.
„Cele două coruri au arătat preocuparea lor permanentă ca cele şapte Sfinte Laude, împreună cu Sfânta Liturghie, să fie cântate după rânduială, după canonul bisericesc, în aşa fel încât să-I aducem preamărire lui Dumnezeu şi Mântuitorului Iisus Hristos. Monahii şi monahiile şi-au dat seama că, de fapt, intrând într-un concurs, ne angajăm ca în fiecare zi, prin ceea ce interpretăm în cadrul slujbelor noastre, să-i aducem cinstire lui Dumnezeu cât mai frumos, cât mai melodic şi cât mai potrivit. Trebuie să avem un concurs permanent şi o dorinţă statornică de a înfrumuseţa slujbele noastre bisericeşti prin minunata cântare ortodoxă”, a spus ierarhul.
Etapa mitropolitană a concursului va avea loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu, la începutul lunii octombrie, cu participarea corurilor din toate eparhiile sufragane. Câştigătorii acestei etape vor reprezenta Mitropolia Ardealului la faza naţională a concursului, care va avea loc pe 27 octombrie 2015, la Sala Radio de la Bucureşti.