„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Conferinţă la Huedin despre viaţa duhovnicească în închisorile comuniste
La sediul Protopopiatului Huedin, a avut loc marţi, 10 octombrie, cea de-a treia conferinţă de toamnă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu o temă dedicată „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în perioada comunistă”.
Conferinţa s-a desfășurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a fost însoțit de la Centrul Eparhial de pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc.
Conferința a început cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în capela „Sfinţii Trei Ierarhi” a protopopiatului.
Apoi, în sala de conferinţe a protopopiatului, în deschiderea conferinţei, IPS Mitropolit Andrei a afirmat că „toţi martirii şi apărătorii dreptei credinţe din perioada comunistă au avut ca slogan cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care a spus: «Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri»”. Cu această ocazie, ierarhul a evocat câteva amintiri cu Patriarhul Justinian, cât şi Mitropolitul Bartolomeu, care a suferit în închisorile comuniste.
Părintele Grigorie Benea, stareţul mănăstirii care va cuprinde şi Memorialul de la Gherla, a susţinut o prelegere despre apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă: „Comunismul a fost analizat până acum din diferite puncte: istorice, sociale şi mult mai puţin din punct de vedere spiritual. La baza atrocităţilor a stat o realitate spirituală demonică, distructivă”.
Pr. Benea a explicat contextul apariţiei comunismului arătând că „în comunism, creştinismul a fost transformat în cod etic şi factor de progres social”, apoi a făcut o paralelă între ateism şi creştinism: „ateismul era religia de stat care imita şi răstălmăcea creştinismul. Biserica pentru comunişti era partidul infailibil, patriarhul era secretarul general, iar Sfântul Sinod era Comitetul Central, preoţii erau activiştii de partid, iar promisiunea milenară era epoca de aur”. În perioada totalitară din România „politica comunistă a luptat contra religiei la modul cel mai real, a marginalizat religia şi Biserica. Cu atât mai mult Biserica a fost compromisă prin infiltrare în interiorul ei”, a remarcat pr. Grigorie Benea. Cu această ocazie a fost amintită contribuţia Patriarhului Justinian în apărarea Ortodoxiei, în acea perioadă: „Acest patriarh a fost rânduit de Dumnezeu să ocârmuiască Biserica în acea perioadă. A adoptat o strategie de rezinstenţă tacită şi camuflată, protejându-i pe preoţii arestaţi”.
Au fost amintiţi, de asemenea, „martirii care s-au jertifit pentru Hristos în înfricoşătoarele temniţe comuniste”, printre aceştia fiind Valeriu Gafencu, părintele Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide şi alţii. „Toţi aceştia şi-au asumat duhovniceşte detenţia, transformând condiţiile de detenţie în condiţii de sfinţenie. Viaţa duhovnicească în închisori a fost mult mai intensă decât cea din mănăstiri întrucât cei închişi erau mai aproape de moarte. Lupta, la ei, s-a mutat din planul politic în planul spiritual. Şi-au asumat suferinţa ca jertfă martirică pentru Hristos, reuşind să creeze o paradigmă de trăire duhovcească în închisoare”, a mai afirmat părintele Grigorie Benea.
De asemenea, au fost amintite şi personalităţile anticomuniste din Apuseni şi Valea Someşului: preotul Florea Mureşanu, preotul Liviu Galaction Munteanu, preotul Ioan Bunea şi preotul Adrian Cărăuşu.
„Promovând memoria apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă ne recuperăm eroii, participăm la jertfa lor martirică, promovăm modele reale şi devenim contemporani cu ei”, a mai spus părintele Grigorie Benea, care a adăugat, la final că „Biserica este prima instituţie care îşi asumă trecutul recent, putând astfel vindeca prezentul”. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a conchis că „martirii neamului trebuie să ne însufleţească şi pe noi”.
Au urmat, apoi intervenţii ale preoţilor, precum Teodor Boc de la Parohia Răchiţele, Ioan Morcan, Mircea Dejeu, Pavel Condrea, Ioan Bodea, care au vorbit despre suferinţele din perioada comunistă ale unor persoane sau ale unor comunităţi întregi.
Cu această ocazie, preoţii participanţi la conferinţă au apreciat recursul la memorie pe care Biserica îl face în acest „An comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, ca pe un demers de recâștigare a demnității și identității.
La finalul conferinţei, pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc, a comunicat preoților decizii recente ale Centrului Eparhial. Întrunirea s-a încheiat cu o agapă la Cantina socială „Protopop Dorel Pușcaș” din curtea protopopiatului.