„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţă internaţională la Beclean
Sub patronajul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Protopopiatului Beclean, a avut în perioada 10-11 noiembrie, Conferinţa Internaţională cu tema „Educaţie, religie, familie în societatea contemporană”. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc joi după-amiaza la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean, cu un Te-Deum, oficiat de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Au luat parte la momentul de rugăciune peste 300 de persoane, preoți, teologi, profesori şi specialişti din domeniul educației. La deschidere au mai fost prezenți pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, părintele protosinghel Benedict Vesa, secretarul Eparhial, inspectorul general în Ministerul Educaţiei Naţionale, Vasile Timiş, prof. univ. dr. Ion Albulescu din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan și primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan. A urmat o primă sesiune festivă, în care IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a vorbit despre relevanța și importanța educației tinerilor pentru viitorul lor, dar mai ales pentru viitorul societății.
Au avut loc apoi luări de cuvânt din partea gazdelor evenimentului și a reprezentanților instituțiilor implicate în organizarea conferinței. Printre cei ce au luat cuvântul a fost și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a lansat câteva provocări de reflecție la adresa invitaților participanți la aceste lucrări, pe tema păstrării identității. Preoții și profesorii universitari din țară și străinătate au discutat despre provocările și perspectivele educației în era globalizării, despre importanța educației religioase, precum și despre valorile și prioritățile familiei de azi. În cadrul conferinţei au avut loc intervenţii ale cadrelor universitare din Slovacia, Serbia, Anglia şi Polonia.
Vineri, în ultima zi a manifestării, cei peste 300 de participanți la conferința internațională de la Beclean au vizitat Castrul Roman de la Ilişua, Muzeul Etnografic şi Expoziţia de fotografie de la Agrieş a părintelui Timoftei Găurean. În aceeaşi zi, invitații au poposit la Şcoala Gimnazială din Cristeştii Ciceului, unde elevii școlii, coordonați de prof. Luminiţa Badale, au prezentat piesa de teatru „Şcoala azi”, iar autoarea Nadia Urian a prezentat în lectură opera literară „Din sate adunate şi înapoi la lume date”.