Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Regionale Transilvania Conferință internațională despre alimentație și agricultură, la Sibiu

Conferință internațională despre alimentație și agricultură, la Sibiu

Galerie foto (3) Galerie foto (3) Transilvania
Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 03 Noiembrie 2016

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit marți, 1 noiembrie, deschiderea lucrărilor conferinței internaționale „Right to Food and Sustainable Agriculture” - Dreptul la alimentație și o agricultură sustenabilă. Conferința este organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC), prin Ecumenical Advocacy Alliance (EAA), în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În organizarea con­ferinței care se desfă­șoară la Sibiu în perioada 1-2 noiembrie au fost implicate Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului. La deschiderea lucrărilor conferinței au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, decanul facultății gazdă, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, directorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă și agricultură sustenabilă în Consiliul Mondial al Bisericilor, dr. Manoj Kurian, alături de alți repre­zentanți ai WCC, cum ar fi Judith Königsdörfer și pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, preoți, cadre didactice și studenți.

IPS Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit oaspeților veniți la Sibiu și a vorbit despre locul esențial pe care îl ocupă agricultura ecologică în domeniile de activitate umană: „Cei care doresc să se pregătească în domeniul acesta au șansa să se aplece asupra elementului esențial al vieții noastre. În rugăciunea primită direct de la Mântuitorul Iisus Hristos, în rugăciunea Tatăl nostru, cerem de la Dumnezeu pâinea noastră cea de toate zilele. Nu putem trăi fără o hrană sănătoasă, căci dacă hrana este nesănătoasă, trăim puțin. Dacă hrana este sănătoasă, avem o viață sănătoasă din punct de vedere fizic, dar și din punct de vedere spiritual, pentru că trupul este suportul sufletului”.

Hrana spre o viață sănătoasă

Rectorul Ioan Bondrea a subliniat în prelegerea sa impor­tanța acestui eveniment pentru mediul academic sibian: „Tema este una generoasă, și atunci când discutăm despre hrana noastră și despre agricultura sustenabilă, toți factorii ar trebuie să se implice. Este spre bucuria noastră, fiind o universitate diversă, că astăzi Facultatea de Teologie împreună cu Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului au organizat acest simpozion tocmai pentru a veni în sprijinul celor care doresc să aibă o viață sănătoasă. Este important pentru noi toți pentru că încă o dată se dovedește că Biserica are un rol deosebit în educația popu­lației, și mai ales implicarea preoților de la sate va duce la dezvoltarea unei agriculturi sustenabile, la o hrană sănătoasă pentru tot ceea ce înseamnă populația României”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bondrea.

Pe parcursul celor două zile ale conferinței vor avea loc mai multe prelegeri și workshop-uri legate de alimentația ecologică și agricultura sustenabilă, susținute de invitați din diferite domenii de activitate.

„Din perspectiva Consiliului Mondial al Bisericilor, ne dorim ca Facultatea de Teologie și Facultatea de Științe Agricole să lucreze împreună astfel încât să realizăm aici, în România, un proiect pentru a exista posibilitatea de reflecta asupra a ceea ce este hrana și asupra ideii că hrana este un bun care trebuie să fie accesibil tuturor. Dorim să încurajăm Bisericile să privească hrana atât din perspectivă existențială, cât și din perspectivă teologică, să înțelegem că hrana este un bun care trebuie să fie accesibil tuturor și să reflectăm la aceasta din perspectiva credinței noastre”, ne-a spus dr. Manoj Kurian.

În urma discuțiilor din cadrul întâlnirii se va încerca crearea unor proiecte și parteneriate pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii în județul Sibiu.