„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Concursuri-festivaluri şi concerte de colinde şi muzică sacră
Numeroase formaţii corale de copii şi adulţi participă la concursuri şi festivaluri de colinde şi muzică sacră, organizate în aşteptarea sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos. De asemenea, în catedrale şi în locaşuri de cult au loc tradiţionalele concerte de colinde.
Catedrala ortodoxă din Orăştie a găzduit cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Sacră „Cu noi este Dumnezeu”, organizat de Protopopiatul Orăştie, Parohia Orăştie I şi Despărţământul ASTRA Orăştie. Manifestarea s-a desfăşurat sub îndrumarea Asociaţiei Naţionale Corale din România – preşedinte maestrul Voicu Enăchescu. Juriul a fost prezidat de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, iar ceilalţi doi membrii au fost diac. lect. dr. Dragoş Ioan Şuşman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia şi prof. Cristinel Marian Stroe, dirijorul corului Arhiepiscopiei Râmnicului şi preşedinte „Interkultur” România. Din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, arhim. Andrei Coroian a rostit un cuvânt de binecuvântare. La ediţia din acest an au participat 11 coruri. Au primit premii: Corul de copii al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca; Corul de copii al Liceului Teoretic din Pecica, judeţul Arad; Corul bărbătesc „Epifania” al Arhiepiscopiei Timişoara, Corul bărbătesc „Gheorghe Şoima” al Protopopiatului Mediaş, Corul „Arhanghelii” al Catedralei ortodoxe din Orăştie, Corul mixt „Leon Băncilă” din Fălticeni, judeţul Suceava, Corul mixt „Învierea” din Foeni, judeţul Timiş, Corul mixt „Doxologia” al Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, Corul mixt „Cantarad” din Arad, Grupul vocal „Logos” din Alba Iulia. Premiul pentru cel mai bun dirijor a fost oferit prof. Ioana Gabriela Gădălean, dirijorul corului de copii din Cluj-Napoca. Marele Premiu a fost oferit Corului mixt „Concentus” al Centrului Cultural Reduta din Braşov, dirijor prof. Marius Modiga. Recitalul de încheiere al festivalului a fost susţinut, la această ediţie, de corala bărbătească „Epifania” din Timişoara, dirijor prof. Nicolae Şincari. Toate ansamblurile care şi-au anunţat prezenţa în festival au interpretat cel puţin un cântec din colecţia muzicianului orăştian prof. Ioan Popa (1926-2008) – principalul iniţiator al manifestării în 1990.
„Creştini în sărbătoare”, în Harghita
La Miercurea Ciuc s-a desfășurat spectacolul „Creștini în sărbătoare”, organizat de Episcopia Covasnei și Harghitei, prin Asociația Social Educativă „Andrei Șaguna”.
Evenimentul a cuprins mai multe momente: colinde, scenetă, piesă de teatru, poezie și dansuri populare, o expoziție de icoane pictate pe sticlă și obiecte cu cusături tradiționale. Asociația Social Educativă Andrei Șaguna în parteneriat și cofinanțare cu Consiliul Județean Harghita a desfășurat în perioada octombrie-decembrie două proiecte: „Dăinuind prin Artă și Tradiție” și „Tradiție și Măiestrie” ambele la cea de a treia ediție, care au cuprins cursuri de dansuri populare, respectiv, cursuri de pictură a icoanelor pe sticlă. Momentele cultural-artistice din cadrul spectacolului au fost prezentate de tinerii care desfășoară activități la „Centrul Cultural Miron Cristea” alături de coordonatori. Spectacolul a început cu grupul de colindători de la ISU Miercurea Ciuc, condus de protopopul Ionel Gheorghe Păncescu, apoi au urmat grupuri artistice coordonate de Loredana Bijec, Gheorghe Filip și Alina Ciubotaru, Nicoleta Pârvu, Alexandra Țifrea, Lucia Munteanu și Cif Nicu.
La eveniment a participat şi Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, care s-a arătat încântat de eveniment şi de icoanele pictate de tineri. La final, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei i-a binecuvântat pe participanţi și le-a oferit daruri constând din dulciuri, fructe și articole de îmbrăcăminte, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Colinde, la Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana”
Credincioşii din Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Cluj-Napoca, au primit colindul tinerilor din Clubul Vedetelor, îndrumaţi de Alexandru Filip. Concertul a avut loc după Sfânta Liturghie, în biserica parohială. În cuvântul de mulţumire, parohul Mihai-Valentin Racolţa a subliniat că, prin misiunea pe care o fac colindând, aceşti tineri se aseamănă îngerilor din cer care, în urmă cu peste 2000 de ani, au vestit naşterea Domnului Hristos. De asemenea, parohul a anunţat că în 17 decembrie, în biserica parohială va avea loc un concert caritabil pentru un copil din parohie, care urmează să treacă printr-un transplant de rinichi în Spania. La sfârşit, toţi colindătorii au primit daruri din partea parohiei.
În Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Cluj-Napoca se desfășoară, în perioada Postului Nașterii Domnului, proiectul „Seară de poveste”, destinat celor mici. În fiecare miercuri, după slujba Vecerniei, copiii intră în lumea poveştilor spuse de lect. univ. dr. Sanda Misirianțu.
700 de copii au colindat la Cisnădie
Peste 700 copii au participat anul acesta la cea de-a zecea ediție a manifestării „Colind de Moș Nicolae” din orașul Cisnădie, județul Sibiu. Organizatorii evenimentului au fost membrii corului de tineri de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie, format din 40 de persoane și coordonat de Ramona Broscățeanu. Programul a cuprins şi un colind la Seviş, pe 5 decembrie, unde 50 de copii sărmani au primit daruri; un colind la Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie, unde au participat 615 copii de la grădinițele nr. 1, nr. 3 și nr. 6 din oraș, de la Liceul Teoretic „Gustav Gundich” și Liceul M.I.U din Cisnădie. Alături de ei au fost corul copiilor Bisericii „Sfântul Nicolae” și al Bisericii „Sfânta Treime” din oraș, corul copiilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie și corurile Asociațiilor „Speranță şi Zâmbet”, „Arca lui Noe” și „Amicii din Cisnădie”.
De asemenea, pe 7 decembrie s-a colindat la Spitalul de Psihiatrie, secţia neurologie şi recuperare copii din Sibiu, unde 35 copii au primit daruri din partea organizatorilor.
„Mulțumim tuturor celor implicați în aceste manifestări. Pe lângă cele 700 de pachete pe care le-am împărțit, sperăm că am dăruit și zâmbete şi bucurie. Au fost prezenți în mijlocul nostru consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea şi protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton”, a spus părintele Laurențiu Broscățeanu de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie. „Ne rugăm Bunului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos să dăruiască tuturor sănătate, bucurii și sărbători cu pace”, a spus părintele Nicolae Vintilă de la aceeași biserică.
Concert de colinde la Deva
Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Deva a găzduit un concert de colinde. Au interpretat colinde: Corala mixte a Catedralei Episcopale din Deva, constituită în 2014 și condusă de arhid. Daniel Balea; Alisa Toma, solistă de muzică populară din județul Hunedoara; Corala „Sacerdotes”, condusă de arhid. Daniel Balea, a Episcopiei Devei și Hunedoarei, înființată în 2010; interpretul hunedorean, Bogdan Toma.
La final, Florin Dobrei, paroh al Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Deva III, a adresat un cuvânt de mulțumire invitaților, preoților și credincioșilor prezenți în număr mare la concert, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Concerte bizantine la Catedrala din Sibiu
Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu a susținut un concert de colinde în Catedrala mitropolitană din oraș. Concertul a avut loc după slujba Vecerniei, în prezența multor credincioși, a slujitorilor Catedralei mitropolitane și a oaspeților veniți să asculte colinde interpretate în tradiția muzicii bizantine. Grupul psaltic condus de George Florea și format din studenți teologi a interpretat colindele alături de Corul feminin „Sfânta Muceniță Anastasia” și a oferit publicului posibilitatea să intre în atmosfera sfintei sărbători a Nașterii Domnului Iisus Hristos. Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” a fost înființat în 2009 pentru a face cunoscută muzica bizantină în Transilvania și a oferi studenților teologi posibilitatea de a interpreta cântări religioase, și nu numai, din repertoriul bizantin.
Concursul de colinde „Episcop Nicolae Ivan”
La Parohia „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca a avut loc, în cadrul colaborării dintre școală și biserică şi a activităţilor iniţiate de Voichiţa Rus în urmă cu mai bine de opt ani, concursul de colinde „Episcop Nicolae Ivan” – faza zonală. Evenimentul s-a desfăşurat în spațiul special destinat activităților cu tinerii. Au participat două grupuri corale, de la două unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca: Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „George Barițiu”. În urma jurizării vor merge mai departe, la faza locală, grupul coral de la Colegiul național „George Barițiu”, condus de prof. Maria Leșe. conform parohului Petru Ilea.
Concert al coralei „Psalmodia Transylvanica”
Credincioșii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca au asistat la un concert de colinde, susținut de Corul de Cameră al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, „Psalmodia Transylvanica”. Seara a început cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de un sobor de preoți, condus de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar răspunsurile la strană au fost date de membrii corului. A urmat concertul corului dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
La final, gazda evenimentului, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, parohul comunității, le-a mulțumit membrilor corului și pr. Vasile Stanciu menționând că, „prin munca, râvna și dăruirea lor, fac o mare misiune, aducând multă bucurie și emoție în sufletele oamenilor”.
Concert la Catedrala din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, luni, 11 decembrie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la cea de a XI-a ediţie a Concertului de colinde „Sus la poarta Raiului”, organizat de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, director Iuliana Dăncuş, împreună cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” şi Consiliul Judeţean Maramureş.
Prezentatorul concertului a fost solistul de muzică populară năsăudeană Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Grupul „Coconii Maramureşului”, al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, instructori Simina Boitor, Victoria Cosma, Alex Mureşan şi Adrian Sabău, coordonator muzical prof. Camelia Bolchiş, format din 104 copii, îmbrăcaţi în costume populare din zonele folclorice ale Maramureşului, au colindat câteva colinde din Maramureş.
A mai colindat Grupul vocal „Ţara Lăpuşului” alcătuit din Cecilia Bozga, Andreea Ghiţiu, Livia Neag Nistea, Florin Gherman, Cornel Cupşa, Mariana Cuşner, Bianca Latiş, Cristian Filip, coordonaţi de prof. Ana Maria Gherghel.
De asemenea, a colindat şi Ionuţ Sima cu un grup de teologi şi interpreţi, iar apoi Alexandru Pugna a adus în faţa credincioşilor din Catedrală o suită de colinde din zona Năsăudului.
Apoi a colindat Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. lect. univ. dr. Ioan Iulian Dumitru. „Acestea sunt cele mai preţioase valori pe care le avem şi de care nu ne poate dezmoşteni nimeni. Lumea secularizată, desacralizată şi-a pierdut bucuria pe care o avem noi. Nu mai simte bucuria sărbătorilor, nu mai au trăiri sufleteşti, ci doar satisfacţii materiale. Aceasta este salvarea omenirii: bogăţia spirituală”, a spus PS Episcop Iustin.
Colindul elevilor sibieni la Catedrala mitropolitană
Câteva sute de elevi, de la peste 20 de școli și licee din județul Sibiu, au colindat luni, 11 decembrie, la Catedrala mitropolitană, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Seara de colinde a fost deschisă de preșcolarii de la Grădinița „Sfântul Dimitrie” a Arhiepiscopiei Sibiului, însoțiți de educatoare. Micuții au încântat auditoriul cu interpretarea lor și au primit din partea ierarhului dulciuri și alte daruri. Au urmat grupurile de colindători de la diferite școli și licee din Sibiu, precum și din alte localități ale județului, însoțiți de cadre didactice, părinți și rude.
„Voi sunteți primii colindători pe care îi așteptăm în fiecare an și de aceea vă binecuvântăm ca să aveți curaj și ca să duceți bucuria Nașterii Domnului împrejurul vostru cât puteți de mult, la toți prietenii, la toate bisericile și peste tot unde mergeți, pentru că veți crea o bucurie oamenilor și veți avea și voi o bucurie pe care nu o veți uita niciodată”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
La tradiționala seară de colinde au fost prezenți și inspectorul școlar general din județul Sibiu, prof. Claudia Mery Simtion, inspectorul de religie al județului Sibiu, prof. Gabriela Frățilă și inspectorul pentru învățământ din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă, precum și slujitori ai Catedralei mitropolitane. Toți colindătorii au primit din partea ierarhului dulciuri, calendare și iconițe ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Concert la Biserica „Sfântul Mina”
Corul Parohiei Sibiu-Hipodrom VI şi elevii de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu au vestit Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos prin colinde și datini de Crăciun. Elevii, coordonați de profesoarele Simona Manea și Alina Morcan, au fost răsplătiţi cu dulciuri. Grupul vocal bărbătesc „Sfântul Mina” şi Corul de copii „Canto-Mina” al comunităţii locale au fost înfiinţate la iniţiativa parohului Nicolae Neagu. Selecţia corului de copii a fost realizată cu sprijinul conducerii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” Sibiu, director prof. Ioan Moşneag şi director adjunct prof. Camelia Virca şi al profesorilor de muzică şi religie de la Şcoala „Nicolae Iorga”, având ca dirijori pe prof. Simona Manea şi Alina Morcan.
Concerte ale Grupului „Anatoly”
La Biserica „Sfântul Dumitrie” din Mediaș, județul Sibiu, a concertat grupul vocal „Anatoly” al Operei din Brașov, la inițiativa parohului Marius Custelcean și a credincioșilor Parohiei Mediaș - Catedrală II.
Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei Brașov va mai concerta sâmbătă, 23 decembrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Concertul intitulat „În dar, de Crăciun” va avea loc de la ora 18.00, iar biletele se pot achiziționa de la Librăria „Șt. O. Iosif” și Sala „Patria”. Publicul brașovean va avea posibilitatea să asculte colinde tradiționale și cântări de Crăciun internaționale din repertoriul cvintetului „Anatoly”, în interpretarea artiștilor brașoveni consacraţi.