„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Conferinţă despre spiritualitatea ortodoxă, la Sibiu
Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit luni, 9 noiembrie, conferinţa „Părintele Damaschin Grigoriatul, Apostolul lui Hristos în Africa”. Preoţii, cadrele didactice prezente, precum şi credincioşii au avut posibilitatea să-l asculte pe părintele Damaschin Grigoriatul de la Muntele Athos, cunoscut pentru misiunea sa în rândul popoarelor din Africa, dar şi pentru că a învăţat limba română şi a tradus în greacă lucrări ale marilor duhovnici români, precum părintele Cleopa Ilie, părintele Paisie Olaru, părintele Arsenie Boca şi mulţi alţii.
Conferinţe ale duhovnicilor athoniţi
Conferinţa a deschis un şir al întâlnirilor mediului teologic sibian cu mari duhovnici de la mănăstirile din Muntele Athos. Studenţii teologi vor avea posibilitatea pe viitor să asculte învăţăturile multora dintre vieţuitorii mănăstirilor athonite.
„Ne-am străduit prin Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii <Lucian Blaga> din Sibiu să trimitem studenţi în vacanţa de vară la Muntele Athos, pentru a face practică. Studenţii s-au legat sufleteşte de mănăstirile din Muntele Athos şi de aceea am avut o bucurie deosebită să-l avem în mijlocul nostru pe părintele Damaschin de la Mănăstirea Gregoriu, un monah ataşat de Ortodoxia românească, atât prin cunoaşterea limbii române, dar şi a tradiţiilor şi personalităţilor duhovniceşti din ţara noastră. Părintele Damaschin ne-a vorbit despre realităţile legate de viaţa monastică de la Muntele Athos, dar şi despre experienţa sa de la încreştinarea unor popoare din Africa. Studenţii au fost interesaţi şi de ceea ce se întâmplă astăzi cu monahismul în general, cu monahismul athonit, cu viaţa creştină, cu viaţa laicului într-o societate atât de zbuciumată. Este un şir de conferinţe început acum şi sperăm să avem cât mai mulţi părinţi de la Muntele Athos care să vorbească studenţilor despre spiritualitatea ortodoxă”, ne-a spus decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.