„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferință despre mărturisirea credinței în timpul regimului comunist
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, conferinţa „Prinos de cinstire adus mărturisitorilor credinţei ortodoxe din temniţele comuniste”, susţinută în faţa unui auditoriu format, în marea lui majoritate, din tineri, de scriitorul şi mărturisitorul credinţei ortodoxe Marcel Petrişor şi de conf. univ. dr. Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER) .
Conferinţa a avut loc sâmbătă, 14 octombrie, și a fost organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în colaborare cu revista „Gazeta de Maramureş”, în cadrul manifestărilor dedicate „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.
Marcel Petrişor, închis în timpul regimului comunist, a povestit tinerilor despre închisorile comuniste de exterminare, unde a stat alături de numeroase personalități. A vorbit despre Aiud, unde a fost trimisă la „reeducare” intelectualitatea acelor vremuri. Marcel Petrişor a fost încarcerat pentru că a ajutat persoane neagreate de regimul totalitar, după cum a precizat pr. Ştefan Cristian, consilier eparhial cultural. Marcel Petrişor a fost condamnat la moarte, apoi pedeapsa a fost strămutată, cu închisoare pe viaţă, iar mai târziu la 25 de ani de închisoare, ieşind după 13 ani de detenţie.
„Dacă ne întrebaţi cum de am rămas în viaţă, Dumnezeu ştie de ce ne-a scăpat. Ce vrea Dumnezeu cu noi? Să povestim celor care sunt dispuşi să ne audă şi să ne întrebe ce am petrecut între zidurile închisorii (…) Adresându-mă vouă, tinerilor, vă spun: vedeţi că sunteţi ambasadorii lui Dumnezeu pe pământ. Aşa că luaţi exemplu de la cei ce au scăpat. Şi să fiţi atenţi că Dumnezeu nu face investiţii zadarnice. Cât vă va ţine în viaţă, aveţi o mare responsabilitate: de a povesti ceea ce aţi auzit de la noi, cei ce am mai rămas în viaţă”, a spus Marcel Petrişor.
„Am reuşit să ieşim din comunism un popor creştin, ceea ce este un miracol pentru Europa. Am reuşit să nu fie afectată dogma creştină, tradiţia noastră românească, să nu fie închise bisericile, să nu păţim ce au păţit alte popoare, la care au fost transformate bisericile în grajduri şi depozite. Aşa, în mod inteligent, românii lui Petre Ţuţea au reuşit să iasă în istorie, după 45 de ani, un popor profund creştin. Cu sechelele pe care le-am acumulat: nu mai iubim munca aşa de mult, ne trădăm foarte uşor etc. Să nu ne dezcreştinăm acum, Doamne fereşte, cu ispitele care vin foarte tentante. Acum diavolul nu mai vine cu coadă şi cu păr, fioros. Vine foarte frumos ambalat, se vinde la liber şi poate să ia oricine, la orice oră ispita, poate să servească ispita, să servească păcatul. Însă noi suntem creştini şi încercăm să rezistăm şi prin faptul că avem încă între noi astfel de uriaşi ca domnul Marcel Petrişor”, a spus PS Episcop Iustin.
„Întâlnirea din această seară din Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut un format inedit, cel puţin pentru mine, pentru că a pus împreună o abordare de primă mână, e vorba de mărturia domnului Marcel Petrişor, şi o analiză, eu am încercat să spun teologică, a ceea ce a însemnat comunismul pentru Biserica noastră Ortodoxă, pentru societatea românească. Avem încă un deficit de analiză şi de asumare a perioadei comuniste, care ne obligă la o reevaluare, care, zic eu, ne va ajuta să înţelegem mai bine care este pedagogia lui Dumnezeu şi ce a vrut să ne spună prin tot ceea ce au trăit înaintaşii sau chiar cei pe care îi mai avem printre noi astăzi”, a spus Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER).
În semn de recunoștință pentru pătimirea în temnițele comuniste și apărarea valorilor creștine, a drepturilor și libertăților umane în lumina libertății desăvârșite dăruită omului de către Dumnezeu, lui Marcel Petriș i-a fost oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, iar lui Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc, i-a fost oferită distincția „Crucea Voievodală Maramureșeană”, în semn de apreciere pentru lucrarea de a aduce la lumină adevărul despre atrocitățile și prigoana la care a fost supus poporul român în timpul regimului comunist.