„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferință la Sibiu despre Sfântul Ioan Damaschinul
În Aula „Mitropolit Ion Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc miercuri, 21 martie, conferința „Ioan Damaschinul și contribuția sa la dezbaterea medievală despre «adevărata religie»”, susținută de pr. prof. dr. Dietmar Schon.
Cadrele didactice și studenții teologi au avut posibilitatea să-l audieze pe preotul și profesorul Dietmar Schon de la Facultatea de Teologie Catolică din cadrul Universității din Regensburg, Germania și directorul Institutului pentru Bisericile Răsăritene al Diocezei de Regensburg. În aulă au fost prezenți decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, numeroase cadre didactice, preoți și studenți teologi.
Oaspetele Facultății de Teologie din Sibiu a prezentat o comunicare științifică inedită și de actualitate în contextul relațiilor dintre creștinism și islam și a situației socio-politice din Orientul Mijlociu.
Părintele Dietmar Schon a prezentat o analiză a unei opere a Sfântului Ioan Damaschinul și anume capitolul 100 din lucrarea „Liber de haeresibus”, în care marele teolog răsăritean critică islamul și îl include în lista credințelor eretice.
„În opinia mea, Capitolul 100 este adresat creștinilor tot mai constrânși de musulmani, pentru a-i încuraja și pentru a-i aduce împreună printr-o demonstrație că islamul este «religie falsă», iar creștinismul de tradiție calcedoniană este «religia adevărată». Deși studiile exemplificate au contribuit cu perspective importante în înțelegerea lui Damaschin și a textului său, ar trebui observat cu mai multă atenție dacă aceste «particularități stilistice» nu pot fi mai bine explicate printr-o pledoarie pasională împotriva religiei false și (indirect) în favoarea adevăratei religii. Similar cu o scenă care are loc în instanță este vorba de analiza critică a unor «probe» și de o examinare la fel de critică a credibilității martorilor. O astfel de pledoarie este susținută de scopul de a zdruncina pozițiile adverse, ridicând îndoieli şi, dimpotrivă, evidențiază tot ceea ce poate construi și întări adresantul, presat de o situație conflictuală. Formulând acest ţel mai sarcastic: cu cât ar reuși Ioan cu pledoaria sa să semene îndoieli cu privire la autenticitatea noii religii, cu atât mai puțin atractivă devine ea pentru creștinii cu risc de convertire”, a spus pr. prof. univ. dr. Dietmar Schon.
Colaborare academică
După conferința susținută de pr. prof. dr. Dietmar Schon, decanul facultății sibiene i-a mulțumit pentru prezența la Sibiu și pentru pregătirea pentru această întâlnire. Părintele Nicolae Chifăr a anunțat, mai apoi, colaborarea academică între Facultatea de Teologie din Sibiu și cea din Regensburg.
„Această conferință a fost o pregustare a ceea ce putem să experimentăm în viitoarea noastră colaborare cu Institutul pentru Bisericile Răsăritene al Diocezei de Regensburg și cu Facultatea de Teologie Catolică din Regensburg. Sperăm ca în urma acestei întâlniri să reluăm relațiile bune cu Regensburgul și profesori și studenți de-ai noștri să meargă acolo, iar profesori și studenți din Germania să vină la Sibiu”, a spus pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr.
La finalul conferinței, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări oaspetelui și să adauge comentarii la cele expuse.