„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Conferință la Sibiu despre pastorația persoanelor cu tulburări cognitive
Medicii americani Daniel și Jane Hinshaw au susținut luni, 12 martie, o conferință în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Conferința a avut tema „Tulburările cognitive – abordări medicale, spirituale și pastorale”.
Cadrele didactice, studenții teologi și preoții din Sibiu au avut din nou posibilitatea să îl audieze pe cunoscutul medic și profesor Daniel Hinshaw de la Universitatea din Michigan și de la Facultatea de Teologie „Saint Vladimir” din New York, Statele Unite ale Americii. Împreună cu soția sa, medicul Jane Hinshaw, renumitul profesor și medic american este implicat de ani buni în activități de formare a preoților și a personalului de îngrijiri paliative din România, în special la Brașov și la Sibiu. Ambii sunt convertiți la Ortodoxie și au reușit să îmbine perspectiva creștin-răsăriteană asupra vieții umane cu știința medicală modernă.
În prelegerea sa, dr. Jane Hinshaw a prezentat câteva abordări creștine de pastorație și de îngrijire a persoanelor cu tulburări cognitive: „Dacă putem educa persoanele din comunitatea parohială să fie pro-active, putem reduce semnificativ suferințele incredibile ale familiilor care au membri bolnavi. Trebuie să arătăm persoanelor bolnave într-un stadiu incipient și mediu că sunt importante pentru parohie și mai apoi să dezvoltăm strategii pastorale pentru acestea, cum sunt vizitele sau asistență pentru familie”.
Creștinism și medicină
Medicul și profesorul Daniel Hinshaw a vorbit apoi celor prezenți despre „Comunicarea non-verbală și puterea tămăduitoare a atingerii”, cu referire la persoanele cu tulburări cognitive: „Se poate constata o reversibilitate în sensul unei chenoze, care apare atunci când cineva își pierde facultățile cognitive. Sufletul devine din ce în ce mai vizibil pe măsură ce crește copilul, iar pe măsură ce se instalează bolile care depreciază corpul, sufletul începe să se ascundă. Sufletul se ascunde în final în pântecul morții. Persoanele cu demență, în acest sens, sunt o icoană a morții înaintea morții”.
Decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr le-a mulțumit celor doi oaspeți pentru comunicările prezentate și informațiile prețioase pentru preoții din parohii care întâlnesc persoane cu boli cognitive: „Aș dori foarte mult să vă mulțumim pentru că ați binevoit să fiți astăzi în facultatea noastră și să expuneți o conferință atât de importantă pentru viața noastră și pentru misiunea noastră pastorală. Sunt convins că studenții noștri au avut multe de învățat și că în viitoarea lor activitate vor ține de cont de experiența dumneavoastră”. La final, studenții, cadrele didactice, preoții și toți participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări celor doi oaspeți.