„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Concursul „Micul Onufrie”, în parohia clujeană „Naşterea Domnului”
La Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, a avut loc marți, 12 iunie, o sărbătoare dedicată Sfântului Onufrie cel Mare. Concursul anual „Micul Onufrie”, aflat în acest an la a 12-a ediție, a avut tema „Sfinții, expresie a unității de credință și de neam”.
Elevii de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (prof. Eugenia Marcu – director și prof. Mirela Nicoară – director adjunct) îl cinstesc pe Sfântul Onufrie în cadrul Concursului anual „Micul Onufrie”, aflat în acest an la a 12-a ediție.
„Anul acesta am avut deosebita onoare de a colabora cu Liceul tehnologic de deficienți de auz din Cluj-Napoca (prof. Zoe Piontchevici - director) prin participarea unui grup de elevi care au fost însoțiți de părintele Adrian Petrescu și prof. Anicuța Vermeșan”, conform organizatorilor.
Ediția de anul acesta s-a derulat sub genericul „Sfinții, expresie a unității de credință și de neam”. În prima parte, elevii clasei a III-a A, însoțiți de Daniela Necula profesor de religie și învățătorii Rodica și Mircea Văscan de la Școala „Constantin Brâncuși” au pregătit un program dedicat Sfântului Onufrie, în care au povestit viața acestuia; un grup de elevi de la Liceul de deficienți de auz au interpretat o piesă despre bunătate, dăruire și lupta cu ispitele ca daruri prețuite de Dumnezeu, calități ale Sfântului Onufrie.
În partea a doua au fost interpretate cântece patriotice, sub coordonarea înv. Rodica Văscan, programul fiind dedicat Centenarului Marii Uniri.
Elevii și profesorii lor au fost felicitați de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș care le-au adresat câteva cuvinte despre importanța cinstirii sfinților şi a înaintaşilor.
La eveniment au fost dăruite participanţilor pâini, ca simbol al bunătății Sfântului Onufrie, împreună cu diplome și iconițe.
La această sărbătoare, a fost prezent a și un reprezentant de la Așezământul de copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești, judeţul Cluj.
Parohia „Naşterea Domnului” colaborează cu Aşezământul, iar în decursul timpului parohia a făcut donații pentru ridicarea şi dotarea acestuia, fondurile bănești fiind rezultatul activităţilor desfăşurate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii, majoritatea elevi ai Școlii „Constantin Brâncuși”.
„Cu această ocazie, am dăruit pentru acest așezământ o părticică nu numai din truda celor mici, dar și din sufletul lor, pe care l-au așezat cu iubire în acest mic dar pentru cei care au multă nevoie de el. Activitatea s-a încheiat cu o mică agapă în sala de la demisolul bisericii, ca semn al bucuriei de a fi laolaltă, învățând de la sfinți că a fi împreună în numele lui Hristos și a casnicilor lui în Împărăția Cerească este bine plăcut Domnului”, conform organizatorilor.
Acest eveniment face parte din Parteneriatul „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții mele de școlar” și dovedește importanţa colaborării familie-școală-biserică pentru educația morală a copiilor şi tinerilor.