„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferința „Mărturisitori ai Ortodoxiei în perioada comunistă”, la Gherla
Preoții din Protopopiatul Gherla s-au întrunit joi, 2 noiembrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Potrivit prevederilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema acestei conferințe a fost „Mărturisitori ai Ortodoxiei în perioada comunistă”. Întâlnirea a început cu oficierea de către IPS Mitropolit Andrei, în Biserica parohiei Gherla III, a slujbei parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Justinian și pentru toți mărturisitorii și pătimitorii din temnițele comuniste. La finalul slujbei, în prezența preoților și a numeroșilor credincioși, IPS Mitropolit Andrei a evocat „chipul ales al patriarhului Justinian” și a rostit îndemn de urmare în credință a tuturor celor care și-au dat viața pentru crezul lor în închisorile din perioada comunistă. Au participat, din partea Centrului Eparhial, pr. Bogdan Ivanov, consilier cultural și arhid. Claudiu Grama, consilier de misiune și protocol.
În continuare, au avut loc lucrările conferinței preoțești de toamnă, în sala de ședințe a protopopiatului, unde Iulian-Paul Isip, protopopul de Gherla, a subliniat faptul că „suntem datori să păstrăm vie memoria celor care au suferit în temnițele comuniste, mai cu seamă cei care suntem în acest protopopiat, pe teritoriul căruia se află penitenciarul Gherla, între zidurile căruia au suferit și au murit mulți pentru credința lor”.
IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a evocat personalitatea Patriarhului Justinian și modul în care acesta și-a dat silința pentru a-i apăra pe preoți de prigoana comunistă.
În partea a doua a conferinței, ierom. Grigorie Benea, starețul nou înființatei Mănăstiri „Sfinții 40 de Mucenici”, așezată pe locul unde în anii totalitarismului ateu au fost înhumați cei morți în penitenciarul Gherla, a susținut referatul „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. În alocuțiunea sa, a subliniat modul în care comunismul a prins rădăcini ca sistem de guvernământ și care au fost efectele nefaste ale acestuia asupra populației și asupra Ortodoxiei.
IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la susținerea edificării unui monument al rezistenței anticomuniste, pe locul unde numeroși întemnițați pentru credința lor își dorm somnul de veci, proiect inițiat în urmă cu un an și coordonat de ierom. Grigorie Benea. La final, părintele consilier Bogdan Ivanov, a supus atenției preoților chestiuni administrative. (Pr. Horea-Niculae Baciu)