„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Conferinţa „Intelectualii şi Biserica“, la Deva
Joi, 25 iunie, au debutat manifestările grupate sub genericul „Zilele Culturii şi Credinţei“ la Deva, organizate de Episcopia Devei şi Hunedoarei la iniţiativa Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
Conferinţa cu care au început manifestările de la Deva a avut ca subiect de dezbatere tema „Intelectualii şi Biserica“ şi a fost susţinută de prof. univ. dr. Andrei Pleşu şi de părintele Iustin Marchiş, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean“ din Deva. Dialogul captivant dintre cei doi conferenţiari, personalităţi de marcă ale culturii şi spiritualităţii româneşti contemporane, a surprins mai multe elemente cheie ale relaţiei dintre intelectuali şi Biserică, astăzi.
Astfel, Andrei Pleşu a identificat anumite portrete-robot ce evocă tipologii specifice atât atitudinii intelectualului faţă de Biserică, dar şi a Bisericii faţă de intelectuali. De asemenea, a vorbit celor prezenţi despre intelectualul autentic, cel care nu se foloseşte de un limbaj extrem de complex în comunicare, dar care reuşeşte să exprime lucruri dificile printr-un limbaj echilibrat, accesibil majorităţii auditoriului.
Programul manifestării „Zilelor Culturii şi Credinţei la Deva“ a continuat ieri, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean“ din Deva, cu dezbaterea „Identitatea românilor prin cultură şi Biserică într-o lume globalizată“, la care au luat parte prof. univ. dr. Andrei Pleşu, părintele Iustin Marchiş, dr. Alexandra Gruian, prof. dr. Mircea Ionica, părintele Ionel Scânteie şi părintele Radu Trifon.
Azi, 27 iunie, de la ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean“ are loc un Concert extraordinar de flaut şi pian - „Flautul de aur“, susţinut de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail. Duminică, 28 iunie, de la ora 19:00, la sala Teatrului de Artă din Deva va avea loc spectacolul de teatru „Întoarcerea zidarului“, o punere în scenă a legendei Meşterului Manole, susţinut de compania de teatru CIVIC ART CvM din Bucureşti.
Sfânta Litughie la hramul Catedralei
În ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, luni, 29 iunie, de la ora 9:00, la Catedrala Episcopală din Deva se va săvârşi, cu ocazia celui de-al doilea hram, Sfânta Liturghie arhierească, urmată de un concert al grupului coral „Anastasis“ al Catedralei Episcopale, grup care aniversează 15 ani de la înfiinţare. Tot luni, 29 iunie, de la ora 17:00, în sala de festivităţi „Spiru Haret“ a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara din Deva va avea loc deschiderea festivă a simpozionului teologic cu caracter internaţional intitulat „Postmodernismul - o provocare pentru creştinismul contemporan“, în cadrul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi a „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“. Marţi, 30 iunie, de la ora 9:00, în sălile „Lucian Blaga“ şi „Europa“ ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara se vor desfăşura lucrările simpozionului structurate pe două secţiuni: „Postmodernismul şi spiritualitatea ortodoxă“ şi „Exigenţe pastoral-misionare actuale“, după cum anunţă organizatorii. Accesul publicului la evenimentele prilejuite de „Zilele Culturii şi Credinţei la Deva“ este liber. (Diac. Cristian Ţuţuroi)