„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Conferință de toamnă în Protopopiatul Tinca
O nouă conferinţă preoţească semestrială de toamnă a avut loc joi, 13 octombrie, în Episcopia Oradiei, de această dată în Protopopiatul Tinca. Ca şi la celelalte protoierii din cuprinsul Eparhiei Oradiei, întâlnirea de la Tinca s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei şi a avut ca temă „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.
Conferința preoţilor din Protopopiatul Tinca a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârşite în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Tinca de către un sobor format din pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, Vasile Popa, protopopul Tincăi, și Mihai Ninel Iancu, parohul bisericii din Tinca.
A urmat desfăşurarea lucrărilor conferinţei, în sala de şedinţe a Protopopiatului Tinca. În deschidere, pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, a prezentat preoților inițiativa Coaliției pentru Familie de organizare, în ziua de sâmbătă, 22 octombrie, în Piața Unirii din Oradea, de la ora 11.00, a unei manifestări de solidaritate pentru apărarea familiei tradiționale, în vederea susținerii proiectului legislativ de modificare a articolului 48 din Constituția României referitor la familie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste 3 milioane de semnături, pentru organizarea unui referendum la nivel național. Totodată, în sprijinul acestei manifestări, la care sunt așteptați să participe preoți și credincioși din întreg județul Bihor, ca ajutor duhovnicesc, s-a stabilit ca ziua de vineri, 21 octombrie, să fie o zi specială de post și rugăciune stăruitoare în întreaga Episcopie a Oradiei.
Apoi, părintele consilier a prezentat referatul cu titlul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, luminat păstor și misionar al dreptei credințe”, material pregătit de către pr. prof. Alexandru Dulca, paroh la Parohia Săbolciu și cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
PS Episcop Sofronie a adresat îndemn la sporirea misiunii pastorale în cadrul parohiilor Protopopiatului Tinca, la solidaritate și unitate, „având ca model pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care, odinioară, așa cum o cer și vremurile în care trăim astăzi, și-a pus întreaga sa viață în slujba Bisericii lui Hristos, ajungând chiar să plătească prețul suprem, primind cununa martiriului, pentru demnitatea cu care și-a iubit și apărat turma încredințată spre păstorire și credința dreptmăritoare a neamului românesc care l-a adoptat”.
Protopopul de Tinca, Vasile Popa a subliniat importanţa şi actualitatea temei conferinţei, mulţumind PS Episcop Sofronie pentru arhiereasca binecuvântare de desfăşurare a conferinţei, pentru prezență şi pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Tinca.
La final, pr. Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media la Centrul Eparhial, a dat citire comunicatului intitulat „Precizare privind conferințele realizate de așa zișii <monahi mărturisitori> aghioriți”, al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.