„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Concursul naţional „Fotografia – Document Etnografic” la Cluj-Napoca
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează cea de-a XIV-a ediție a Concursului naţional „Fotografia – Document Etnografic”, eveniment organizat anual în parteneriat cu Asociaţia ArtImage, Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca (UAD) şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca. Fotografii pasionați de lumea satului sunt invitați să participe la concurs, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate. Lucrările se pot trimite prin poştă, curier, sau pot fi depuse la sediul CJCPCT Cluj până în data de 17 octombrie 2017. În fiecare an, lucrările selectate de juriu sunt prezentate în cadrul expoziției organizate în luna noiembrie la Cluj-Napoca, și ulterior în alte orașe din țară sau străinătate, în expoziții itinerante. „Fotografia – document etnografic” a fost găzduită până în prezent în Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Craiova, Satu Mare, Sibiu, Târgu Jiu și Târgu Mureş, precum și în străinătate, în Franța, Italia, Polonia și Ungaria.
Pentru a intra în concurs, fotografiile vor oglindi elemente din cultura tradițională, materială sau imaterială, surprinse în comunitățile rurale ale României. Premiile oferite în acest an sunt: pentru Secţiunea de fotografie alb/negru: Premiul I - Trofeul „Carol Popp de Szatmáry” în valoare de 1.200 de lei, Premiul II – 600 de lei, Premiul III – 500 de lei; Secţiunea de fotografie color: Premiul I - Trofeul „Szabó Tamás” în valoare de 1.200 de lei, Premiul II – 600 de lei, Premiul III – 500 de lei; Secțiunea digitală II „Muncile câmpului” - 600 de lei; Secțiunea Reproducere după fotografia veche - 400 de lei; Trofeul Art Image în valoare de 600 de lei, precum și Premiul special pentru întreaga colecție înscrisă în concurs – o expoziție personală în cursul anului 2018, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.
Proiectul are scopul de a conserva, prin imagini, elemente de cultură tradiţională pe cale de dispariţie, de a realiza un fond de fotografie etnografică veche şi recentă, de a încuraja artiştii fotografi să se aplece asupra acestui domeniu şi de a prezenta în ţară şi peste hotare valorile tradiţionale, conform organizatorilor.