„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferinţa Internaţională „European Culture”, găzduită la UBB Cluj-Napoca
Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) va găzdui între 29 şi 31 octombrie, cea de-a XIII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale European Culture, unul din cele mai prestigioase evenimente ştiinţifice şi culturale de acest tip la nivel mondial, conform unui comunicat de presă al UBB.
La evenimentul cultural-ştiinţific de la Cluj-Napoca vor participa peste 200 de invitaţi din ţară şi din străinătate, cadre didactice din învăţământul superior, cercetători, specialişti în domeniul culturii şi civilizaţiei europene de la marile universităţi ale lumii. Pe lângă secţiunile conferinţei, în cadrul manifestării vor avea loc mai multe mese rotunde şi o conferinţă susţinută de Ana Blandiana, intitulată „Biographies entre deux Europes”, care va avea loc vineri, 30 octombrie, de la ora 16.00. La toate secţiunile conferinţei participarea este deschisă publicului.
Conferinţa Internațională „European Culture” are loc o dată la doi ani, iar prima dată a fost organizată în 1990 şi găzduită de Centrul pentru Studii Europene al Universităţii Navarra din Spania, până la cea de a noua ediţie, în 2007. În 2009, cea de a zecea ediţie a fost organizată de Charlemagne Institute of European Studies a Universităţii Internaţionale Catalunya (UIC) unde a mai avut loc apoi, de trei ori.
În acest an, conferinţa va fi găzduită de Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, organizată împreună cu Institute for European Studies al Universităţii Piura, din Peru. Conceptul de „European Culture” nu este înţeles ca fiind unul al identităţii, ci cuprinde toate expresiile culturale manifestate atât în Europa cât şi pe alte continente.
Astfel, în cadrul acestei manifestări sunt abordate o varietate de teme care permit unei varietăţi de discipline să fie discutate împreună. Conferinţa este organizată pe secţiuni tematice precum teorii culturale, identitate culturală, multiculturalism, interculturalitate, migraţie, întâlniri între culturi, cultura contemporană, identitate europeană, Europa din perspectiva culturii, economiei şi a jurisprudenţei, comerţului şi turismului. Alte secţiuni sunt dedicate comunicaţiilor, educaţiei, rolului regionalizării, din perspectiva culturală, politică, economică. De asemenea, sunt incluse secţiuni cu subiecte referitoare la religie, teologie şi filosofie, etică, estetică, sociologie, arhitectură şi urbanism, ecologie, literatură, arte etc. Discuţiile din cadrul secţiunii „Identităţi religioase în Europa” va fi condusă de pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă.