„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferinţa de toamnă a preoţilor din protopopiatele Cluj I şi Cluj II
Preoţii din protopopiatele Cluj I și Cluj II au participat marți, 3 octombrie, la Conferința de toamnă cu tema „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Conferinţa de toamnă a preoţilor din protopopiatele Cluj I şi Cluj II, a avut loc în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și a fost precedată de o slujbă de Te-Deum, oficiată de un sobor de preoți în Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a facultății.
În deschiderea conferinţei, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța cinstirii memoriei celor care s-au jertfit pentru credință: „După ce a ieşit din temniţă, părintele Arsenie Papacioc, scrie într-o carte intitulată «Către fii mei duhovniceşti»: «Primiţi ca nişte oameni divini orice lovitură. Oamenii buni vă ajută la mântuire mult, dar cei răi şi mai mult. Răbdaţi-i fără necaz. Toate veacurile au fost pline de duşmani, dar duşmanii din veacul acesta (veacul al XX-lea) au umplut Cerul de sfinţi»”.
Ieromonahul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” – Memorialul Gherla, judeţul Cluj, cel care coordonează, de curând, Memorialul dedicat victimelor închisorilor comuniste de la Gherla, a vorbit despre „comunismul ca rău metafizic”, originile intelectuale ale acestei ideologii și principalele cauze pentru care comunismul a fost un adversar al Bisericii prin „faptul că se baza în mod fundamental pe minciună și dublu limbaj (rezultat din diferența dintre realitate și modul în care prezentau ei idealurile comuniste). De asemenea își propunea programatic (așa cum reiese explicit din Manifestul partidului comunist) să suprime din societate religia și Biserica, pe care le considera dușmani ai poporului, apoi suprima fizic nu doar zidurile bisericilor, ci și pe toți cei care se împotriveau implementării lui”.
Ierom. Grigorie Benea a descris şi câteva exemple de atrocități, cum a fost înfometarea din Ucraina, în timpul căreia au murit zeci de mii de oameni, iar numărul celor uciși în toate regimurile comuniste din lume pe parcursul întregii perioade de existență a lor se ridică la aproximativ 200 de milioane de victime, cifră care depășește cu mult alte catastrofe umanitare ale planetei de-a lungul timpului.
De asemenea, „comunismul reprezintă o amenințare pentru Biserică și prin efectele pe care le are pe termen lung asupra societăților în care a funcționat, prin mentalitatea pe care a impus-o și a devenit dominantă chiar după ce a căzut comunismul ca regim politic”, a mai arătat pr. Grigorie Benea.
Au fost evidenţiate, apoi, abuzurile din perioada comunistă și suferințele celor care au pătimit în închisorile din România, când mulţi dintre cei încarceraţi au fost exemple de atitudine creștină și de sfințenie, precum Grigore Gafencu, Ioan Ionalide și alții.
Părintele Grigorie Benea a adăugat, în final, că Memorialul de la Gherla va trebui inclus într-un circuit al memorialelor, alături de cele de la Sighet şi Aiud, din această parte de ţară, precum şi într-un circuit al închinării, având în vedere şi vecinătatea cu Mănăstirea Nicula şi i-a îndemnat pe preoți să susțină proiectul Memorialului, acela de a pune în lumină importanța mărturiei celor care au suferit pentru credință, în închisorile comuniste, și au asumat jertfa pentru Hristos, ca exemple pentru generaţia tânără, într-o societate afectată un marxism cultural.
La final, părintele vicar-administrativ Iustin Tira, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a făcut o serie de comunicări cu privire la activitatea administrativă și pastorală a preoților.