„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferință la Colegiul „Octavian Goga” din Sibiu
Elevii prestigiosului colegiu sibian au avut posibilitatea să participe marți, 31 ianuarie, la o conferință susținută de pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Tema întâlnirii cu elevii a fost „Lectura și viața”.
Întâlnirea elevilor cu părintele Constantin Necula a fost facilitată de Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS) și Centrul Arhidiecezan de Diagnoză și Cercetare Catehumenală Omiletică și în Pedagogia și Metodologia Religie „Andrei Șaguna” (CADCO) din Sibiu. Sala 30 a colegiului sibian a fost arhiplină, alături de elevi fiind prezenți și numeroase cadre didactice și oaspeți.
Conferința a făcut parte din seria de întâlniri cu mari personalități culturale și duhovnicești pe care a inițiat-o cu ani în urmă colegiul sibian și OTS.
„Este o tradiție ca elevii noștri să se întâlnească cu diferite personalități. L-am avut în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, pe părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa, dar și personalități ale vieții culturale sibiene cum ar fi actorul Florin Coșuleț sau Ioana Hașu, care a vorbit despre rezistența anti-comunistă din Munții Făgărașului. De mai mulți ani de zile îl avem în mijlocul nostru pe părintele Constantin Necula. Elevii îl așteaptă îndelung pe părintele Necula, îl iubesc și de aceea am organizat această nouă întâlnire. Înițiativa a aparținut Organizației Tinerilor din Sibiu, Colegiului Național «Octavian Goga» și CADCO. Tema propusă a fost impactul lecturii în viața elevilor în vemurile acestea când tinerii sunt din ce în ce mai prinși de tehnologie și nu descoperă bucuria lecturii. Copiii au întâmpinat cu foarte multă bucurie această întâlnire și mult mai mulți elevi și-au manifestat dorința să participe dar nu au încăput în sala noastră”, ne-a spus prof. Carmen Jinariu.
„Prieteni foarte buni ai misiunii Bisericii”
Elevii au avut, astfel, posibilitatea să afle care este rolul lecturii în formarea personalității, culturii generale, vocabularului și capacității de a discerne valorile autentice de non-valori.
„Am venit cu o propunere mai specială astăzi în Colegiul Național «Octavian Goga», un colegiu european, încercând să-i determinăm pe elevi să pună mâna pe carte în dorința fundamentală de a da conținut aspirațiilor lor. Avem de-a face aici cu prieteni foarte buni ai misiunii Bisericii, sunt și foarte aproape de Catedrală și o parte dintre ei vin foarte des la Catedrală, de aceea mi s-a părut o obligație de suflet ca împreună cu profesoara lor de religie, cu doamna directoare și ceilalți profesori de aici să alcătuim pentru ei un «stick de memorie» în ceea ce privește lectura. Sperăm că s-au bucurat de prezența noastră în mijlocul lor cum noi ne bucurăm de fiecare dată când îi vedem în mijlocul Bisericii. Biserica nu poate să existe fără tineri și eu nu văd tineretul doar ca un viitor al Bisericii, ci ca un prezent continuu, și atunci, în fața unui prezent continuu, trebuie să muncim neîntrerupt”, ne-a spus pr. Constantin Necula.
În perioada următoare la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu vor avea loc și alte întâlniri ale tinerilor cu personalități din mediul teologic, academic și cultural.