„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Concursul „Unirea: libertate și unitate”, în Protopopiatul Cluj II
La concursul Național Cultural-Artistic: „Unirea: libertate și unitate”, inițiat de Patriarhia Română prin Sectorul teologic-educațional în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Protopopiatul Cluj II s-au înscris 30 de proiecte. Potrivit regulamentului, o comisie de specialitate a evaluat toate proiectele, iar primele trei au fost premiate și promovate pentru etapa eparhială a concursului.
Evenimentul organizat de Protopopiatul Cluj II s-a desfășurat joi, 19 aprilie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În deschiderea festivității, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, și Sălajului, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și apreciat implicarea elevilor, profesorilor și a preoților în acest proiect dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri din anul 1918.
La festivitate au mai fost prezenți părintele Bogdan Ivanov – consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, părintele Marian Sidon – inspectorul de religie al județului Cluj, protopopul Alexandru Ciui de la Protopopiatul Cluj II, alături de preoții clujeni, profesorii de religie și alte cadre didactice împreună cu o parte din elevii care au realizat proiectele concursului.
Premiul I a fost acordat proiectului realizat de Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” în parteneriat cu Liceul Teoretic „Eugen Pora” sub coordonarea preoților Dan Hognogi și Dorin Ielciu și a profesoarei de religie Maria Suciu, alături de o echipă de colaboratori formată din pictorul iconar Teodora Roșca și voluntarii Călin Cadar, Ioana Cadar, Alexandra Lacurezeanu, Ioana Roșu, Manuela Elena Topilă și Anamaria Lupu.
Premiul al II-lea a fost obținut de proiectul realizat de Parohia „Sfântul Nicolae” și Școala Gimnazială „Horea”, sub coordonarea preotului Florin Daniel și a profesoarei de religie Ioana Corujan împreună cu profesoara de muzică Judith Ungar.
Premiul al III-lea a fost acordat proiectului realizat de Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou”, în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, sub coordonarea preotului paroh Iacob Cișmaș și a profesoarei Ionița Timiș. Diplome pentru recunoașterea meritelor celor implicați în realizarea concursului au fost acordate tuturor parohiilor și profesorilor prezenți.
Un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Emil Isac” coordonați de prof. Maria Leșe și un alt grup de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” coordonați de prof. Ionița Timiș, au interpretat câteva cântece folclorice și patriotice, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.